Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 1986Π, 3/7: Άπαρση με το Ευτυχία στις 8.00. Μας συνοδεύουν διάφοροι Αγελίτες που θα προετοιμάσουν την Κατασκήνωση Αγέλης. Μέσα στο πλοίο, πλησιάζει ξαφνικά ένας ηλικιωμένος κύριος και λέει: <<Κι’ εγώ ήμουν ναυτοπρόσκοπος, μπράβο παιδιά>>. Είναι ο κύριος Γιάννης Θερμός παλαιός Τριτομαδίτης του ’31 που ερχόταν από την Ύδρα. Αργότερα στην Ερμιόνη μετά από σύντομο λογίδιο αρχίζει σκληρή δουλειά, η οποία όμως είχε ανάγκη από κάμποση φωνή για να προχωρήσει. Στήσαμε όλες τις σκηνές, την Καλλιόπη, την τραπεζαρία, και τσουγγρανίσαμε λίγα δρομάκια. Το βράδυ ο Μπίστης αρχίζει να παίρνει τη γνώριμη μορφή και ατμόσφαιρά του που μαγεύει κάθε Τριτομαδίτη από το 1958, ενώ ο πρώτος σκοπός χαιρετά την βαθειά νύχτα.
Π, 4/7: Κι’ αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στο στήσιμο. Τσουγγρανίζονται δρομάκια, ενώ ο ιστός καθαρίζεται πολύ καλά. Ο καιρός ζεστός και ο ήλιος πολύς, πράγμα που κάνει τη δουλειά πολύ <<εκπαιδευτική>>, αλλά και κουραστική για τις φωνητικές χορδές των βαθμοφόρων. Καταφέραμε πάντως με λίγη πίεση να δώσουμε μια πολύ καλή εικόνα της Κατασκήνωσης, πολύ σύντομα και ενώ μένουν μόνο λεπτομέρειες, άρχισαν ήδη οι κατασκευές στους ενωμοτιακούς χώρους.
Σ, 5/7: Απ’ αυτή τη μέρα αρχίζει να εφαρμόζεται και το πρόγραμμα κανονικά. Γλινεται η πρώτη βόλτα βάρκας που πήγε προς την αρσιτερή πλευρά όπου όμως δεν ήταν πολύ ωραία. Πίσω στον Μπίστη, έχει ήδη αρχίσει η <<Μπιστόπολη>>, το φετεινό μεγάλο παιχνίδι βασισμένο στη Μονόπολη με αληθινά (φέτος) μπιστάρια. Οι ενωμοτίες έχουν επινοήσει διάφορες κρυψώνες προς αποφυγήν απωλειών μετρητών, μια και η τράζα δεν έχει ακόμα ανοίξει: <<Μα ενωμοτάρχα πότε θα κατέβω από το δέντρο;
-Σκάσε και κοιμήσου!
Κ, 6/7: Σήμερα το πρωϊνό ρόφημα έχει οβομαλτίνη ενώ ο υπεύθυνος μεταφορών βρίσκεται κρεμασμένος κάπου στον Μπίστη για να μάθει να ξεχωρίζει το κακάο από την οβομαλτίνη. Άφιξη της αδελφής του Β/Ο Δικαιούλια, Αγγελικής η οποία θα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα. Η θαλασσα είναι λιπαρά (λιπαρότατη δηλαδή) γαλήνη. Προβλέπεται έεϊ-ώωπ και πάλι έεϊ-ώωπ. Η Μπιστόπολη προχωράει καλά. Το παιχνίδι έχει πάρει σάρκα και οστά και όλες οι ενωμοτίες έχουν γίνει κτηματίες. Κατά την διάρκεια του μπάνιου έγινε αποτυχημένη προσπάθεια ψαρέματος από τον <<Αρχίλοχο>> και τον <<Περωτή>>. Ποιός είπε ότι οι ψαράδες είναι υπομονετικοί και επίμονοι;
Το μεσημέρι απολαύσαμε ένα θαυμάσιο λεμονάτο με πατάτες τηγανιτές πριν εμφανιστεί ο παλαιός Α/Σ Σ. Αλευράς, που μας έκανε σύντομη επίσκεψη. Χάρη σ’ αυτό το <<πριν>> οφείλεται το ότι χορτάσαμε. Μετά από σύντομο κούρεμα του Υ/Ο Ντεπιάν από τον Α/Ο, γίνεται ετοιμασία για έξοδο και έξοδος, ενώ μερικοί βαθμοφόροι ετοιμάζουν κάποιο μέρος της Μπιστόπολης.
Δ, 7/7: Το πρωΐ της σήμερον επικρατεί πανικός στη περιοχή του μαγειρείου για να είναι έτοιμα τα ταψιά με τα μπιφτέκια να πάνε νωρίς στο φούρνο. -<<Μα σου λέω αυτό ήταν κουκουνάρι που έβαλες μέσα, όχι μπιφτέκι>>. Παράλληλα, η ενωμοτία μεταφορών έμοιασε με Ο.Υ.Κ. όταν, αφού παρέλαβε τα ταψιά από το λιμάνι (όπου μεταφέρθηκαν με τον Περωτή για συντομία), άρχισε να τρέχει προς το φούρνο με τα ταψιά στον ώμο φωνάζοντας. Πάντως τα μπιφτέκια ήταν εξαίσια.
Αρχίζουν οι πανμπιστιακοί που εγκαινιάζουν ένα νέο άθλημα: το σκαρφάλωμα εις ύψος, σε δέντρο.
Χρόνια πολλά για τον Στεφάνου. Στην πυρά το Αρχηγείο παρουσιάζει ένα σκετς που διασκεδάζει πολύ την ομάδα.
Για τους ενωμοτάρχες τη νύχτα: όπως στρώσεις θα κοιμηθείς. Αυτοί δεν έστρωσαν, ή μάλλον δεν είχαν να στρώσουν, τώρα το πως κοιμήθηκαν, είναι άλλο θέμα!
Τ, 8/7: Τερματίζει σήμερα το πρωτάθλημα Γερμανικού που είχε αρχίσει προχτές με νικητές τους Πιγγουΐνους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ύστερα σε φιλικό αγώνα το Αρχηγείο. Συνεχίζουν και οι πανμπιστιακοί με πάλη και σκαρφάλωμα εις δέντρο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τρεις καλύτεροι: Καταρόπουλος, Καλαβρός, Μίλλερ ανέβηκαν στην κορυφή του πανύψηλου κυπαρισιού της <<Γεστάπο>> (Σταθμός ελέγχου λίγδας πλυμένων καραβανών-ε). Τελικά νικητής αναδείχθηκε, όπως ήταν φυσικό, ο Καταρόπουλος. Γενικά η ημέρα χαρακτηρίζεται από ηρεμία. Η νύχτα όμως επιφυλάσσει τα φριχτά και ανατριχιαστικά ουρλιαχτά των τοπικών Λαλούδων και Μαρμάγκων οι οποίες αφού εξουδετερώθηκαν από τους γενναίους Τριτομαδίτες απήγαγαν την Τζούλια!!! Πανικός!!! Μετά από νυχτερινή όμως χτένα στον Μπίστη, τη βρήκαμε και μας διηγήθηκε τις περιπέτειές της.
Τ, 9/7: Κατά τη διάρκεια τηες Μπιστοπόλεως, οι Κροκόδειλοι για να κερδίσουν το οικόπεδο του μπάνιου με αξία 300 μπισταρίων (το πιο ακριβό), κατασκεύασαν μετά από πολλές ναυπηγικές μελέτες μια σχεδία ιστιοφόρο, τετράκωπη, και διένυσαν την απίθανη απόσταση των 10 μέτρων. Έτσι εκτός από οικοπεδούχοι έγιναν και εφοπλιστές. Πάνω στην Λατασκήνωση γίνεται η πρώτη δοκιμή Πύλης, ξεστήσιμο, βελτίωση, στήσιμο και πλέξιμο. Εκείνη τη στιγμή ήρθε και ο Α/Σ Τ. Τέρνερ με τον παλαιό Ακέλα Π. Λίβα. Το μεσημέρι τρώμε ένα πραγματικά νοστιμότατο Γκούλας (βλέπετε έχουμε διεθνή κουζίνα) μαγειρεμένο από τους ειδικούς γκουλολόγους, Κροκοδείλους.
Π, 10/7: Επιστρατεύονται παιδιά απ’ όλες τις ενωμοτίες για χτύπημα χταποδιών, καθότι σήμερα έχουνε Τριτομαδίτικο φαΐ: Χταποδάκι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι. Φάγαμε τόσο πολύ που μαθύσαμε αλλά και πάλι φαϊ περίσεψε, οπότε αποφασίσαμε παρά να το πετάξουμε, να το αξιοποήσουμε Τριτομαδίτικα, <<προς εξωτερικήν χρήσιν>>. Βεβαίως ακολούθησε καρπουζοπόλεμος. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι για την επόμενη πενταετία θα βρίσκεται μακαρονάκι κοφτό σ’ όλο τον νομό Αργολίδας.
Το πρωΐ έφτασε και ο παλιός Α/Ο Κ. Παρετζόγλου. Οι παλαιοί, επισκέπτες για την πυρά, άρχισαν να συρρέουν φέτοςε νωρίς, πράγμα που είναι πολύ ευχάριστο.
Το απόγευμα έγινε διαγωνισμός υδατοποσίας. Ακολουθήθηκαν οι παλαιές καλές μέθοδοι και τεχνικές. Ο πρωταθλητής Γ. Ρεϋμόνδος ήπιε 51 κύπελα νερό.
Ήρεμη η νύχτα για την Ομάδα, όχι όμως για την κοινότητα, (οι τρεις ανιχνευτές που κοιμούνται πίσω από το Αρχηγείο Ομάδας). Ανεξήγητες καιρικές συνθήκες έφεραν καταιγίδα που έρριξε την σκηνή τους (αυτό είναι αρκετά εξηγήσιμο γιατί συμβαίνει κάθε μέρα) και έβρεξε βαριετέ από μπακαλικά είδη, (π.χ. αλεύρι, μαρμελάδα, αυγά κ.τ.λ.).
Π, 11/7: Καθώς πλησιάζει το Σάββατο της μεγάλης πυράς, αρχίζει να αυξάνει και η δουλειά για ένα σουλούπωμα της Κατασκήνωσης. Το μεσημέρι μας απασχόλησε μια πολύ ενδιαφέρουσα διχογνωμία μεταξύ Αλκυόνων και Γλάρων, σχετικά με την πώληση ενός υποθηκευμένου οικοπέδου, των πρώτων στους δεύτερους. Αυτή ήταν από τις πιο ωραίες κομπίνες της Μπιστοπόλεως.
Το απόγευμα ακολουθεί ένας μεγάλος αγώνας ανωμάλου δρόμου που περιέχει τρέξιμο, κολύμπι, σκαρφάλωμα σε όλον των Μπίστη. Με συμμετοχή 9 ατόμων, νικητής ήταν ο Ίων Σπινέλλης.
Ευτυχώς η ξυλεία ήταν φέτος πολλή και δεν χρειάστηκε να βάλουμε μέσα στον αγώνα και καταρρίψεις δέντρων για την πυρά.
Νωρίς το απόγευμα έφτασαν οι Ν. Γεωργακόπουλος (τέως) Α. Μελέγκοβιτς (πρώην), Μ. Χατζηνικολή, Ν. Ζαβιτσιάνος.
Το βράδυ, και ενώ οι σκοποί φρουρούν την Κατασκήνωση γίνεται συμβούλιο Συστήματος στο Αρχηγείο της Ομάδας έως τις 2.30, όπου λαμβάνονται πολλές καλές αποφάσεις.
Σ, 12!: Σάββατο μεγάλης Πυράς!!!!!!! Φτάνουν σήμερα οι παλαιοί Πετρέας, Σορούλας, Γαγάνης, Μάγγος. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ ευχάριστη γιατί κυκλοφορούν διάφορες παλιές αγαπητές γνώριμες φάτσες μαζί με τους νέους εν ενεργεία Τριτομαδίτες. Τελειοποιούνται μερικές λεπτομέρειες και η Κατασκήνωση κατά γενική ομολογία, (ακόμα και αυτήν των απαιτητικών παλαιών) παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα. Το πρωΐ γίνονται και οι κωπηλατικοί αγώνες με νικητές τους Αλκυόνες/Γλάρους/Δελφίνες με κυβερνήτη τον Ίωνα Σπινέλλη.
Το βράδυ στην Πυρά, που παρακολουθούν και πολλοί νέοι της Ερμιόνης, γίνεται πολύ ωραίο κέφι. Σ’ αυτό ίσως βοήθησαν τα πραγματικά πολυπληθή αρχηγεία, οι πολλοί παλαιοί, η καλή οργάνωση και συνεννόηση Ομάδας Αγέλης, καθώς και το σκέτς του Αρχηγείου Ομάδας με συμμετοχή και παλαιών. Για να φανταστείτε, ακόμα, και τα τραγούδια ήταν καλύτερα φέτος. (Αυτό ακόμα δεν ερμηνεύτηκε).
Κ, 13: Το πρωΐ γίνονται οι παραδοσιακοί <<Ιερωνυμικοί>> με συμμετοχή 9 Προσκόπων και μερικών βαθμοφόρων. Νικητής ήταν πάλι ο Ίων Σπινέλλης (αμάν πια).
Ακολουθεί έξοδος με γονείς. Από την πλευρά του Αρχηγείου οι μισοί βγαίνουν με την βάρκα και οι υπόλοιποι κάνουν τουρισμό και συζητούν πολύ επικοδομητικά με διάφορους παλαιούς.
Δ, 14: Αναχωρούν σήμερα οι υποψήφιοι χρυσού βέλους για τη διήμερη εκδρομή δοκιμασία τους, το EXPLORE, ενώ παράλληλα γίνονται εξετάσεις ασημένιου/χάλκινου βέλους και πτυχίων, καθώς και προχωρημένες ναυτικές γνώσεις για το ΣΤΟ και τους ανιχνευτές. Μαγειρεύει όλη η Ομάδα μια και το 1/4 της ενωμοτίας μαγειρείου λείπει: κολοκύθια, μελιτζάνες τηγανιτές και τζατζίκι. Οι βαθμοφόροι της Αγέλης που δοκίμασαν το τζατζίκι, είπαν ότι ήταν από τα πιο ωραία που έχουν φάει, γι’ αυτό φυλάξαμε λίγο προς περαιτέρω χρήσιν.
Σήμερα γίνεται απογραφή υλικού και φεύγει ο Α./Σ. Δυστυχώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, δεν μένουν παρά 3 μέρες. Το βράδυ οι ενωμοτάρχες έχουν ομαδική παραίσθηση βροχής τζατζικιού, ο Ενωμοτάρχης Κροκοδείλων χρήζεται <<Ιππότης της ελεεινής Τραπεζαρίας>> με το σπάνιο σκορδογόνο στέμα, ενώ αργα΄την νύχτα γίνεται περιφορά του ανιχνευτή Α. Μελέγγογλου στον κατασκηνωτικό χώρο αλά Κου-Κλουξ-Κλαν.
Τ, 15: Συνεχίζονται οι εξετάσεις βελών/ πτυχίων και οι γνώσεις, ενώ η βάρκα φεύγει για να φέρει τους εξπλορίτες ώστε να εξεταστούν και στα ναυτικά. Ευτυχώς σήμερα ο καιρός μας επέτρεψε να κάνουμε το βράδυ πλωτή πυρά σε συνδυασμό με νυχτερινό μπάνιο γύρω από την αγκυροβολημένη φωτία (Αλίκη). Ο καλός καιρός ίσως οφείλεται στα σκάλπ που αφαιρούσαμε από τα κεφάλια των προσκόπων που έρχονταν στο Αρχηγείο χωρίς σπουδαίο λόγο, και τα οποία αφιερώνουμε στον Αίολο. Χρησιμοποιήθηκιαν φέτος τα σκάφη: Μάρκος Μίνδλερ, Αρχίλοχος, Περωτής, Καπ, Αλίκη.
Πάντως τα καταφέραμε και φέτος, ώστε να μην έχουμε φωτογραφίες. Το απόγευμα έγινε και το ταρζανίδικο με το μεγάλο διάδρομο τροχαλίας και μάλιστα χωρίς να χρεαστεί να σβήσουμε καμιά φωτιά στον Μπίστη και χωρίς να γίνει ούτε ένα ράμμα σε κανένα κεφάλι!!!!!! Τι ανία!!!!
Τ, 16: Χαλασμός και καταποντισμός. Τα πάντα πέφτουν, ξεστήνονται λύνονται, τυλίγονται, πακετάρονται και μεταφερόνται στην αποθήκη. Τι κρίμα που τελείωσε!! Πως πέρασαν 15 μέρες στην Ερμιόνη τόσο γρήγορα!
Το βράδυ γίνεται μια αποτυχημένη προσπάθεια για φαντασμαγορική πυρά, αλλά η κούραση ήταν πιο δυνατή. Τέλος πάντων. Όλα διορθώθηκαν όμως, όταν τη νύχτα η Ομάδα ξυπνάει για να ακούσει παράξενες ιστορίες από τον Υ/Ο Νιρβάνα (Γ. Τριανταφύλλου), ενώ το χέρι του πειρατή Μπίστη ανακατεύει τις σουλουμπάμιες μας.
Π, 17: Ξυπνήσαμε κανονικά στις 7.00. Πολύ γρήγορα μαζέψαμε τα τελευταία υλικά και ακολούθησε χτένα τρομερή σε όλον τον Μπίστη. Μαζέψαμε πάνω από 20 σακκούλες με σκουπιδάκια. Μετά από σύντομο μπάνιο έγινε το αποχαιρετιστήριο γεύμα στον Γανώση και η Ομάδα έφυγε με το Ευτυχία στις 3.30.
Πίσω έμεινε το πλήρωμα του Μάρκου για την πλωτή, που σήκωσε πανιά στις 5.30 με πορεία προς τις Σπέτσες.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 3ης ΟΑΝ ΕΡΜΙΟΝΗ 1986 Τρίτη εικοσιπενταετία, 1964 –1988 Πλωτή Κατασκήνωση 1986


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.