Η ίδρυση


Στις 28 Μαρτίου του 1913 χωρίστηκε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε ομάδες. Μέχρι τότε το αποτελούσε μιά ομάδα με αρχηγό τον Θανάση Λευκαδίτη και είχε φτάσει να έχει γύρω στα 300 παιδιά. “... Πρώτη δε κατηρτίσθη (1913) η 3η Ομάς Αθηνών Ναυτοπροσκόπων. Η πρώτη καταρτισθείσα ούτω Ομάς έλαβε τον αριθμόν 3, προτάσει του Ιδρυτού Αρχηγού της Μάρκου Μίνδλερ όπως υπό τον αριθμόν 1 συγκροτηθή Ομάς εκπαιδεύσεως Αρχηγών και υπό τον αριθμόν 2 Ομάς εκπαιδεύσεως Υπαρχηγών. Αυτές δεν λειτούργησαν.”

Η 3η Ομάδα Αθηνών πήρε την ειδικότητα των Ναυτοπροσκόπων (φορούσαν σαν διακριτικό μιά μεταλλική άγκυρα πάνω σε μπλέ τσόχα στο αριστερό μανίκι). Την διηύθυνε ο υπαρχηγός Γιώργος Χριστοφής με ενωμοτάρχες τους Η. Ησαία, Ν.Γιγάντε, Ν.Κοντογιάννη και Φ. Κορτέση.
Αρχηγός ανέλαβε ο Μάρκος Μίνδερ. Επειδή η οικογένειά του είχε βαυαρική καταγωγή, όταν ο Τάσος Αντωνόπουλος σχεδίασε τον θυρεό της 3ης, χρησιμοποίησε τα χρώματα κόκκινο και μαύρο. Κάθε χρόνο στις 28 Μαρτίου τα παιδιά προσέφεραν στον Ιδρυτή ένα μπουκέτο με κόκκινες και μαύρες τουλίπες. Μετά τον θάνατό του (1957), κάθε χρόνο στις 28 Μαρτίου γίνεται τρισάγιο στο Α΄ νεκροταφείο στην μνήμη όλων των Τριτομαδιτών που δεν ζούν πιά. Πάνω στην πλάκα αφήνουμε ένα μπουκέτο κόκκινες και μαύρες τουλίπες.

Στις 28 Μαρτίου 1997, η 3η Ναυτοπροσκόπων συμπληρώνει 84 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας. Μόνη διακοπή ( γιά 2 χρόνια ) όταν η δικτατορία της 4ηςΑυγούστου διέλυσε το Σώμα Προσκόπων τον Ιούνιο 1939.


Περιεχόμενα
Επόμενη
Πρώτη εικοσιπενταετία, 1913 -1938 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ υπ’ αριθμόν 1 της 3ης Ομάδος Αθηνών Ναυτοπροσκόπων


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.