1957


Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 1957
Στις 4 μ.μ. οι Πρόσκοποι και τα Λυκόπουλά μας άρχισαν να έρχονται στην αίθουσα “Αθανάσιος Λευκαδίτης” του Σ.Ε.Π. όπου το Σύστημά μας γιόρτασε την πίττα του 1957. Η αίθουσα είχε διακοσμηθεί με ναυτικά σήματα και με το Χριστουγεννιάτικο δένδρο. έλαμπε στην ανακαινισμένη γωνιά. Στην γιορτή παρέστησαν ο Πρώτος Ακέλας της Αγέλης μας κ. Σαράτσογλου, ο παλαιός Αρχηγός και νυν αναπληρωτής του Αρχηγού Μάγκου, λόγω στράτευσής του, Μιχαηλίδης και ένας φωτογράφος.
Μετά την έπαρση, είπαμε διάφορα τραγούδια. Η ομάδα και η Αγέλη έκαναν μερικά σκέτς και παιγνίδια. Μετά, τα φώτα έσβυσαν και έκανε την εμφάνισή του ο Άγιος Βασίλης (Αιμ. Κάρταλης) γεμάτος δώρα. Τα δώρα δόθηκαν μέσα σε μία ατμόσφαιρα χαράς και ευδαιμονισμού από όλους. Μετά από το κόψιμο της πίττας που έγινε από τον Αρχηγό Συστήματος κ. Αλευρά και που φαγώθηκε κι’ αυτή με μεγάλη όρεξη έγινε αγώνας κουραμπιεδοφαγίας μεταξύ των ενωμοτιών και πρώτευσαν οι Δελφίνες με δεύτερους τους Γλάρους.
Μετά έγινε υποστολή, δόθηκαν οι αναφορές προς τον Αρχηγό Μάγκο και τον Αρχηγό Αλευρά και έληξε και φέτος η ωραία αυτή γιορτή.
Κυριακή 6 Ιανουαρίου 1957
Η ομάδα πήγε στην δεξαμενή όπου έγινε παρουσία των αρχών της πόλης των Αθηνών ο Αγιασμός των υδάτων.
Τρίτη 8 Ιανουαρίου 1957
Σήμερα είναι μία μέρα πένθους για την ομάδα. Τις πρωϊνές ώρες πέθανε ο ιδρυτής και αρχηγός Μάρκος Μίνδλερ. Ήταν εργατικότατος αγαπούσε πολύ τους νέους τον αθλητισμό και τον Προσκοπισμό. Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., Διευθυνυτής του Στενογραφικού Τμήματος της Βουλής και ένας από τους πρωτεργάτες του προσκοπισμού. Αυτός έφερε τον Ναυτοπροσκοπισμό στην Ελλάδα και ίδρυσε την 3η Ναυτοπροσκόπων Αθηνών στην οποία ήταν αρχηγός για αρκετά χρόνια.
Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 1957
Γίνεται η κηδεία του αίμνηστου αγαπητού μας αρχηγού ιδρυτού Μ. Μίνδλερ. Στην κηδεία η οποία έγινε στο Α Νεκτοταφείο ήταν αντιπροσωπεία των Ναυτοπροσκόπων, ο Γ. Έφορος κ. Αλεξάτος, από την Βουλή αντιπρόσωποι και παιδιά της 3ης για την απόδοση τιμών. Η κηδεία του έγινε στις 10 1/2 το πρωΐ.
Κυριακή 13 Ιανουαρίου 1957
Η συγκέντρωση έγινε στην Λέσχη στα Πευκάκια στις 10 π.μ. Ο Αρχηγός Συστήματος κ. Αλευράς μίλησε στην ομάδα για τον αείμνηστο Ιδρυτή της ομάδας μας Μάρκο Μίνδλερ.
Το πένθος θα είναι, όπως ορίστηκε από το Σ.Ε.Π. επί είκοσι μέρες δηλ. θα υψώνεται η σημαία κάθε ομάδας μεσίστια. Η ομάδα όμως θα υψώνει την σημαία επί τρεις μήνες μεσίστια.
Μετά την ομιλία έγινε υποστολή της σημαίας και τέλος της συγκέντρωσης.
Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1957
Η συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη Λέσχη έγινε ομαλά με την παρουσία αρκετών παιδιών. Στις 12.30 έγινε υποστολή και μετά Συμβούλιο Τιμής.
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 1957
Η συγκέντρωση έγινε στις 10.30 στην Λέσχη Πευκακίων. Δόθηκαν οι τελευταίες οδηγίες από τους ενωμοτάρχες στα παιδιά τους για τα διάφορα ζητήματα της ενωμοτίας, διότι επί δύο τρεις Κυριακές δεν είχαμε συγκέντρωση λόγω διαγωνισμών.
Η συγκέντρωση θα επαναληφθεί στις 17 Φεβρουαρίου 1957.
Κυραική 17 Φεβρουαρίου 1957
H συγκέντρωση έγινε ομαλά για δύο ώρες και στις 12.15 αφέθηκαν τα παιδιά μετά την υποστολή. Παρόντες ήταν αρκετοί.
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 1957
Η συγκέντρωση έγινε κανονικά. Ο Αρχηγός βοηθούμενο από τους ενομ/χες (γιατί απουσίαζε ο υπ/γός) έπαιξε διάφορα παιγνίδια στα παιδιά των Ενωμοτιών. Ήταν αρκετοί παρόντες, η Εν/τία Δελφίνων “αντιπροσωπεύτηκε από ένα πρόσκοπο προς έκπληξη όλων. Οι δύο ενωμοτίες Γλάρων και Πιγγουΐνων ήταν πολυπληθείς. Η συγκέντρωση έληξε στις 12-15 μετά την υποστολή της σημαίας.
Κυριακή 3 Μαρτίου 1957
Η συγκέντρωση έγινε κανονικά για δύο ώρες 10 1/2 - 12.15 Παρόντες ήταν αρκετοί. Στις 12.15 έγινε υποστολή και τα παιδιά αφέθηκαν.
Κυριακή 10 Μαρτίου 1957
Η συγκέντρωση έγινε κανονικά παρουσία πολλών παιδιών, έκαναν διάφορα παιγνίδια και στις 12.30 μετά την υποστολή διαλύθηκαν.
Κυριακή 17 Μαρτίου 1957
Την Κυριακή αυτή έγιναν οι προαναγγελθέντες αγώνες στον Ε.Σ. Έλαβε μέρος η ομάδα μας και τα επιτεύγματα ήταν αρκετά καλά. Αποσπάσαμε δύο τρεις νίκες και μία δεύτερη και μία πρώτη. Συγκέντρωση στη Λέσχη Πευκακίων δεν έγινε λόγω των αγώνων.
Κυριακή 24 Μαρτίου 1957
Παραμονή της μεγάλης Εθνικής γιορτής της 25 Μαρτίου. Πριν εκατόν τριάντα έξη χρόνια στις 25 Μαρτίου του 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε την σημαία της επανάσαταση στην μονή της Αγίας Λαύρας. Πριν εκατόν τριάντα έξη χρόνια έλαμψε η φλόγα της λευτεριάς που επί τετρακόσια χρόν ια έκαιγε μέσα στο καντήλι με μια μικρή φλογίτσα που μόλις φαίνονταν. Σαν ήρθε όμως η στιγμή η μικρή φλόγα του καντηλιού έγινε πυρκαγιά και έλυωσε τα σίδερα που έδεναν χέρια και πόδια σε μια σκλαβιά τετρακοσίων χρόνων.
Την επέτειο αυτή γιορτάζουμε σήμερα και αύριο. Σήμερα πήρε μέρος η ομάδα μας στην παρέλαση, το τμήμα μας ήταν πολύ καλό και αρκετό από άποψη παιδιών.
Πέμπτη 28 Μαρτίου 1957
Η 3η Ο.Α.Ν. ήταν παρούσα στο μνημόσυνο του αρχηγού ιδρυτού μας Μάρκου Μίνδλερ. Η Ναυτοπρόσκοποι τίμησαν την συγκέντρωση η οποία άρχισε στις 5 και τελείωσε στις 5.50.
Παρασκευή 29 Μαρτίου 1957
Και πάλι η 3η Ο.Α.Ν. τίμησε με την παρουσία της την διάλεξη που έγινε προς τιμήν του Μάρκου Μίνδλερ. Στο τέλος της διάλεξης προβλήθηκαν εικόνες από τη ζωή του. Η συγκέντρωση τελείωσε στις 8.30.
Κυριακή 31 Μαρτίου
Την Κυριακή αυτή για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες πήγαμε στα “Νταμάρια” για να παίξουμε ποδόσφαιρο. Στις 11. 55 κατεβήκαμε στην Λέσχη και αφού κάναμε υποστολή διαλυθήκαμε.
Κυριακή 7 Απριλίου 1957
Την ημέρα εκείνη η ομάδα ασχολήθηκε με πολλά και διάφορα παιγνίδια. Μετά ακολούθησε η υπόσχεση δύο νέων προσκόπων και μετά την υποστολή της σημαίας η ομάδα διαλύθηκε.
Κυριακή 14 Απριλίου 1957
Μετά την έπαρση της σημαίας πάιξαμε ποδόσφαιρο με την 37η. Δυστυχώς ο αγώνας υπήρξε άρτυχος γιατί χάσαμε με 20-1. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι πολλοί Ναυτοπρόσκοποι - κυρίως οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές - απουσίαζαν. Είναι αξιοσημείωτο ότι εκείνη την ημέρα δεν είχε έλθει κανείς αρχηγός ή υπαρχηγός της ομάδας. Πάντως κρατήσαμε αρκετή ησυχία και πειθαρχία.
Κατά τις 11.15 ήρθε ο υπαρχηγός Ίβος. Κατά τις 12.40 η ομάδα διαλύθηκε.
Κυριακή 21 Απριλίου 1957
Κατά την ημέρα αυτή δεν έγινε συγκέντρωση λόγω της γιορτής του Πάσχα.
Κυριακή 28 Απριλίου 1957
Μετά την έπαρση της σημαίας η ομάδα έπαιξε διάφορα παιγνίδια. Κατόπιν η ομάδα τραγούδησε και τέλος η συγκέντρωση έληξε ομαλά στις 12.30 με την υποστολή της σημαίας.
Κυριακή 5 Μαΐου 1957
Σήμερα η ομάδα κατέβηκε στον Παλαιόν Φάληρο στον Νεώσοικο. Ελάχιστα παιδιά έλλειπαν από την συγκέντρωση. Μετά την αναφορά (έπαρση δεν έγινε διότι ο ιστός δεν είναι στημένος) η ομάδα έβγαλε τις βάρκες για πλύσιμο και επισκευή. Στις 11 ενώ είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε στην θάλασσα τη μία βάρκα άρχισε να πέφτει βροχή. Κατά την διάρκεια αυτής η ομάδα διδάχθηκε περί τετραχαλίου. Όταν ο καιρός έφτιαξε βγήκε η δίκωπη με επικεφαλής τον εν/τάρχη Αιλιανό και κατόπιν η άλλη με τον εν/τάρχη Αλιβιζάτο. Εν τω μεταξύ η υπόλοιπη ομάδα ασχολήθηκε με τον καθαρισμό του Νεώσοικου ο οποίος ήταν γεμάτος ακαθαρσίες. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι εν/τάρχες και οι υπ/τάρχες επισκέφθηκαν με τις δίκωπες ένα εμπορικό πλοίο του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.
Κυριακή 12 Μαΐου 1957
Η συγκέντρωση έγινε στο Φάληρο. Αυτή τη φορά βγήκαν και οι τρεις βάρκες. Οι πρόσκοποι οι οποίοι δεν έκαμαν κωπηλασία ασχολούνταν με τον καθαρισμό του Νεώσοικου ιδίως δε με τα ξύλα. Αυτά τα ξύλα πουλήθηκαν σήμερα. Είχε έρθει μόνο ο υπαρχηγός Τόγκας. Η συγκέντρωση έληξε κανονικά γύρω στις 12.45. Και σ’ αυτήν τη συγκέντρωση οι εν/τάρχες επισκέφθηκαν πλοία του Αμερικανικού στόλου.
Κυριακή 19 Μαΐου 1957
Σήμερα η ομάδα ασχολήθηκε με τον καθαρισμό του Νεώσοικου. Επίσης ασχολήθηκαν και με ναυτική εκπαίδευση.
Κυριακή 26 Μαΐου 1957
Σήμερα τη συγκέντρωση διηύθυνε ο αρχηγός Μάγκος. Μετά την ναυτική εκπαίδευση η ομάδα ασχολήθηκε με την καθαριότητα του νεώσοικου. Επίσης ο αρχηγός με μερικούς προσκόπους τοποθέτησε τις λέμβους στην θέση που έπρεπε.
Κυριακή 2 Ιουνίου 1957
Η ομάδα με τον αρχηγό Μιχαηλίδη εξέδραμαν στην Ραφήνα. Μαζί μας ήρθαν και τα λυκόπουλα. Παρόντες 15. Χαρακτηριστικό είναι ότι κανείς πρόσκοπος δεν ήρθε από την εν/τία Αλκυόνων.
Κινήσαμε στις 8 το πρωΐ από τη λέσχη και φθάσαμε στη Ραφήνα στις 9.15. Ύστερα από πορεία 15 λεπτών διαλέξαμε την τοποθεσία όπου επρόκειτο να κατασκηνώσουμε. Εκεί δόθηκε διορία στις εν/τίες να στήσουν τις σκηνές μέχρι τις 10.30. Κατόπιν έγινε επιθεώρηση. Όλες οι εν/τίες ήταν καλές πλήν της εν/τίας των Δελφίνων, η οποία είχε κουτσοστήσει τη σκηνή για το λόγο ότι οι πρόσκοποι δεν υπάκουσαν στον υπ/χη Βαμβούτη και αυτός δεν μπορούσε να τους επιβληθεί. Κατόπιν η ομάδα έπαιξε ποδόσφαιρο με τα λυκόπουλα και νίκησε με 2-1 Σημειωτέον δε ότι τα λυκόπουλα είχαν ενισχυθεί από 3 προσκόπους. Μετά το μεσημεριανό φαγητό ακολούθησε ανάπαυση και κατόπιν έγινε εξέταση β τάξης.
Το απόγευμα παίξαμε μεταξύ μας ποδόσφαιρο και επιστρέψαμε στη Ραφήνα όπου ανεβήκαμε στο λεωφορείο και γυρίσαμε στην Αθήνα.
Κυριακή 9 Ιουνίου 1957
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Είχαμε πολλούς απόντες λόγω των σχολικών εκξετάσεων.
Έγιναν ναυτικές εργασίες και άσκηση κωπηλασίας.
Οι συγκεντρώσεις θα διακοπούν για μετά τις εξετάσεις.
Πέμπτη 20/6/57
Συγκέντρωση Γονέων της ομάδας στην Λέσχη Αθηνών, ώρα 7 μ.μ. Η συγκέντρωση αυτή σημείωσε μεγάλη επιτυχία από απόψη συμμετοχής Γονέων. Από τους βαθμοφόρους του συστήματος παρέστησαν ο Α.Σ. Π. Αλευράς, ο Α.Α. Η. Μιχαηλίδης και ο Α.Ο. Δ. Μάγκος.
Συζητήθηκε το θέμα της θερινής κατασκήνωσης 1957 της ομάδας.
Αποφασίστηκε να γίνει στην Ισθμία από 11 - 25 Ιουλίου. Οι περισσότεροι από τους παρισταμένους δήλωσαν συμμετοχή των παιδιών τους στην κατασκήνωση.
Παρασκευή 28/6/57
Συγκέντρωση της ομάδας στον Νεώσοικο ώρα 4.30 μ.μ. Έγιναν ναυτικές εργασίες και άρχισε η προετοιμασία για την θερινή κατασκήνωση.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Φθινόπωρο 1956 Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 Κατασκήνωση Ερμιόνης 9 με 23 Ιουλίου 1959


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.