Η Δεκάκωπη


8/3/81 πήραμε από τον Νεώσοικο των Ναυτοπροσκόπων στο Πασαλιμάνι την Δεκάκωπη ΣΕΠ 3, τον “Μάρκο Μίνδλερ”, πληρώνοντας στο ΣΕΠ την αξία του σκάφους, 100.000 Δρχ. Δεν έχει πανιά και οι σκαλμοδόχες του είναι στενές για κανονικούς σκαρμούς, εξάλλου δεν έχει δικά του κουπιά. Με παλιά κουπιά της 3ης και την μικρή Seagull τον πήγαμε μέχρι τον Ναυτικο Ομιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας (το "Δέλτα", όπου ελλιμενίζεται μέχρι το 1995). Τον πήγαν οι: παλιός Α/Ο Μάκης Τορόσης, Α/Ο Στέφος Αλευράς, Υ/Ο Αγγελος Μελέγκοβιτς, Β/Ο Γιάννης Μαρκιανός, Υ/Δ Ζάκης ΝτεΠιάν, Ε/Δ Αλέξανδρος Μελάς, Υ/Α Νίκος Σιδέρης, Υ/Δ Διομήδης Σπινέλλης και Υ/Π Γιώργος Τριανταφύλλου. Μέχρι τις 12/4/81 που έγινε η πρώτη κανονική κωπηλασία, χρειάστηκε πολλή δουλειά. Ο Υ/Ο Αγγελος Μελέγκοβιτς τοποθέτησε μόνος του τις καινούργιες σκαλμοδόχες. Εφτιαξε τα κουπιά λεπταίνοντας και κονταίνοντας με το χέρι κάτι τερατώδη παλιά κουπιά - μερικά ήταν 4 μέτρα - με την βοήθεια των Μ. Τορόση, Στέφου Αλευρά, Γ. Μαρκιανού, του Β/Ο Βασίλη Δικαιούλια, των ΄Αγγελου Καλογερά, Κων. Γκόφα, Γιάννη Σκρίκα, Κωνσταντίνου Δικαιούλια, Διομήδη Σπινέλλη και άλλων.

Τρίφτηκαν λαδώθηκαν και λουστραρίστηκαν τα κουπιά και όλα τα ξύλα της Δεκάκωπηςκαι θυμίζει έπιπλο. Η πρώτη ιστιοπλοία με δανεικά πανιά έγινε 18 και 19/4/81. Χρειάστηκε προετοιμασία ...7 ωρών! Με ΝΔ άνεμο 5 μπωφόρ φτάσαμε σε 2 ώρες στον όρμο Πέρασης Σαλαμίνας με μεγίστη και φλόκο. Στον γυρισμό σηκώσαμε και τα τρία πανιά λόγω ασθενέστερου ανέμου και επιστρέψαμε σε 3 ώρες στο Δέλτα: M. Toρόσης, Αγγ. Μελέγκοβιτς, Ζ. ΝτεΠιάν, Κ. Στρατηγόπουλος. Η δεύτερη ιστιοπλοία: 2/5/81 Α/Σ Παύλος Αλευράς, παλιός Α/Ο Μάκης Τορόσης, Α/Ο Στέφος Αλευράς, Β/Α Αλέξης Παρασκευαΐδης, Ν. Ζαβιτσιάνος, Ν.Γιαννουλόπουλος, Ν. Σιδέρης, Α. Μεταξάς και Γ. Τριανταφύλλου. Ολοι μουσκέψαμε με δυνατό αέρα και μεγάλα κύματα και είμαστε πανευτυχείς. Μέχρι την πρώτη Πλωτή Κατασκήνωση (1981) εκπαιδευτήκαμε στην Δεκάκωπη με τρεις φορές κωπηλασία, τρεις ιστιοπλοία και δύο ναυτικές εκδρομές με διανυκτέρευση στα νησιά του Σαρωνικού.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Μετά τον πόλεμο Ναυτική Δραστηριότητα Η δεκάκωπη και τα ταξίδια


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.