1981


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
4: Πίττα Συστήματος σε σπίτι Μεταξά με εκατομμύρια παλιούς. Προβολή ταινιών, τραγούδια από τους παλιούς διαφόρων εποχών, σκέτς, παιχνίδια, άφθονο φαΐ.
11: Κενή για την ομάδα. Το απόγευμα, Τριμηνιαίο Συμβούλιο Τιμής για Προγραμματισμό.
18: Συγκέντρωση στη Λέσχη. Τρεις τρελλοί Σουηδοί του International Orienteering Federation έδειξαν στην ομάδα πως να μην χάνεται πολύ με χάρτες και πυξίδες...
25: Ενωμοτιακή Πιγγουΐνων.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
31 & 1 Διήμερη εκδρομή ομάδας - αντί στη Πάρνηθα, (όπου τα χιόνια έφραξαν δρόμους και οι παγωμένες θύελλες (κατά τους γονείς πάντα) με δυσκολία εμπόδιζαν τα γιέτι να τρώνε όποιον τολμούσε να κάνει εκεί εκδρομή) στην... Φιλοθέη, στον λόφο με τα πάμπολλα πεύκα . (Λόφος Νυμφών).
Στήθηκαν οι σκηνές και οι κατασκευές των ενωμοτιών, αλλά κατόπιν επιμονής των γονέων, οι νεώτεροι της ομάδας κοιμήθηκαν στο Ψυχικό, στο σπίτι του Α/Ο. Τι κατάντια... Την επομένη τουλάχιστον, σκαρφαλώσαμε σε άγρια βράχια, όπου και ξεκοκαλίσαμε κάτι πολύ ευχαριστημένα κοτόπουλα.
Α.Ο. Στέφος Αλευράς, Υ.Ο. Ερρίκος Σκάσσης (μόνο το Σάββατο) και Άγγελος Μελέγκοβιτς, Β.Ο. Γιώργος Κουρπάς και (από σήμερα) Γιάννης Μαρκιανός. Α. ε. Ζαχαρίας Ντεπιάν, ο Νίκος Σιδέρης, Βάγγος Μαζιτζόγλου και Χρήστος Αθανασόπουλος. Δ. ε. Αλέξανδρος Μελάς, ο Διομήδης Σπινέλλης, Νέστορας Άννινος, Γιώργος Ηλιάδης. Γ. ε. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, ο Αλέξανδρος Μεταξάς, Μίλτος Μελέγκογλου, Δήμος Ζούλιος και Θεμιστοκλής Γρηγοριάδης. Π. ε Άγγελος Καλογεράς, ο Γιώργος Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Δικαιούλιας, Λέων Αραβαντινός.
8: Αθλητική συγκέντρωση με υπεύθυνο τον Δελφίνα, Αλέξανδρο Μελά. Πάνω στο Λυκαβητό, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις ενωμοτίες της 3ης.
15: Ενωμοτιακές δράσεις Αλκυόνων, Γλάρων, Πιγγουΐνων, οι Δελφίνες σινεμά (17 σφαίρες για έναν Άγγελο).
ΜΑΡΤΙΟΣ 1981
1: Παιχνίδι Πόλης οργανωμένο από τους ενωμοτάρχες.
8: Βλέπουμε για πρώτη φορά στον Νεώσοικο των Ναυτοπροσκόπων στον Πειραιά την πλαστική δεκάκωπη, που βάφτισε στη φετεινή Ρεγγάτα ο Β.Ο. Γιάννης Μαρκιανός, “ΜΑΡΚΟ ΜΙΝΔΛΕΡ”. Επειδή δεν έχει πανιά και οι σκαρμοδόχες του είναι στενές για κανονικούς σκαρμούς (εξ’ άλλου, δεν έχει ούτε κουπιά) τον πήγαμε μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας με την SEAGULL της ομάδας. Π.Α.Ο. Μάκης Τορόσης, Α.Ο. Στέφος Αλευράς, Υ.Ο. Άγγελος Μελέγκοβιτς, Β.Ο. Γιάννης Μαρκιανός. Εν. Α. Ζαχαρίας Ντεπιάν, Δ. Αλέξανδρος Μελάς, Υπ. Α. Νίκος Σιδέρης, Δ. Διομήδης Σπινέλλης, Π. Γιώργος Τριανταφύλλου.
14 & 15: Εξερεύνηση Α’ τάξης Τ.Ε. Από 3η Ο.Α.Ν.: Νέστορας Άννινος, Γιάνκος Αραβαντινός, Ανδρέας Αρχιμανδρίτης, Αλέξανδρος Μελάς. Υστερούμε σε σήματα και κόμπους.
15: Πρώτη ναυτική συγκέντρωση με τη 10κωπη, έστω και μη εξοπλισμένη ακόμα. Με δύο στενούς σκαρμούς και δύο κομμάτια σίδερο είχαμε 4 κουπιά. Χρειαζόμαστε αρκετή προετοιμασία ακόμα. Υποσχέθηκε ο Γιάννης Σκρίκας, αδελφός του παλιού Ενωμοτάρχη και Ανιχνευτή. Βοηθήσαμε την 9η να βγάλει για να τρίψει και να ξαναρίξει στη θάλασσα τη δικιά τους 10κωπη.
22: Προαιρετική συγκέντρωση για συντήρηση 10κωπης:
Άγγελος Καλογεράς, Κωνσταντίνος Δικαιούλιας, Άγγελος Μπουρλατσένκο.
29: ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΡΧΗΓΟΥ ΙΔΡΥΤΗ. Οι ενωμοτίες έπαιξαν μπάλλα στην πλατεία που υπάρχει πίσω από το άγαλμα του Ξυλοθραύστη στο Στάδιο και μετά συναντηθήκαμε στην είσοδο του Α΄Νεκροταφείου με την κόρη του Αρχηγού Ιδρυτή της 3ης Ο.Α.Ν. Κυρία Μαρία Μίνδλερ.
Έγινε τρισάγιο στον τάφο του όπου και αφήσαμε τις καθιερωμένες κόκκινες και μαύρες τουλίπες, όπως κάθε επέτειο της ίδρυσης της ομάδας:
28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1913. Αρχηγός Συστηματος κ. Παύλος Αλευράς, Α.Ο. Στέφος Αλευράς, Υ.Ο. Άγγελος Μελέγκοβιτς, Β.Ο. Γιάννης Μαρκιανός. Α. ε. Ζαχαρίας Ντεπιάν, Γιάννης Αραβαντινός. Δ. Νέστορας Άννινος, Σπύρος Αμπατιέλος, Παναγής Θεοδωρόπουλος. Γ. ε. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, υ. Αλέξανδρος Μεταξάς, Γιάννης Σκρίκας. Π. ε. Άγγελος Καλογεράς, υ. Γιώργος Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Δικαιούλιας, Λέων Αραβαντινός, Άγγελος Μπουρλατσένκο. Οι Φάνης Λάμπρου και Κάρπος Θεοδωρόπουλος ήρθαν μια ώρα αργότερα εξ αιτίας της αλλαγής σε θερινή ώρα!
ΜΑΪΟΣ 1981
2 Ιστιοπλοΐα με την 10κωπη “Μ.Μ.”, αλλά με δανεικά πανιά - κατασκισμένα εκτός από τα άπειρα μπαλώματα που τους κάναμε πριν τα χρησιμοποιή-σουμε, χρειάζονται και άλλα.
Ο Αρχηγός Συστήματος Παύλος Αλευράς, o παλιός Α.Ο. Μάκης Τορόσης, ο Α.Ο. Στέφος Αλευράς, ο Β.Α. Αλέξης Παρασκευαΐδης, οι ανιχν. Νίκος Ζαβιτσιάνος και Νίκος Γιαννόπουλος, (ο τελευταίος βοήθησε μέχρι να αποπλεύσει το σκάφος) και οι υπενωματάρχες Αλκυόνων Νίκος Σιδέρης, Γλάρων Αλέξανδρος Μεταξάς και Πιγγουΐνων Γιώργος Τριανταφύλλου. Στην ιστιοπλοΐα πήρε μέρος (ήταν η πρώτη του) ο Α.Ο. (σε προσκοπική ομάδα) Δημήτρης Καβακόπουλος.
Αφού αρχίσαμε την δουλειά στις 10 και τέταρτο και ετοιμάσαμε κάμποσα πράγματα, ξεκινήσαμε (μετά μια λαχτάρα πως έπεσε ο φλόκος στη θάλασσα). Ο απόπλους έγινε λίγο με τα κουπιά και λίγο με την Segall. Μόλις ανοιχτήκαμε λίγο, σηκώσαμε πανιά και κάναμε μια πολύ καλή ιστιοπλοΐα με δυνατό αέρα και μεγάλα κύματα. Όλοι μουσκέψαμε και είμαστε πανευτυχείς.
Καταπλέοντας στο αγκυροβόλιο συναντήσαμε σοβαρές δυσκολίες εξ αιτίας του δυνατού ρεύματος που υπάρχει μέσα στο λιμάνι και των πολλών αγκυρόσχοινων. Πάλι ξέσυρε η άγκυρα. Ρίξαμε την μεγάλη, αλλά για να “πιάσει” πολύ μακρυά κι’ έτσι υπάρχει κίνδυνος να μας κόψει το αγκυρόσχοινο κάποια προπέλα. Θα δούμε.
Αφήσαμε τα πανιά ραφιδωμένα και τις αντένες σε σχήμα Πι.

18 & 19: Διήμερη ναυτική εκδρομή με την 10κωπη “Μ.Μ.”.
Η πρώτη ιστιοπλοΐα του “Μ.Μ.” με πολύ λίγες δυστυχώς συμμετοχές λόγω καιρικών συνθηκών: Κυβερνήτης ο Μάκης Τορόσης και οι Άγγελος Μελέγκοβιτς (Υ.Ο.), Εν. Α. Ζάκης Ντεπιάν και Εν. Γ. Κων/νος Στρατηγόπουλος. Μετά από 7ωρη προετοιμασία, ξεκινήσαμε στις 5 και τέταρτο με Ν.Δ. άνεμο 5 Β. περίπου για Περιστέρια ή Φάρο στη Σαλαμίνα. Με μεγίστη και φλόκο φθάσαμε σε 2 ώρες στον όρμο Πέρασης, όπου όμως έκοψε ο αέρας και όταν πήρε να νυχτώνει αγκυροβολήσαμε σε μια σκάλα στο βάθος του όρμου. Στο γυρισμό σηκώσαμε και τα τρία πανιά λόγω ασθενέστερου ανέμου και φτάσαμε σε τρεις ώρες (1.30-4.30) στο Δέλτα.
23: Τήρηση τάξης στον Άγιο Διονύσιο κατά την προσκύνηση του Σταυρού (8 μ.μ. με 10 μ.μ.). Πολιτισμένη ατμόσφαιρα.
24: Το πρωΐ τήρηση τάξης κατά την προσκύνηση του Επιτάφιου. Ξεκινήσαμε καλά, αλλά σε μια στιγμή κάναμε το λάθος να μην εμποδίσουμε 3-4 που ακολούθησαν τους ιερείς μέχρι το κέντρο, που ήταν ο επιτάφιος. Δεν λέγεται τι έγινε!!! Ξαφνικά, εκατοντάδες άνθρωποι έπεσαν όλοι μαζί από όλες τις κατευθύνσεις, πάνω στον Επιτάφιο. Πατήθηκαν παιδιά, ηλικιωμένοι, μείς, κανείς δεν μπορούσε να απομακρυνθεί.
Μέσα στα ανθρώπινα κύματα, ξεχώριζες που και που κάποιον πηλίσκο... Μετά κανένα τέταρτο, καταφέραμε να αρχίζει το προσκύνημα πιο ανθρώπινα, πέντε - πέντε. Μας έβρισαν, μας έσπρωξαν, αλλά φεύγοντας νοιώθαμε πως κάτι κάναμε σήμερα. Έστω, ξεθάβοντας το τσεκούρι του πολέμου.
Το απόγευμα βοήθεια στο να χωρέσουν όλοι μέσα στην εκκλησία και μετά συμμετοχή στην περιφορά του Επιταφίου. Το κλασσικό χάος: σφυρίγματα, φωνές κ.λ.π. για να ειδοποιηθούν οι τροχονόμοι που περπατούν μπροστά και η μπάντα του Δήμου και εμείς, πως η Λιτανεία έμεινε πολύ πίσω... Κάποιος γνωστός μας Αρχηγός Ομάδας να κατεβαίνει τα σκαλιά του Αγ. Διονυσίου με δεκάδες πηλίσκους και πηλίκια που διαρκώς του πέφτουν, οι ΛΟΚ που ρωτάνε την ώρα χωρίς να κουνάνε τα χείλη τους, η τηλεόραση...

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
1980 Τρίτη εικοσιπενταετία, 1964 –1988 Διήμερη Τ.Ε. στις Πλαταιές


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.