Η δεκάκωπη και τα ταξίδια


(Διήγηση Ν.Μεταξά 1989)
Από τα παληά χρόνια η 3η πραγματοποιούσε τις θερινές κατασκηνώσεις με τα δικά της πλωτά μέσα,όποτε ήταν εφικτό. Κι' αυτό ήταν ένα καθοριστικό στοιχείο για την ακτίνα μέσα στην οποία η ομάδα θα αναζητούσε τον χώρο της καλοκαιριάτικης κατασκηνώσεως. Πρόκειται για συνήθεια που διατηρήθηκε δια μέσου των δεκαετιών έως και τώρα, οπότε η θερινή κατασκήνωση στην Ερμιόνη συνδυάζεται με την λεγόμενη πλωτή κατασκήνωση που πραγματοποιείται με την περίφημη δεκάκωπη , από νησί σε νησί μέσα στον Σαρωνικό.Θυμάμαι ότι όταν ο γιός μας Αλέξανδρος που πέρασε κι' αυτός από τις τάξεις της 3ης, ήταν φρέσκος μικρούλης ναυτοπρόσκοπος το 1981, εντάχθηκε στο πλήρωμα της οκτάκωπης για την ΠΛΩΤΗ κατασκήνωση. Και κάποιο μεσημέρι με ένα κακό καιρό, και πάντως πολύ δυνατό αέρα επρόκειτο να αποπλεύσουν. Φυσικό ήταν ότι οι γονείς, έστω και αν ο ένας τους είχε βιώσει την ομάδα, ανησυχούσαν, αλλά ποιός να μιλήση!... Θυμάμαι λοιπόν ότι ρώτησα την γυναίκα μου που πήγε τον μικρό στο Φάληρο να μου πη πως ήταν τα πράγματα. _Τι νάτανε, μου αποκρίθηκε. Φθάνοντας στο Δέλτα ρώτησα ποιό ήταν το σκάφος και μου έδειξαν ένα .... βαρκάκι! αυτό είναι; ρώτησα. Αυτό, μου είπαν ... Γύρισα είδα τον καιρό, και δεν είπα τίποτα. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια! Εκείνη την στιγμή έφθασε και ένα μεγαλύτερο παιδί με ένα ποδήλατο και με στολή. Το ποδήλατο δεν σταμάτησε και βρέθηκε στην θάλασσα μαζί με τον αναβάτη του! Ρώτησα ποιός ήταν, και μου απάντησαν πως ήταν ο ... αρχηγός της εκδρομής και καπετάνιος της βάρκας!

Η δεκάκωπη δείχνει μικρή στα μάτια των γονιών και όταν την φορτώνεις εφόδια και ναυτοπροσκόπους. ΄Οταν δοκιμάζεις δε να βολευτείς γιά να κοιμηθείς, γίνεται καρυδότσουφλο. ΄Ομως όταν θέλεις να την τραβήξεις έξω απ’ την θάλασσα, να την βάψεις και ιδίως να την γυαλοχαρτίσεις, γίνεται μεγαλύτερη κι απ’ τον Τιτανικό! ΄Οπως έλεγε ένας αθυρόστομος καπετάνιος “-΄Οσο την τρίβεις, τόσο μεγαλώνει...” Ο ποδηλάτης της ιστορίας είναι ο ΄Αγγελος Μελέγκοβιτς. Μαζί με τον Μάκη Τορόση και τον Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο, οι τρείς καλύτεροι κυβερνήτες της 3ης την εικοσιπενταετία 1970- 1995. Ο ΄Αγγελος, ή Μαρίδας, χαρακτηρίζεται από γαλήνη και ψυχραιμία κατά την ιστιοπλοΐα:
- ΄Αγγελε, σπηλιάδα! - Πως κάνετε έτσι; ένδον όλοι.
- ΄Αγγελε, σκίστηκε η μεγίστη! - Κατεβάστε την να την μπαλώσουμε.
- ΄Αγγελε, αγέλη καρχαριών! - Βεβαιωθείτε πως δεν είναι δελφίνια, και τα χέρια μέσα...
Το καλοκαίρι 1994 καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε ο χώρος στο ΝΟΤΚ (Δέλτα)
που φυλάγεται το ναυτικό μας υλικό και τοποθετήθηκε νέο κοντέϊνερ, με την
φροντίδα του Dac (είναι παιδίατρος) Νώντα Καρβέλη, τότε Αρχηγού Συστήματος.

Την ΄Ανοιξη 1997 συντηρήθηκε πολύ προσεκτικά η δεκάκωπη με την φροντίδα
του Αρχηγού Συστήματος, Κωνσταντίνου Δικαιούλια.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Η Δεκάκωπη Η 3η Β’ ή 1η Ναυτοπροσκόπων Ίδρυση


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.