ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 3ης Ο.Α.Ν. 1985ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ:
Α.        Αρχηγείο:        Α/Ο Μαρκιανός Γιάννης
                        Υ/Ο Παρθένιος Νίκος
                        Υ/Ο Ντεπιάν Ζαχαρίας
                        Υ/Ο Τριανταφύλλου Γιώργος
                        Υ/Ο Στρατηγόπουλος Κωνσταντίνος
                        Α.Π.Α. Σχινάς Ορέστης
Β. Βοηθητικό Επιτελείο:        Α/Κ Μελέγκοβιτς Άγγελος
                                Β/Ο Καντιάνης Αντρέας
                                Β/Ο Σιδέρης Νίκος
                                Ανιχνευτής Δικαιούλιας Κωνσταντίνος
                                 >>         Μελέγκογλου Αλέξανδρος
ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ
Αλκυόνες:                        Γλάροι:                                Δελφίνες:
Πρωτοψάλτης Πάνος        Ιακωβίδης Μιχάλης                Καπαρός Δημήτρης
Κασσιός Θανάσης                Κωνσταντίνου Κωστής        Ισαακίδης Πέτρος
Βρέττας Τίτος                Καμπάνης Αλέξανδρος        Μπουρνιάς Λεωνίδας
Αιλιανός Γιάννης                Σάσσης Νικόλαος                Κοντόπουλος Παρασκ.
Χρόνης Θοδωρής                Μπισλάνης Νίκος                Σπηλιωτόπουλος Βασ.
Γεωργιάδης Σταύρος        Κουσβελάρης Γιώργος        Μπέζης Νίκος
Σπινέλλης Ιων                Αλεξίου Γιάννης                Ραμόγιαννης Ηλίας
                                Τούμπουρος Γιώργος
                                Κωνσταντίνου Θοδωρής
                Πιγγουΐνοι:                                Κροκόδειλοι:
                Σιδέρης Αλέξης                        Ρεϋμόνδος Γιόχαν
                Χαιρετάκης Αλέξανδρος                Κακούρης Άρης
                Αλιβιζάτος Παύλος                 ΓιαννόπουλοςΑντρέας (6η Ο.Ν.Α.)
                Ηλιάδης Χάρης                        Μάγγου Βάσια (6η Ο.Ν.Α.)
                Χαιρετάκης Νίκος                        Καταρόπουλος Αλέξανδρος
                Τρακάδας Γιώργος
ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 1/7 - 4/7
Γ. Μαρκιανός                 Ο. Σχινάς                        Μ.Σωτηριάδης Μ.Ιακωβίδης                        Π. Πρωτοψάλτης                Α. Σιδέρης
Γ.Ρεϋμόνδος Ι. Σπινέλλης                 Γ. Τρακάδας                
Γ. Αιλιανός                         Θ. Κωνσταντίνου
Οι παραπάνω 11, με κυβερνήτη τον Α. Μελέγκοβιτς ξεκίνησαν στις 5.30 π.μ. με τη βάρκα από το Δέλτα, αφού ξεσήκωσαν το Φάληρο με μερικές σαλπιγγιές και έφτασαν στην Ερμιόνη στις 17.30 επιτυγχάνοντας έτσι το 2ο καλύτερο χρόνο (12 ώρες) (το 1982 ήταν 8 ώρες).
Ενώ ο κυβερνήτης έφυγε στην Αθήνα για τις εξετάσεις του, οι υπόλοιποι επιδόθηκαν στην προετοιμασία της Κατασκήνωσης: Μεταφορά υλικού από την αποθήκη και μερική συντήρησή του. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε τη μεταφορά στην Ερμιόνη, τεσσάρων μεγάλων προτοκαλιών κάδων σκουπιδιών που φέρουν το προσκοπικό τρίφυλλο και το “ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ”, που μας δώρησε η MOBIL OIL.
Χρειάζεται τέλος να πούμε, ότι ο Α/Ο που ήταν μόνος κι’ αβοήθητος μπροστά σ’ ένα θεότρελλο Συμβούλιο Τιμής υπόφερε από τις δραστηριότητές του, κατά τις ελεύθερες ώρες μεταξύ των δουλειών: (Συνεχές σάλπισμα γύρω απ’ τ’ αυτιά του Α/Ο, συγκρουόμενα με τα καροτσάκια, Αρχαιολογικές ανασκαφές, διαφημίσεις του HAWAIAN TROPIC, κ.λ.π.). Ευτυχώς που ο Υ/Ο Γ. Τριανταφύλλου έφθασε την Τετάρτη...
Παρασκευή 5/7
Η ομάδα έφτασε στις 12.30 και την υποδέχτηκαν οι Προκαρασκηνωτές. Μετά από φαΐ και σύντομο λογίδιο από το Αρχηγείο, αρχίζει η δουλειά. Στήσιμο χώρων και σκηνών και τακτοποίηση υλικού.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα γνωστά δρομάκια της Κατασκήνωσης τα βρήκαμε διαμορφωμένα χάρη στα έργα της δασικής υπηρεσίας. Χρειάζονται όμως τελειοποίηση.
Η πληθώρα των Προσκόπων επιταχύνει τη δουλειά και μας επιστρέπει ένα μπάνιο στις 19.00.
Σάββατο 6/7
Στήνεται η υπόλοιπη κατασκήνωση: σκηνές Λεμβαρχείου, Φαρμακείου, Ιστός, πυροσβεστικό σταθμός κ.λ.π.
Το απόγευμα εμφανίστηκε ξαφνικά ορδή Γάλλων προσκόπων που μας βρήκαν μέσω της μητρός του παλιού αρχηγού (Α. Μελέγκοβιτς). Τους υποδεχόμαστε και παραχωρείται σ’ αυτούς προσωρινά ο χώρος της Αγέλης που δεν έχει έρθει ακόμα. Το βράδυ στην πυρά φρίττουν από τις αγριοφωνάρες μας.
Κυριακή 7/7
Το πρωΐ αρχίζουν οι ενωμοτιακές κατασκευές καθώς και το πρωτάθλημα του δημοφιλέστατου αθλήματος “μαραμπού”.
Από το μεσημέρι και ως αργά το απόγευμα βρέχει ανελιππώς πράμα που μας δίνει την ευακιρία να ελέγξουμε τη λειτουργικότητα των χαντακιών που σκάψαμε γύρω από τις σκηνές, καθώς και να απολαύσουμε έναν υπέροχο λασποπόλεμο. Το φαϊ “υπό βροχήν” ήταν θαυμάσιο. Το απόγευμα η Ομάδα έχει έξοδο.
Δευτέρα 8/7
Μια μέρα με αρκετές περιπέτειες.
Ο υπενωμοτάρχης Αλκυόνων Ίων είναι χάλια, εξ’ αιτίας παρανόμων του ενεργειών χτες βράδυ, ενώ έχουν σπάσει οι σωλήνες ύδρευσης και θέλουν άλλαγμα.
Παράλληλα οι εργάτες της δασικής υπηρεσίας ξεφορτώνουν βουναλάκια άμμο μέσα στην πυρά μας (!!!), ενώ έχει καθυστερήσει η ετοιμασία των μπιφτεκιών και υπάρχει φόβος να μην τα δεχθεί ο φούρναρης.
Από το πρωΐ λοιπόν επιστρατεύτηκαν θαλάσσια (Π. Περρωτής) και Χερσαία (VOLKSWAGEN) μέσα και τακτοποιήθηκαν όλα.
Το απόγευμα αρχίζει και το παιχνίδι της Κατασκήνωσης ‘85, η “Μπιστομανία”. Οι ενωμοτίες καλπάζουν για εκτέλεση άθλων που θα τους χαρίσουν κάποιο κομμάτι του Μπίστι. Ήδη οι Δελφίνες γέμισαν για τον άθλο της καθαριότητας 18 σακκούλες σκουπιδιών!
Τρίτη 9/7
Το πρωΐ στήνεται η πύλη της Ομάδας και αρχίζει το πλέξιμό της.Το τελικό αποτέλεσμα είναι όμορφο και αρκετά φουτουριστικό. Συγχαρητήρια στο βοηθό Νίκο Σιδέρη και τον ανιχνευτή Κωνσταντίνο Δικαιούλια.
Η Μπιστομανία συνεχίζει:
Άθλοι που κατακτιούνται: Ψάρεμα, κατασκευές με βότσαλα.
Το απόγευμα (όπως κάθε χρόνο) ξαναεπισκευάζεται και ξαναπλαστικοποιείται το ινδιάνικο κανώ.
Το βράδυ κλείνει ήρεμα με το οικονομικό συμβούλιο των 5 ενωμοταρχών όπου στο χρηματιστήριο (Αρχηγείο) παίζονται οι κατακτημένες περιοχές του Μπίστη. Η νύχτα όμως είναι αρκετά θορυβώδης καθώς φριχτά ουρλιαχτά σχίζουν τον αέρα (λαλούδες) και περήφανοι Τριτομαδίτες προσπαθούν να κατακτήσουν τις ιερές βαριοπούλες και όλα αυτά ποδοπατώντας κάποιους καϋμένους Γάλλους τουρίστες, που αγοώντας τις συμβουλές μας κοιμήθηκαν κάτω από το Κάστρο.
Τετάρτη 10/7
Το πρωΐ ξυπνάμε λίγο αργ όργότερα.
Ακολουθεί κατασκευή ηλιακών ρολογιών με τον Α/Ο και τον Β/Ο (Ανθυπασπιστή) που λειτουργούν με σταθερή καθυστέρηση 1 1/2 ώρες.
Το απόγευμα αφιερώνεται σε κωπηλατικούς αγώνες δύο κατηγοριών:
α) Μάρκου Μίνδλερ, όπου νικητές είναι το πρώτο πλήρωμα, δηλαδή οι ενωμοτίες Πιγγουΐνων, Κροκοδείλων, Αλκυόνων.
β) Ινδιάνικού κανώ (Κάπ) με νικητές τους Χαιρετάκη, Γεωργιάδη, Πρωτοψάλτη.
Το βράδυ για την κατάκτηση του άθλου των αρχαίων, οι Αλκυόνες μας πρόσφέρουν μια θαυμάσια αρχαία τραγωδία με τις Ιφιγένειές της, τα μασκαρεμάτά της, τις μοιρολογίστρες της και τα λοιπά της. Ο πρωταγωνιστής. Τ. Βρέττας έκανε μια πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση, πράμα για το οποίο συνετέλεσε και το αρχηγείο της Αγέλης που έπαιξε το ρόλο καμαρινιού, μακιγιέρ. κ.λ.π.
Πέμπτη 11/7
Σήμερα η βάρκα βγαίνει με τους Μαρκιανό-Ντεπιάν, ενώ ο βαρκόβιος Στρατηγόπουλος αλλάζει λίγο ατμόσφαιρα κατασκευάζοντας έναν ταρζανίδικο αεροδιάδρομο με σχοινιά και τροχαλίες.
Το απόγευμα πριν αρχίσει ο διαγωνισμός υδατοποσίας, και για να διψάσουν οι διαγωνιζόμενοι, τρώνε από δύο αντζούγιες έκαστος με όλο το αλάτι τους. Ο διαγωνισμός υδατοποσίας κράτησε 2.30 ώρες με τελικό νικητή τον
Ν. Χ αιρετάκη που ήπιε 21 κύπελλα νερό και 2ο τον Γ. Ρεϋμόνδο που ήπιε 20 κύπελλα νερό. Πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές οι διαγωνιζόμενοι “απέβαλαν εκ του στομάχου τους το ύδωρ” για να μπορέσουν να συνεχίσουν.
Το βράδυ η 3η επιστράτευσε όλο της τον στόλο: αγκυροβολήθηκε κοντά στην ακτή η ξύλινη σωστική σχεδία “Αλίκη” με δεμένα πάνω της δύο μεγάλα ταψιά. Κοντά στην ακτή και από την προσήνεμη πλευρά της “Αλίκης” αγκυροβολήθηκε ο “Μάρκος” με 36 προσκόπους (!!!) και ο “Περρωτής” με 4 (!) (άτομα αρχηγείου). Δεν χρησιμοποιήθηκε το ξύλινο βαρκάκι “Τάσος”, που μας δώρησε ο παλιός αρχηγός Τάσος Αντωνόπουλος γιατί δεν καταφέραμε ακόμα να το φέρουμε σε κατάσταση πλευσιμότητας.
Τέλος κατέφθασε και ο Καπ (το ινδιάνικο κανώ) που τοποθέτησε ξύλα πάνω στα ταψιά της “Αλίκης” και τροφοδοτούσε τη φωτιά όποτε χρειαζόταν. Την πλωτή αυτή πυρά συντόνιζαν και οι δύο κολυμβητές: Στρατηγόπουλος, Σωτηριάδης. Το όλο σύνολο ήταν πολύ εντυπωσιακό. Κρίμα που η φωτογραφική μηχανή με την οποία φωτογραφίζαμε δεν είχε φίλμ (όπως ανακαλύψαμε αργότερα).
Παρασκευή 12/7
Παραμονή πυράς: Έχουν αρχίσει χιλιάδες προετοιμασίες: τελειποποιήσεις κατασκευών, πρόβες, τραγούδια κ.λ.π.
Το μεσημέρι ο Α/Ο και ο Υ/Ο μαγειρεύουν το παραδοσιακό φαΐ της Τρίτης: Χταποδάκι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι. Βγαίνει ελάχιστα καμμένο αλλά αφού είναι το παραδοσιακό μας φαΐ συμφωνούμε πως ήταν νοστιμώτατο.
Το απόγευμα οι Βρέτας και Σπινέλλης που, όπως ανακλύψαμε λατρεύουν το κακάο, τρώνε δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο σκόνης. Αργότερα συνεχίζει η “Μπιστομανία”, και το βράδυ η Ομάδα πάει CINEMA (“Ξύλο με τη σέσουλα”).
Σάββατο 13/7
Αφού τελειοποιούμε τη συνολική εικόνα της Κατασκήνωσης κάνοντας 1913 δουλειές (δρομάκια, σκηνές, κατασκευές, πύλες, κοντραπύλες κ.λ.π.) υποδεχόμαστε τον κύριο Μεταξά, τον κύριο Φιλίππου και δύο ακόμα παλαιούς που έφτασαν την ώρα που τρώγαμε τις φακές μας. Τις υπόλοιπες ώρες τις περνάμε προσπαθώντας να κάνουμε σέρβις εαυτών-ημών (αν είναι αυτό ποτές δυνατό, γιατί όπως λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία: τον Τριτομαδίτη κι’ αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς). Καταφέραμε τέλος να ευπρεπιστούμε και η πυρά μας ξεκίνησε στις 21.00. Όπως πάντα οι γονείς και οι παλιοί υπήρξαν ευγενείς και προσπάθησαν να αποβάλλουν τα ψυχικά τραύματα που τους προκαλούσαν οι φωνές μας στο τραγούδι.
Κυριακή 14/7
Το πρωΐ γίνονται οι Ιερωνυμικοί αγώνες με νικητή τον Ανδρέα Γιαννόπουλο της 6ης Ο.Ν.Α. που φιλοξενήσαμε για τα 2/3 της Κατασκήνωσης. Το πιο παράξενο όμως ήταν ότι φέτος δεν είχαμε κανένα μα κανένα τραυματία! Ούτε μια γρατζουνιά! Τι να πει κανείς...
Ακολουθεί έξοδος με γονείς, ενώ ο αέρας σήμερα έχει δυναμώσει πολύ και ταλαιπωρησε λίγο όσους βγήκαν βόλτα με το ΜΑΡΚΟ.
Μερικοί πρόσκοποι είχαν οφθαλμαπάτες το απόγευμα. Είδαν λέει, ότι (άκουσον, άκουσον!) έπεσε το αρχηγείο από τον αέρα και ότι οι Βαθμοφόροι το ξανάστησαν 3 φορές μέχρι να γίνει στέρεο.
Δευτέρα 15/7
Το πρωΐ βρίσκει την Κατασκήνωση έρημη καθώς έχουν φύγει 4 ζευγάρια υποψηφίων χρυσοβελιτών για το EXPLORE και οι υποψήφιοι ασημενιοβελίτες πλέουν με το Μάρκο προς την Κουβέρτα.
Έτσι το μεσημέρι μαγειρεύουμε κεφτέδες με πατάτες τηγανιτές προς μεγάλη χαρά των 4 παλαιών που έχουν κατασκηνώσει κοντά μας...
Το απόγευμα σε προσπάθειες τελειοποίησης του ταρζανίδικου αεροδιαδιαδρόμου, και κατά τις δοκιμές του, ο Β/Α Μάκης Σωτηριάδης αποφάσισε, αφού σταμάτησε η τροχαλία στην άκρη του σχοινιού, να συνεχίσει να ίπταται στον αέρα, με αποτέλεσμα μια πολύ ενδιαφέρουσα τραυματιοφορά και ένα ράμμα στο κεφάλι του Μάκη. Μετά απ’ αυτό πάρθηκαν δρακόντια μέτρα ασφαλείας.
Εν τω μεταξύ εξακολουθεί να φυσάει πάρα πολύ και να καίγεται η Ύδρα την οποία βλέπουμε κάθε βράδυ που σκοτεινιάζει και αισθανόμαστε ιδιαίτερη στενοχώρια που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε.
Το απόγευμα καταφθάνουν οι ασημενιοβελίτες.
Τρίτη 16/7
Το πρωΐ η Ομάδα έπαιξε “Μπιστομανία” και ο “Μάρκος” πάει να πάρει τους υποψήφιους χρυσοβελίτες που περιμένουν σε κάποιο προκαθορισμένο σημείο του Χάρτη Ερμιόνης. Έτσι θα μπορέσουν να επιδείξουν και τις ναυτικές τους γνώσεις.
Το απόγευμα και καθώς παιζόταν επιτέλους το παιχνίδι με το μεγάλο ταρζανίδικο αεροδιάδρομο και αφού τον είχαν απολαύσει με ασφάλεια αρκετοί πρόσκοποι δόθηκε συναγερμός: κάποιο κομμάτι του Μπίστη με διάμετρο 6 μέτρων, και βρισκόμενο ακριβώς κάτω από ένα μεγάλο πεύκο είχε αρπάξει φωτιά. Αμέσως ο χώρος μυρμήγκιασε από Τριτομαδίτες που χτυπώντας τη φωτιά με κουβέρτες και κλαδιά και κουβαλώντας μπιτόνια νερό από τη θάλασσα έσβησαν τη φωτιά μέσα σε λίγα λεπτά.
Σε λίγο ανέβηκε στον κατασκηνωτικό χώρο ο Πρόεδρος της κοινότητας για να μας συγχαρεί και να μας ευχαριστήσει.
Τετάρτη 17/7
Καθώς πλησιάζει η λήξη της Κατασκήνωσης αρχίζουν και οι ετοιμασίες λυσίματός της. Έτσι σήμερα λύθηκαν οι ενωμοτιακές κατασκευές και η πύλη, ενώ μετά παίχτηκε κι’ η τελευταία “Μπιστομανία”. Το απόγευμα η Ομάδα έπαιξε ποδόσφαιρο ενώ οι βαθμοφόροι κανόνιζαν τα της μεταφοράς του υλικού.
Το βράδυ στην πυρά το αρχηγείο διηγήθηκε τη γνωστή ιστορία φρίκης και τρόμου “Η μάνα σου...” με αρκετή επιτυχία.
Αργότερα ο σκοπός Κασσιός αν και ερωτήθηκε αρκετές φορές, από το αρχηγείο, ποιός έρριξε την πύλη δεν κατάφερε να καταλάβει την ερώτηση, ενώ ο υπενωμοτάρχης Αλκυόνων Ίων Σπινέλλης που περιφερόταν άσκοπα και ύποπτα μετά το σιωπητήριο δοκίμασε μετά από δικιά του παράκληση κατά πόσο οι πέτρες της Ερμιόνης είναι σκληρές χρησιμοποιώντας για το ενδοφέρον αυτό πείραμα μια βαρειά. Εξάλλου, απορροφημένος από το πείραμα, το επεξέτεινε και στο πόδι του, δίνοντάς του μερικές.
Πέμπτη 18/7
Σήμερα λύθηκε η κατασκήνωση πλήρως.
Όλα τα υλικά συμμαζεύτηκαν, έγινα απογραφή των κυριοτέρων απ’ αυτά και μεταφέρθηκαν στην αποθήκη. Όπως και στο στήσιμο έτσι και στο ξεστήσιμο η δουλειά υπήρξε άνετη λόγω της πληθώρας των κατασκηνωτών.
Έτσι το απόγευμα η ομάδα έκανε μπάνιο ενώ ο Α/Ο ανακάλυψε ότι έχει 38 πυρετό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατασκηνωτίτιδα” είχε χτυπήσει άλλους 2-3 με αρκετό πυρετό. Με λίγη ξεκούραση όμως τους πέρασε.
Το βράδυ ο Α/Ο μεταφέρθηκε στην πυρά σε κατάσταση βρασμού (39,5) και ακολούθησε πυρά ανοιχτής συζήτησης όπου παρατηρήθηκαν καλά και κακά σημεία της Κατασκήνωσης 1985.
Παρασκευή 19/7
Τελευταία μέρα σήμερα.
Κάναμε 2 χτένες της περιοχής και μαζέψαμε ό,τι υλικά σύρονταν εδώ κι’ εκεί. Οι βαθμοφόροι πλήρωσαν τους λογαριασμούς και μετά από ένα σύντομο μπάνιο ετοιμαστήκαμε για την αναχώρηση, στολές κ.λ.π.
Τέλος μετά το καθιερωμένο φαΐ στην ταβέρνα του Γανώση αποχαιρετήσαμε τον Μπίστη αφήνοντας πίσω μόνο το πλήρωμα της πλωτής, που θα γυρίσουν στο Φάληρο στις 23/7.
                                                                


Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
1985 Τρίτη εικοσιπενταετία, 1964 –1988 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘85


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.