Η διάλυση


(από τον Νίκο Μεταξά)
Το 1939, ακριβώς την στιγμή της μεγάλης ακμής της 3ης Ο.Α.Ν, η δραστηριότητά της σταμάτησε απότομα! Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου δοκίμασε πρώτα να χρησιμοποιήσει το Σώμα Προσκόπων. Κατόπιν δημιούργησε την Εθνική Οργάνωση Νεολαίας. ΄Οταν δεν γράφτηκαν αρκετά παιδιά σ’ αυτήν, ή εγγραφή έγινε ... υποχρεωτική σε όποιο παιδί δεν ήταν Οδηγός ή Πρόσκοπος. Φυσικά, όλοι κατέφυγαν στο ΣΕΟ και το ΣΕΠ. Τέλος το 1939 αυτά υποχρεώθηκαν να διαλυθούν και να παραδώσουν στην Ε.Ο.Ν την περιουσία και το υλικό τους. ΄Ο,τι από το ναυτικό υλικό μας δεν ρήμαξε, καταστράφηκε στην Κατοχή.
Οι ενωματάρχες, υπενωματάρχες και νέοι υπαρχηγοί του 1939, ήταν μιά πολύ δυνατή γενιά. ΄Ηταν αλήθεια ευχής πρόνοια ότι, κατά την τελευταία συγκέντρωση της 3ης Ναυτοπροσκόπων πριν την διάλυση του 1939 τραβήχθηκαν μια σειρά φωτογραφίες στις οποίες αποθανατίστηκε, στην θρυλική λέσχη στα ΠΕΥΚΑΚΙΑ του Λυκαβητού όλη αυτή η αλκή συγκεντρωμένη! Η ομάδα, η αγέλη. και χωριστά η κάθε ενωμοτία στην γωνιά της μέσα στην λέσχη.
Μαζί ο ιδρυτής της 3ης Μάρκος Μίνδλερ, και ο ιδρυτής του ελληνικού Προσκοπισμού Θανάσης Λευκαδίτης. Ιστορικές φωτογραφίες από κάθε άποψη , με τις οποίες επισφραγίσθηκε το τέλος μιάς εποχής που ήταν και το τέλος της πρώτης 25ετίας , και σημαδεύτηκε η αφετηρία της δεύτερης 25ετίας στην ζωή της 3ης Ναυτοπροσκόπων.
Μετά την Διάλυση, η 3η Ομάς Ν/Π συνέχισε κάποια ανεπίσημη δράση, περιωρισμένα όμως, γιατί πίστευε πως η παιδαγωγική κίνηση του Προσκοπισμού δεν θα έπρεπε να γίνεται παράνομα. Με την κάθοδο των Γερμανών σκέφτηκαν πως δεν υπήρχε καμμιά υποχρέωση νομιμοφροσύνης απέναντι στο Κράτος της Κατοχής, άρα είχαν το δικαίωμα να κινηθούν στην εφαρμογή ενός προγράμματος.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
1935 με 1942 Από Ημερολόγια των πρώτων 50 χρόνων Δράση της 3ης Ναυτοπροσκόπων κατά την Κατοχή


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.