1956


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 1956
Έγινε σήμερα η πρώτη μας συγκέντρωση του νέου έτους, η οποία κυρίως έγινε για να προετοιμάσουμε την γιορτή της κοπής της πίττας μας, που θα γίνει στις 8/1/56. Ήταν παρόντες 30 πρόσκοποι και ο υπ/γός Παναγιωτίδης. Μετά τα τυπικά, έγινε σύντομη συγκέντρωση κατά ενωμοτίες. Καθαρίστηκε η Λέσχη και ακολούθησαν εξετάσεις Β’ τ’αξης στα σήματα. Αφού παίξαμε δοκιμαστικά ένα σκέτς, τραγουδήσαμε τα τραγούδια της γιορτής. Η συγκέντρωση έληξε στις 12.00 αφού συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε την επομένη - των Φώτων - στον εορτασμό του αγιασμού των υδάτων της δεξαμενής Κολωνακίου.
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 1956
Η ομάδα συγκεντρώθηκε στις 9.30 π.μ. στην Λέσχη και από εκεί κατευθύνθηκε στην Δεξαμενή Κολωνακίου. Όπως είναι γνωστό, σήμερα, του Αγ. Πνεύματος γίνεται ο αγιασμός των υδάτων. Στην ωραία τελετή όπου η ομάδα μας συνέπραξε, παρέστη και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κατσώτας.
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 1956
Στην αίθουσα της οδού Ομήρου 14, “Αθ. Λευκαδίτης” παρόντες:
Σήμερα όλο το Σύστημα γιόρτασε την Πρωτοχρονιά. Η γιορτή άρχισε στις 5.30 με έπαρση και αναφορά. Αφού όλο το Σύστημα καθώς και όλοι οι παλαιοί, που είχαν προσκληθεί, πήραν τις θέσεις τους, η ομάδα τραγούδησε τον προσκοπικό ύμνο καθώς και το καινούργιο μας τραγούδι, που γράφτηκε στην κατασκήνωση του Σουνίου από τους Πιγγουΐνους.
Στη συνέχεια η ομάδα και η Αγέλη παρουσίασαν εναλλάξ από δύο χαριτωμένα σκέτς. Τα “διαλείμματα” γέμιζαν με τα τραγούδια, για τα οποία τα προσκοπάκια μας είχαν κάμει ειδική προπόνηση. Έτσι ήρθε και η ώρα της εμφάνισης του Άη - Βασίλη (Μ. Δραγούμη) και η κοπή της πίττας.
Πραγματικά κόπηκε η πίττα και μοιράστηκαν μερίδες καθόλου ευκαταφρόνητες μαζί με μελομακάρονα σε όλους τους συγκεντρωμένους. Οι παλαιοί μάλιστα απόλαυσαν κι’ ένα ποτηράκι κρασί “Maluajia Rhodes”. Ο Άη - Βασίλης γεμάτος χιούμορ και κέφι μοίρασε τα δώρα στους ενδιαφερομένους. Μερικά απ’ αυτά ήταν πολύ πετυχημένα! Μετά την αναχώρηση του κοκκινοφορεμένου Αγίου όλοι μαζί τραγουδήσαμε το “τραγούδι του χρόνου”. Ακολούθησε μία ωραία τελετή αναβάσεως μετά την οποία η ομάδα βρέθηκε με τέσσερις προσκόπους επιπλέον. Το τραγούδι του αποχαιρετισμού κι’ η υποστολή έκλεισε την ωραιότατη γιορτή μας.
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 1956
Η σημερινή μέρα ορίστηκε ελεύθερη μεν για τους Ναυτ/πους, όχι όμως και για τα στελέχη και τους βαθμοφόρους, οι οποίοι αφού συγκεντρώθηκαν στις 9.30 στην Λέσχη, επιδόθηκαν στον καθαρισμό και εξωραϊσμό της (γωνιές κ.λ.π.). Ακολούθησε μεγάλο συμβούλιο Τιμής, το οποίο παρακολούθησε και ο Τ.Ε. Μαλακατές. Μας επισκέφθηκαν επίσης ο παλαιός υπ/γός της ομάδας Γ. Παναγιωτίδης, καθώς και ο νεαρός Νικ. Κουρέλας, ο οποίος μας δήλωσε ότι “ήθελε να γραφτεί στους Ναυτοπροσκόπους” κι’ έτσι ήρθε και μας βρήκε. Το αν θα γίνει δεκτός, θ’ αποφασιστεί στην προσεχή συγκέντρωση 22/1/56.
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 1956
Παρόντες στον Νεώσοικο: ο Ο.Ο.Α. Κωστόπουλος, ο 2ος Ο.Α. Κάρταλης, ο υπ/γός Ίβος. Η συγκέντρωση στη Λέσχη άρχισε στις 10.30. Μετά την έπαρση και την λιγόλεπτη συγκέντρωση κατά ενωμοτίες, η ομάδα υπό τον Υπ/γό Παναγιωτίδη ασκήθηκε στο βάδισμα και σε άλλες ασκήσεις. Ακολούθως κάθε ενωμοτία έκανε κατ’ ιδίαν άσκηση σκηνοπηγίας στην περιοχή του Λυκαβητού. Μετά την επιστροφή και την τακτοποίηση του υλικού στη Λέσχη τραγουδήσαμε αρκετά υπό την διεύθυνση του Υπ/γού. Μετά την λήξη της συγκέντρωσης έγινε το Συμβούλιο Τιμής. Στο Φάληρο, οι λίγοι που κατέβηκαν έβαλαν σε κάποια τάξη, τον εγκαταλειμένο στις γιορτές Νεώσοικο και στη συνέχεια φυσικά επιδόθηκαν στην ιστιοδρομία και στο κουπί.
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 1956
Παρόντες στη Λέσχη: 15. Στη σημερινή συγκέντρωση είχαμε πολλούς απόντες λόγω των σχολικών διαγωνισμών που θα αρχίσουν την επομένη βδομάδα.
Η συγκέντρωση άρχισε στις 10.30. Μετά τα τυπικά της έναρξης η ομάδα με τον υπαρχηγό Παναγιωτίδη ασκήθηκε στο Βάδισμα. Στη συνέχεια επί είκοσι λεπτά συγκέντρωση κατά ενωμοτίες. Μετά απ’ αυτήν ακολούθησε το παιγνίδι του “Κιμ” κατά ενωμοτίες, με πρώτους τους “Δελφίνες” και δεύτερους τους “Γλάρους” και “Πιγγουΐνους”. Μετά όλη η ομάδα τραγούδησε υπό την διεύθυνση του υπαρχηγού. Το τραγούδι μας παρακολούθησε και ο Τ.Ε. κ. Μαλακατές, ο οποίος εξεπλάγη διότι δεν μας βρήκε και τόσο παράφωνους. Μας είπε λίγα λόγια για τον διαγωνισμό “Αθηνάς” και ευχήθηκε στις ενωμοτίες καλή επιτυχία. Πάλι η ομάδα έπαιξε ένα παιγνίδι. Ο υπαρχηγός μοίρασε από μία εφημερίδα στις ενωμοτίες, με την οποία και έπρεπε να κάνουν ένα μακρύ κορδόνι. Στο παιγνίδι πρώτευσαν οι “Πιγγουΐνοι” με δεύτερους τους “Αλκυόνες” και τρίτους τους “Δελφίνες”. Πριν από τα τυπικά της λήξης ο Αρχηγός ανακοίνωσε ότι η Γ.Ε. του Σ.Ε.Π. απένειμε στην ομάδα το “Μπενάκειο” έπαθλο για το 1954-55, το οποίο απονέμεται στα καλύτερα προσκοπικά τμήματα όλης της Ελλάδας. Μας ευχήθηκε επιτυχία για το προσεχές έτος, καθώς επίσης και για τους αρχομένους την επομένην εβδομάδα σχολικούς διαγωνισμούς. 12.30: Τυπικά λήξεης. 12.35: Συμβούλιο Τιμής.
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 1956
Λόγω των εξετάσεων Α’ εξαμήνου των Σχολέιων, η ομάδα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου δεν θα κάνει συγκεντρώσεις.
Ο Νεώσοικος μόνον θα παραμένει ανοικτός κάθε Κυριακή πρωΐ, για ελεύθερη κάθοδο των βαθμοφόρων και Ν/προσκόπων. Έτσι σήμερα το πρωΐ κατέβηκαν στις 9.30 στον Νεώσοικο ο Αρχηγός Μάγκος και οι Υπαρχηγοί Ίβος και Παναγιωτίδης καθώς και μερικοί μικροί Ναυτοπρόσκοποι. Έκανε πολύ κρύο γι’ αυτό στην αρχή ζεσταθήκαμε με “γερμανικό” και βόλλεϋ. Έπειτα ασχοληθήκαμε με τις συνηθισμένες εργασίες του Νεώσοικου καθώς και με τον ελαιοχρωματισμό του κομήτη “Πειρατής” μέχρι τις 1.30 μ.μ. οπότε και επιστρέψαμε στην Αθήνα.
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 1956
Συνεχιζομένων των Σχολικών διαγωνισμών και σήμερα η ομάδα δεν έκανε κανονική συγκέντρωση. Στον Νεώσοικο πάντως από το πρωΐ κατέβηκαν ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός Παναγιωτίδης και μερικοί Ναυτοπρόσκοποι. Δεν έκανε πολύ κρύο αυτή τη Κυριακή, αλλά είχε μία πολύ δυνατή σοροκάδα γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να καθελκύσουμε κανένα σκάφος και να βγούμε. Άλλωστε και ο Νεώσοικος είχε πολύ δουλειά γιατί η θάλασσα είχε φτάσει μέχρι μέσα και μας τα είχε κάνει άνω - κάτω. Κάναμε τη σχετική καθαριότητα νεωσοίκου και λέμβων, συνεχίσαμε τον ελαιοχρωματισμό του “Πειρατή” και βγάλαμε από τα “μπαλαούρα ιστίων” τα πανιά των σκαφών μας και τα απλώσαμε για να στε-γνώσουν από την υγρασία. Γύρω στο μεσημέρι ο Ξενάκης έδωσε εξετάσεις Β’ τάξης. Στο Φάληρο μείναμε μέχρι τις 1.45 οπότε και επιστρέψαμε στην Αθήνα.
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 1956
Στο σπίτι του Αρχηγού Συστήματός μας Παύλου Αλευρά συναντηθήκαμε σήμερα το βράδυ ο Αρχηγός της ομάδας Δ. Μάγκος, ο Αρχηγός της Αγέλης Κ. Μελέγκογλου και ο παλαιός Αρχηγός Η. Μιχαηλίδης και συζητήσαμε διάφορα θέματα τα οποία απασχολούσαν το Σύστημά μας. Έγινε κριτική για την εργασία των τμημάτων και αντιμετωπίστηκε το θέμα της διοίκησης της ομάδας κατά το διάστημα της προσεχούς στράτευσης του Αρχηγού της. Επίσης συζητήθηκε η διοργάνωση χορού για την ενίσχυση του ταμείου μας.
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 1956
Σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Για το λόγο αυτό η ομάδα δεν έκανε κανονική συγκέντρωση. Στον Νεώσοικό μας μόνο κατεβήκαμε από το πρωΐ όλοι οι βαθμοφόροι και τα στελέχη. Δεν κατέβηκαν μόνο ο Υπαρχηγός Ίβος και ο Εν/χης Καρτάλης. Του πρώτου αγνοούνται... τα ίχνη από μέρες, ο δεύτερος λείπει στον Βόλο. (...ο Πρόσκοπος δεν πολιτεύεται!!). Γρήγορα-γρήγορα ριχτήκαμε στη δουλειά γιατί ο Νεώσοικος είχε πολύ δουελιά και κρύο έκανε και έπρεπε πάσει θυσία να αποφύγουμε την πολιτική... κουβέντα η οποία όλο και μας έβαζε σε πειρασμό!! Σ’ αυτό μας βοήθησε πολύ το καμινέτο του Κάρταλη με το οποίο έκαψε τον “Θαλασσόλυκο”. Έκανε τέτοιο θόρυβο που κάθε πολιτικολογία πνίγονταν εν τη γεννέσει της... Όλοι δουλάψαμε με πολύ κέφι σήμερα και έτσι προχώρησε πολύ η δουλειά. Ο “Θαλασσόλυκος” κάηκε και στοκαρίστηκε στα βρεχάμενα, η δε ντερίβα του βάφτηκε με μίνιο. Βάφτηκαν επίσης με υφαλόχρωμα τα ύφαλα του “Δελφίνος” και συνεχίστηκαν οι επισκευές του “Πειρατή”. Έγινε και άσκηση κωπηλασίας με τον “Γλάρο”. Το μεσημέρι μας επισκέφθηκε ο κ. και η κυρία Κωστοπούλου. Επιστροφή στην Αθήνα 1 μ.μ.
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 1956
Εκδρομή της ομάδας μας στο Διόνυσο. Ο όμιλος ανιχνευτών ήρθε νωρίτερα και προετοίμασε ανιχνευτικό παιγνίδι στην υπόλοιπη ομάδα. Αυτή αναχώρησε με φορτηγό του Ε.Ε.Σ. και έφτασε στο Διόνυσο γύρω στις 9.00. Ήταν παρούσα και δύναμη της Αγέλης με τον Ακέλα της Μελέγκογλου και τον υπ/γό Σάσση. Ηγέτης της ομάδας ήταν ο υπ/γός Παναγιωτίδης. Μετά το ανιχνευτικό κατασκηνώσαμε και έγινε επιθεώρηση, διδασκαλία σημάτων, παιγνίδια με τη μπάλλα. Ακολούθησε το κάψιμο πολλών φωλιών από κάμπιες. Μετά το μεσημεριανό φαγητό έγιναν διάφοροι περιπατοι στην “Κουταράκη” και άλλες τοποθεσίες της περιοχής. Καουρασμένοι, αλλά απόλυτα ευχαριστημένοι φορτωθήκαμε στο φορτηγό κι’ επιστρέψαμε στην Αθήνα περί τις 6.45.
Κυριακή 4 Μαρτίου 1956
Στη Λέσχη της ομάδας. Η μέρα ήταν θαυμάσια, έπειτα από τις βροχές της εβδομάδας και τα παιδιά γεμάτα όρεξη για δουλειά. Μετά την έπαρση επωφεληθήκαμε από την καλοκαιρία και τα παδιά έδωσαν σήματα στο ύπαιθρο, επίσης έπαιξαν διάφορα παιγνίδια με τις μπάλλες του τέννις κ.ά. Έγιναν εξετάσεις Γ τάξης κι’ επακολούθησε συγκέντρωση κατά ενωνμοτίες. Μετά από τις ανακοινώσεις του υπ/γού Παναγιωτίδη (ο οποίος είχε το πρόσταγμα εν απουσία του Αρχηγού) τραγουδήσαμε μέχρι τις 12.30 οπότε η ομάδα διαλύθηκε κι’ έγινε Συμβούλιο Τιμής.
Κλιμάκιο της ομάδας αποτελούμενο από τους υπ/γό Ίβο, Ο.Ο.Α. Κωστόπουλο και Αν/τή Κάρταλη κατέβηκε στον νεώσοικο και τον συμμάζεψε. Οι ίδιοι πήγαν κουπί μέχρι τα πλοία του 6ου Αμερικανικού Στόλου, που για λίγο είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και τα περιεργάστηκαν.
Κυριακή 11 Μαρτίου 1956
Στον νεώσοικο. Με τη σημερινή συγκέντρωση εγκαινιάσαμε και τις ομαδικές καθόδους μας στον Νεώσοικο για το 1956. Ήταν καιρός γιατί η βάση μας είχε δεινοπαθήσει πολύ με τις τελευταίες καταστροφές. Για να φανταστεί κανείς τι δουλειά πατήσαμε αρκεί να πω ότι από τις 10.30 μέχρι το μεσημέρι που διαλυθήκαμε καμμιά ενωμοτία δεν πήγε βαρκάδα. Όλο το χοντρό και ευκολομετακόμιστο υλικό του Νεώσοικου βγήκε έξω, πλύθηκε άγρια με την μάνικα κι’ αφού όλα στράγγιξαν τα ξαναπεράσαμε μέσα. Εν τω μεταξύ οι μικροί είχαν ριχτεί στο σκούπισμα και το άλλο γενικό καθάρισμα. Μετά το μεσημέρι κάθησαν κάτω ο υπ/γός Ίβος, ο Ο.Ο.Α. Κωστόπουλος και οι τέσσερις ενωμοτάρχες, οι οποίοι όμως αναχώρησαν γιατί είχαν τσάϊ στην Λέσχη της ομάδας, το οποίο και έγινε στις 4.00 μ.μ. Στο τσάϊ των εν/χών ήταν παρόντες οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι και ο υπ/χης Γκολεμάς. Βέβαια μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα πέρασε αρκετή ώρα αλλά κανείς δεν απελ-πίστηκε: μπρίκια, καμινέτα, ποτήρια, ζάχαρι όλα ήταν σε συναγερμό. Θαυμα-τούργησε κυρίως η ηλεκτρική συσκευή του εν/χη Πιγγουΐνων Παπαζήση, η οποία αντί να ζεσταίνει το νερό, τοποθετημένη κάτω απ’ το δοχείο, που το περιείχε, αντθίθετα έμπαινε μέσα στο νερό και σε λίγα λεπτά το έκανε να βράζει (αμερικάνικα πράγματα!). Το τσάϊ και τα περί αυτό γευστικότατα! Μετά εκτός από την άφθονη κουβέντα, ακολούθησε εξάσκηση στα σήματα βραχιόνων και μορσικά, αλλά ιδίως στα τελευταία, όπου κι’ εχρησιμοποιήθηκαν οι βομβητές της ομάδας. Ήταν ένα διασκεδαστικό και διδακτικό μαζί απόγευμα.
Κυριακή 18 Μαρτίου 1956
Στον Νέωσοικο (παρόντες: 16, απόντες: 25). Το κρύο έτσουζε για τα καλά σήμερα (Μάρτης είναι αυτός!), γι’ αυτό και ριχτήκαμε με πολύ κέφι στη δουλειά, αν όχι για τίποτε άλλο, για να ζεσταθούμε. Ο νοτιάς της περασμένης εβδομάδας, μας είχε κάνει χάλια τον Νεώσοικο γεμάτο βρώμα και άμμο. Εννοείται ότι σε λίγη ώρα, είτε χάρη στη μάνικα, είτε χάρη στην όρεξη των λίγων παιδιών πούχαν κατεβεί σήμερα, ο Νεώσοικος έλαμπε. Μία από τις δίκωπες βγήκε έξω στην πλατφόρμα, όπου ξύστηκε καλά με γυαλόχαρτο, ενώ μία άλλη βάφτηκε πρώτο χέρι ολόκληρη εξωτερικά. Επίσης εσωτερικά ξύστηκε κι’ ένας από τους “κομήτες” για να είναι έτοιμος για βάψιμο.Η συγκέντρωση τελείωσε στις 12. Εξακολουθήσαμε με το Συμβούλιο Τιμής, το οποίο μάλιστα παρακολούθησαν οι παλαιοί της ομάδας υπ/γός Παναγιωτίδης Γ. και ο αρχηγός Μιχαηλίδης, ο οποίος τελευταία κατέβαινε συχνά και μας προσέφερε τις υπηρεσίες του.
Σάββατο 24 Μαρτίου 1956
Τμήμα της ομάδας μας από έντεκα προσκόπους με επικεφαλής τον εν/χη Ιωσηφίδη συγκεντρώθηκε σήμερα στις 2.30 στο γυμναστήριο “Φωκιανός”, προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με άλλες ομάδες στην τελετή κατάθεσης στεφάνου εκ μέρους του Σ.Ε.Π., στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για την επέτειο της αυριανής εθνικής μας γιορτής. Πράγματι η κατάθεση έγινε γύρω στις 3.15 μ.μ., ακολούθησε δε μικρή παρέλαση εκ μέρους του Σ.Ε.Π. και όλων των εκπαιδευτικών σχολών κατώτερης, μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης της πρωτεύουσας. Το απόγευμα στην αίθουσα “Α.Λ.” οι βαθμοφόροι της περιφέρειας πρωτευούσης γιόρτασαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Με την ευκαιρία της συνάθροισης απονεμήθηκαν διάφορες τιμητικές διακρίσεις σε βαθμοφόρους και προσκοπικά τμήματα. Από το δικό μας σύστημα απονεμήθηκαν το μετάλλιο “εξαιρέτων πράξεων” στους Υπ/γούς Ίβο Άγ. και Παναγιωτίδη Β. για την δράση τους κατά τους σεισμούς του 1953.
Στην ομάδα μας απονεμήθηκε το Μπενάκειο Έπαθλο για το 1954-55. Επίσης απονεμήθηκε στον Αρχηγό Ανιχνευτών Ηλ. Μιχαηλίδη το δίπλωμα επιτυχούς παρακολούθησης Σχολής Βαθμοφόρων Ανιχνευτών.
Κυριακή 25 Μαρτίου 1956
Λόγω της σημερινής Εθνικής μας Επετείου, η συγκέντρωση στον Νεώσοικο ορίστηκε ως “προαιρετική”. Γι’ αυτό το πρωΐ της Κυριακής κατέβηκαν μόνο ο Α.Ο. Μάγκος και ο Ο.Ο.Α. Κωστόπουλος, οι Υ.Ο. Ίβος και Παναγιωτίδης, ο εν/χης Ροδόπουλος, ο Αρχ. Αν/τών Μιχαηλίδης και ο ναυτ/πος Αλιβιζάτος. Έγινε καθαρισμός Νεωσοίκου, στοκάρισμα και βάψιμο λέμβων κ.λ.π.
Εξ’ άλλου στην Λέσχη της ομάδας ο 2ος του Ο.Α. Κάρταλης Αιμ. και ο εν/χης Παπαζήσης Δ. έδωσαν ενώπιον του Αρχηγού Γιαννουλάτου τα υπολοιπόμενα από τις εξετάσεις τους για την Α’ τάξη.
Τετάρτη 28 Μαρτίου 1956
Η σημερινή ήταν και είναι πάντα η “μεγάλη μέρα” της ομάδας μας. Γιορτάζουν τα γεννέθλιά τους αφ’ ενός μεν ο αρχηγός -ιδρυτής της Μάρκος Μίνδλερ και αφ’ ετέρου η ίδια η ομάδα. Ο μεν πρώτος, ο αειθαλής και αιωνόβιος αρχηγός μας κλείνει το 96ο έτος της ηλικίας του, η δε άλλη τα 43 της χρόνια. Με την ευκαιρία λοιπόν, μια αντιπροσωπεία του συστήματός μας επισκέφθηκε τον Ιδρυ-τή στο σπίτι του και του πρόσφερε τις καθιερωμένες τουλίπες, 43 αυτή τη φορά.
Συγκινηθήκαμε από την ανυπόκριτη χαρά και το ενδιαφέρον, του Αρχηγού μας για την επίσκεψή μας, για όλη την ομάδα γενικά και την δράση της.
Πέμπτη 29 Μαρτίου 1956
Συμβούλιο Βαθμοφόρων της ομάδας μας στη Λέσχη Αθηνών, ώρα 8.30 μ.μ. υπό την προεδρία του Αρχηγού του Συστήματός μας. Παρόντες ήταν:
Ο Αρχηγός Συστήματος Π. Αλευράς, Ο Αρχηγός Ανιχνευτών Ηλ. Μιχαηλίδης
Ο Αρχηγός Ομάδας Δημ. Μάγκος, Οι Υπαρχηγοί ομάδας Α. Ίβος, Β. Παναγιω-τίδης και Ι. Κωστόπουλος, Ο Βοηθ. ομάδας Γ. Παπαζήσης.
Το Συμβούλιο ασχολήθηκε με την εξέταση ζητημάτων τρέχουσας φύσεως. Κυρίως αντιμετωπίστηκε το θέμα της διοικήσεως της ομάδας κατά το διάστημα της στράτευσης του αρχηγού της. Σχετική εισήγηση έγινε από τον Αρχηγό Μάγκο. Ο υπ/γός Β. Παναγιωτίδης ορίστηκε υπεύθυνος της ομάδας. Έτσι καθορίστηκαν και τα καθήκοντα του Αρχηγού Ανιχνευτών καθώς και των λοιπών βαθμοφόρων της ομάδας. Διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία απόψεων.
Κυριακή 1 Απριλίου 1956
Σήμερα δεν έγινε κανονική συγκέντρωση στη Λέσχη, ενώ στον Νεώσοικο εργάστηκαν στις συνηθισμένες εργασίες ο υπ/γός Κωστόπουλος, ο υπ/γός Παναγιωτίδης και ο Ο.Ο.Α. Κάρταλης Αιμ.
Οι ενωμοτίες Αλκυόνων, Γλάρων, Δελφίνων πήγαν στην εκδρομή κατά ενωμοτίες, που ήταν προσχεδιασμένη από καιρό, η μεν πρώτη στον Λαιμό Βουλιαγμένης, η δεύτερη στον Μαραθώνα (χωριό Λίμνη), ενώ η τρίτη στο Καβούρι. Η τέταρτη ενωμοτία των Πιγγουίνων με τον εν/χη Παπαζήση εργάστηκε στην Λέσχη για το Β’ στάδιο του διαγωνισμού Αθηνάς.
Τρίτη 3 Απριλίου 1956
Έκτακτο Συμβούλιο Τιμής στην Λέσχη της Ομάδας για την στράτευση του αρχηγού Μάγκου. Παρόντες: Α.Ο. Μάγκος, Υ.Ο. Παναγιωτίδης, Υ.Ο. Κωστόπουλος, Ο.Ο.Α. Κάρταλης, Β.Ο. Παπαζήσης, Αν/τής Γεννηματάς, Εν/χης Ιωσηφίδης, Εν/χης Καρτάλης, υπ/χης Πιγγουΐνων Γκολεμάς. Συζη-
τήθηκε το πρόγραμμα εργασιών της ομάδας κατά την απουσία του αρχηγού της.
Γενική υπευθυνότητα δόθηκε ως γνωστόν στον Υπ/γό Βασ. Παναγιωτίδη. Ο υπ/χης Γκολεμάς ονομάστηκε τιμητικά εν/χης, ενώ την εν/τία Πιγγουΐνων ανέλαβε ο ανακηρυχθείς σε υπ/χη Αλιβιζάτος. Επίσης εκπονήθηκε το πρόγραμμα του προσεχούς τριμήνου, το δε Σ.Τ. αποχαιρέτισε τον Αρχηγό του.
Κυριακή 8 Απριλίου 1956
Παρόντες στην Λέσχη: 27.
Η συγκέντρωση άρχισε στις 10.30 π.μ. Μετά την έπαρση η ομάδα υποδέχθηκε ένα καινούργιο πρόσκοπό της αλλά Ιταλό αυτή τη φορά: τον Ducio Arighi. Η ενωμοτία των Πιγγουΐνων τον δέχθηκε ενθουσιασμένη. Μετά οι πρόσκοποι ανάβηκαν στους πρόποδες του Λυκαβητού όπου έκαμαν διάφορες ασκήσεις, παιχνίδια και σήματα. Όταν γύρισαν βρήκαν ένα παιγνίδι “Κιμ” να τους περιμένει. Ακολούθησε μεγάλη επιθεώρηση. Στο διάστημα αυτό μας επισκέφθηκε ο παλαιός μας Έφορος κ. Μπαλτατζής με τους δύο υιούς του, ο οποίος και έδεξε ζωηρό ενδιαφέρον για την εν γένει κίνηση της ομάδας μας.
Στον Νεώσοικο σήμερα είχαν κατέβει ο Υ/γός Κωστόπουλος, ο Υπ/γός Ίβος, ο Ο.Ο.Α Κάρταλης και ο 2ος Ο.Α. Γεννηματάς, όπου ασχολήθηκαν με την επιδιόρθωση και βάψιμο των “κομητών”.
Κυριακή 15 Απριλίου 1956
Παρόντες στη Λέσχη: 16, στον Νεώσοικο: 3. Απόντες: 22
Παιχνίδι πόλεως. Πράγματι όλες οι ενωμοτίες δούλεψαν με πολύ κέφι τις 2 1/2 ώρες της δουλειάς του, φέρνωντας σε πέρας τα περισσότερα ζητήματα. Μετά απ’ αυτό και η παράδοση των απαντήσεων θεωρήθηκε και σαν λήξη της συγκέντρωσης. Στον Νεώσοικο οι υπ/γοί Ίβος, Κωστόπουλος και ο Ο.Ο.Α. εργάστηκαν, ανακαινίζοντας και επισκευάζοντας το υλικό. Ο καιρός επέτρεψε και έναν ωραίο θαλασσινό περίπατο.
Πέμπτη 19, Παρασκευή 20 Απριλίου 1956
Τα πρωϊνά των δύο αυτών ημερών εργάστηκαν στον Νεώσοικο ο Υ/γός Κωστόπουλος και Κάρταλης.
Κυριακή 22 Απριλίου 1956
Στη Λέσχη της ομάδας. Η συγκέντρωση άρχισε στις 10.30 π.μ. Λόγω του καιρού την περισσότερη ώρα οι πρόσκοποι ήταν στο ύπαιθρο, στον Λυκαβητό. Η ώρα πέρασε με πολλά τραγούδια, ασκήσεις και παιχνίδια. Στον Νεώσοικο ήταν παρόντες οι υπ/γοί Ίβος και Κωστόπουλος. Οι “Κομήτες” έχουν τελειώσει τελείως πια και δεν απόμεινε παρά η εξάρτησή τους. Το απόγευμα η ομάδα μας του Βόλλεϋ - μπώλ έπαιξε ένα μάτς στο γυμναστήριο “Πανελληνίου”και κατέλαβε τελικά την β’ θέση.
Κυριακή 29 Απριλίου 1956
Στην Λέσχη παροντες: 25. Απόντες: 16.
Όπως είναι γνωστό η σημερινή μας συγκέντρωση συνέπεσε με την Κυριακή των Βαΐων. Με την ευκαιρία λοιπόν η ομάδα εκκλησιάστηκε στον Ιερό ναό του Αγ. Νικολάου από τις 9.30 έως τις 10.30 π.μ. Μετά κάναμε εν όψει των εορτών του Πάσχα -την “καλή πράξη” μας. Πήραμε το λεωφορείο της Βούλας κι’ επισκεφθήκαμε το “Ασκληπείον”. Πήγαμε στο περίπτερο “Πριγκήπισσα Αικατερίνη Α’” όπου νοσηλεύονται παιδιά τα οποία πάσχουν από σπονδυλίτιδα. Μας δέχθηκαν όλοι με πολύ μεγάλη χαρά. Μετά τα σκετς και τα τραγούδια, τους μοιράσαμε τα γλυκά και τα παιγνίδια που είχαμε φέρει μαζί μας. Το καλύτερο βραβείο μας ήταν τα χαμόγελα της χαράς που άνθισαν στα χείλη τους, βλέποντας τα δώρα τους. Στις 13.15 μ.μ. είμαστε στην Αθήνα και πάλι.
Πέμπτη 10 Μαΐου 1956
Απογευματινή συγκέντρωση, στις 5.30 λόγω των διακοπών, στην Λέσχη της ομάδας. Μετά τα τυπικά έναρξης οι πρόσκοποι ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της γιορτής της τοπικής εφορίας μας, η οποία θα γινόταν την επομένη το απόγευμα.
Η Λέσχη καθαρίστηκε και τακτοποιήθηκε κατάλληλα. Η διακόσμηση συμπληρώθηκε ενώ οι μακέττες των καραβιών σαν είδος έκθεσης συμπλήρωναν το σύνολο. Επίσης προετοιμάστηκαν και τα σχετικά σκετς και τραγούδια.
Παρασκευή 11 Μαΐου 1956
Γιορτή της τοπικής μας Εφορίας Εξαρχείων, η οποία έγινε στην Λέσχη μας.
Στις 5.30 άρχισε η προσέλευση των άλλων ομάδων της Εφορίας, των αρχηγών, των Εφόρων και μερικών γονέων. Όλοι εξέφρασαν την ικανοποιήσή τους για την πρόοδο της ομάδας μας. Ιδιαίτερα θαυμάστηκαν οι μακέττες μας, οι οποίες οφείλονταν επί το πλείστον στον Υπ/γό Κωστόπουλο. Η γιορτή άρχισε στις 6.00 και τελείωσε στις 7.30 με διάφορες εκδηλώσεις εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων ομάδων. Τα παρόντα 100 περίπου πρόσωπα αναχώρησαν γύρω στις 8.00 ενθουσιασμένοι από την ωραία αυτή προσκοπική εκδήλωση.
Κυριακή 13 Μαΐου 1956
Συγκέντρωση (10 πρωΐνή) στον Νεώσοικο. Δεν σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση λόγω των διακοπών, αλλά οι πρόσκοποι εργάστηκαν με κέφι. Καθάρισαν τον Νεώσοικο και όλα τα σχετικά. Εν τω μεταξύ ένα δυσάρεστο γεγονός λύπησε πολύ την ομάδα. Ο πρώτος από τους επισκευασμένους “Κομήτες” της ομάδας ενώ βρίσκονταν στην θάλασσα μετά την πρώτη του χρησιμοποίηση, καταστράφηκε λόγω της κακοκαιρίας σχεδόν τελείως και δυστυχώς μάλλον ανεπανόρθωτα.
Κυριακή 20 Μαΐου 1956
Συγκέντρωση στον Νέωσοικο ώρα 10.00. Την σημερινή μας συγκέντρωση διηύθυνε ο αρχηγός, ο οποίος πήρε την πρώτη του άδεια από την κατάταξή του στο Ναυτικό. Κατά πρώτο ασχοληθήκαμε με την μεταφορά του καταστραφέντος “κομήτη” σε ασφαλές μέρος. Κατόπιν οι πρόσκοποι ξεκρέμασαν από τα υποστηρίγματά της μια παλιά ναυαγοσωστική σιδερένια βάρκα, η οποία σκουριασμένη πλέον ρίχτηκε σε μια μεριά της παραλίας. Ο Νεώσοικος καθαρίστηκε γενικά και έγινε η καταμέτρηση του υλικού του. Ακολούθησε εκπαίδευση κωπηλασίας με τις δύο δίκωπες. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε Συμβούλιο Τιμής, στο οποίο συζητήθηκαν ζωτικά θέματα της ομάδας. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης μας επισκέφθηκε ο Αρχηγός Συστηματος κ. Π. Αλευράς.
Κυριακή 27 Μαΐου 1956
Στον Νεώσοικο παρόντες: 28, απόντες: 13.
Και στην σημερινή μας συγκέντρωση ήταν παρών ως αδειούχος ο Αρχηγός μας.
Έγιναν οι συνηθισμένες εργασίες καθαριότητας. Ακολούθησε ιστιοπλοϊα με τον “Κομήτη 1” (αρχηγός, υπ/γός Κωστόποπουλος, Α.Ο.Α. Κάρταλης) και κωπηλασία με τις δύο δίκωπες και πολλά πληρώματα με τον υπ/γό Ίβο.
Επίσης πολλά παιδιά έκαμαν θαλάσσιο λουτρό. Η συγκέντρωση έληξε με το Συμβ. Τιμής. Οι βαθμοφόροι παρέμειναν μέχρι το απόγευμα.
Κυριακή 3 Ιουνίου 1956
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο ώρα 10 π.μ. Σήμερα δεν σημειώθηκε και μεγάλη προσέλευση παιδιών γιατί το απόγευμα γίνονται στο στάδιο οι επιδείξεις σχολείων Μ. Εκπαίδευσης και τα παιδιά απέφυγαν να κουραστούν.
Ωπωσδήποτε όμως ήταν αρκετοί για να βγουν ένα-δύο πληρώματα με την δίκωπη και για να γίνει ιστιοπλοΐα. Εξ’ άλλου από την άλλη Κυριακή και επί 15 μέρες ο νεώσοικος θα νεκρωθεί διότι αρχίζουν οι εργασίες των απολυτηρίων, οπότε κανείς πρόσκοπος δεν θάχει καιρό ούτε για μια αναπόληση βαρκάδας.
Κυριακή 24 Ιουνίου 1956
Έπειτα από την διακοπή δεκαπέντε ημερών, έγινε σήμερα μια προαιρετική συγκέντρωση στον Νεώσοικο, όπου προσήλθαν αρκετά παιδιά. Δυστυχώς η μέρα ήταν βροχερή και παρ’ όλο ότι ήταν παρών και ο αρχηγός δεν έγιναν και πολλά πράγματα. Μόνο μέσα καθαρίσαμε τον Νεώσοικο, που ήταν αρκετά ταλαιπωρημένος από την αχρηστία δεκαπέντε ημερών. Απ’ εδώ και στο εξής η κάθοδος στον νεώδσοικο θα είναι ελεύθερη και τις καθημερινές.
Τρίτη 3 Ιουλίου 1956
Συγκέντρωση Γονέων στην Λέσχη της ομάδας με θέμα: την καλοκαιρινή μας κατασκήνωση. Οι γονείς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή και ήδη 19 δήλωσαν συμμετοχή. Η κατασκήνωση θα γίνει στην Ισθμία μεταξύ 14-29 Ιουλίου 1956. Στο Σ.Τ. που ακολούθησε συζητήθηκαν οι διάφορες λεπτομέρειες της εκδήλωσης αυτής της ομάδας.
Παρασκευή 6 Ιουλίου 1956
Απογευματινή συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Με την ευκαιρία κάναμε λεπτομερή επιθεώρηση του κατασκηνωτικού μας υλικού. Δόθηκαν σε διάφορους προσκόπους τα μαγειρικά σκεύη για γάνωμα, καθαρίστηκαν οι λάμπες κ.λ.π. Επακολούθησε θαλάσσιο λουτρό.
Τρίτη 10 Ιουλίου 1956
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο 4 μ.μ.
Η μέρα της αναχώρησης για την κατασκήνωση πλησιάζει και φυσικά την ώρα μας έφαγαν οι διάφορες προετοιμασίες. Το κατασκηνωτικό υλικό συγκεντρώθηκε και είναι έτοιμο για φόρτωση. Οι ναυτοπρόσκοποί μας βρήκαν και ώρα για κωπηλασία και για λίγο κολύμπι.
Παρασκευή 13 Ιουλίου 1956
Τελευταία συγκέντρωση στην Λέσχη της ομάδας, αποκλειστικά και μόνο των κατασκηνωτών, για τη λήψη των τελευταίων οδηγιών.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
27 - 31 Δεκεμβρίου 1955 : 5ήμερη Ορειβατική Βαρδούσια ’55 Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 Κατασκήνωση Ισθμίας 14 με 28 Ιουλίου 1956


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.