Διάλυση και ΚατοχήΜε την έμπνευση και του Λευκώματος της πρώτης εικοσιπενταετηρίδας,
η 3η δούλεψε πολύ κατά την κατοχή και με την Απελευθέρωση σηκώθηκε πάλι στα πόδια της, φτάνοντας σε μεγάλη ακμή το 1963, στα 50 της χρόνια.

Το 1939, ακριβώς την στιγμή της μεγάλης ακμής της 3ης Ο.Α.Ν, διαλύθηκε μαζί με το υπόλοιπο το Σώμα Προσκόπων από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Μετά την Διάλυση, η 3η Ομάς Ν/Π συνέχισε κάποια περιωρισμένη δράση. Αλλά κατά την κατοχή κινηθήκαμε όσο ήταν δυνατό. Στην αρχή απλώς βοηθήσαμε στα συσσίτια, μετά τα οργανώσαμε, κάναμε κάποιο πρόγραμμα στα παιδιά, τέλος τον Νοέμβριο 1941 σχηματίσαμε πλήρη ομάδα Ν/Π.
Ο Δ. Μαρινόπουλος ανέλαβε Αρχηγός. Επιτελείο οι Π. Αλευράς,
Γ. Μαλακατές, Γ. Μαρινόπουλος, Γ. Συμεωνίδης.
Στον συντονισμό με άλλες παράνομες ομάδες βοηθούν παλαιά στελέχη τον ΣΕΠ όπως οι Γ.Μίνδλερ, Α. Σαράτσογλους, Οικιάδης, Σπινέλλης κλπ.
Το 1942 σχηματίστηκε η πρώτη Ακριτική συντροφιά (Ανιχνευτές).Συγχρόνως η Ο-μάδα χωρίστηκε στα δύο και ο Γιάννης Μαρινόπουλος ανέλαβε Αρχηγός της 3ης Β’.
Τον Μάϊο 43 οργανώθηκαν δύο γιορτές στο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο με εξαιρετική επιτυχία - παρά την κατοχή, έψαλλαν τον Εθνικό Υμνο και πατριωτικά τραγούδια κλπ - και μεγάλες εισπράξεις που δόθηκαν για την ενίσχυση του "Πιάτου του Μαθητή" και την επίπλωση του εξωσχολικού κέντρου στα Πευκάκια. Στο Αμαλίειο βοηθούσαμε σε "χαμαλοδουλειές”. Το καλοκαίρι 1943 βοήθησαν στην οργάνωση των παιδικών κατασκηνώσεων Καισαριανής. Ιδρυσαν και βοήθησαν την λειτουργία των "Παιδικών Συντροφιών" Βύρωνα και Καισαριανής.
Ομάδες παιδιών 8-12 χρόνων, μαζεύονται 2-3 φορές την βδομάδα. Με την καθοδήγηση νέων με ειδική προπαίδευση κι εμπειρία, περνούν 1,5 ώρα με τραγούδι, παιχνίδι ή χρήσιμες γνώσεις.
Τον επόμενο χειμώνα, με τον μεγάλο βομβαρδισμό του Πειραιά, ανέλαβαν - και οργάνωσαν υποδειγματικά - την περίθαλψη των παθόντων του 2ου Αστυνομικού Τμήματος και των βομβόπληκτων παιδιών στην Φοιτητική Λέσχη, που αργότερα παράδωσαν σ' επαγγελματίες παιδαγωγούς. Το τελευταίο καλοκαίρι της κατοχής βοήθησαν στην οργάνωση και λειτουργία στο Καστρί των παιδικών κατασκηνώσεων του Ομίλου Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών. Στις κατασκηνώσεις αυτές παραθέρισαν συνολικά 600 παιδιά. Στα συσσίτια αυτά για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου δεν έδιναν μόνον τροφή, που ήταν τόσο αναγκαία αυτή την εποχή, αλλά τους μοίραζαν ρούχα, παιγνίδια και άλλα χρήσιμα αντικείμενα, που μάζευαν οι Πρόσκοποι από τις γειτονιές τους και από φίλους του Προσκοπισμού. Εκείνο όμως που είχε εξίσου μεγάλη σημασία για τα παιδιά ήταν η ψυχαγωγία που προσέφεραν οι Πρόσκοποι σ' αυτά. Εντονη παρουσία είχε και η εθνική αγωγή με πανηγυρικές γιορτές στις εθνικές επετείους όπως την 25η Μαρτίου κλπ.
Κατοχή
Στο σπίτι του Γιάννη Μαλακατέ στην Γλυφάδα κυκλοφόρησε η πληροφορία πως υπήρχε γλυκό στο σακκίδιο του Δημητράκη Μαρινόπουλου. Ξυπνήσαμε λοιπόν στις τρείς το πρωΐ και δεν αφήσαμε τίποτε. Στην κατασκήνωση Εκάλης, ο Π.Αλευράς είχε δημιουργήσει τις γκαμήλες γιά τις βαριές εργασίες.Συμμετείχαν οι Γιάννης Γκάτσος, Νίκος και Γιάννης Καμβύσης.
Ποντίκι ενώ κοιμόταν ο Ευθύμης ο Πύρλας. (Διήγηση Γ. Μαλακατέ 1993)


Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Γιατί Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 Η Αγέλη το 1943


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.