ΊδρυσηΣτα μέσα του 1942, η 3η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων χωρίστηκε στα δύο και ο Γιάννης Μαρινόπουλος ανέλαβε Αρχηγός της νέας Ομάδας, που ονομάστηκε 3η Β’.
Η μοναδική κατοχική κατασκήνωση έγινε το καλοκαίρι του 1944 στο Στροφύλι της Κηφισιάς. Ο Παύλος Ζάννας ήταν εγγονός του Δέλτα, που μας προσέφερε το κτήμα του, όπου κατασκήνωσε ολόκληρη η 3η ( Α και Β ).
Είχαμε ακόμα και … πισίνα, την στέρνα του κτήματος, στην οποία κολυμπούσαμε μετά μανίας, με και χωρίς μαγιό.
Μετά την κατοχή, το καλοκαίρι του 1945 κατασκήνωσαν στο Καστρί Κηφισιάς 14 Αγέλες Λυκοπούλων της Αττικής με στρατοπεδάρχη τον Χάρη Ροζόλη.
Υπάρχουν φωτογραφίες από το μεγάλο καμπ φάϊρ.
Το ίδιο καλοκαίρι έγινε στο Εθνικό γυμναστήριο μεγαλειώδης επίδειξη των 4 ομάδων και των 2 Αγελών της 3ης.
Λίγο αργότερα, το φθινόπωρο του 1945 οι Ομάδες και οι Αγέλες της 3ης χωρί-
στηκαν προς μεγάλη τους λύπη γιατί το Σώμα Προσκόπων ήθελε να αποτελέ-
σουν ανεξάρτητα τμήματα. Τότε, η 3η Β’ ονομάσθηκε 1η ΟΝΑ.
Κατασκήνωσαν στην Πεντέλη το 1945, στον Πόρο στα 1946 και 1947, στην Ρόδο 27/7 – 16/8/1948 ( επίτευγμα γιά τα μέτρα της εποχής ), στην ΄Ανδρο κλπ.
Διήγηση Κώστα Φιλίππου : Το 1945 είχαμε βγάλει μιά εφημερίδα. Φύλλο πρώτο και τελευταίο ! το όνομα αυτής « ο Γελοίος ». Αρχισυντάκτες ο Νικολάκης ο Μεταξάς, ο Δημήτρης ο Κουτσουδάκης κι εγώ, με ψευδώνυμο ΄Αραμις.
Διήγηση Ανδρέα Στρατηγόπουλου : Εδώ ο Παύλος Ζάννας σε σκέτς, τον Ιούλιο 1946. Βγήκε από την θάλασσα κάνοντας την βασίλισσα την αγρία. Είχε ντυθεί με φούστα από φύλλα, τα οποία όμως ήταν κάπως ανεπαρκή. Σε κάποια στιγμή άρχισε να χοροπηδά η αγρία βασίλισσα … και δεν θα πείραζε τόσο, αν δεν είχαν προσκλήθεί στην πυρά και οι Οδηγοί (προσκοπίνες) από το Μεγάλο Νεώριο.
΄Εγινε λοιπόν του Κουτρούλη ο γάμος !

Είχαμε κάνει μιά πολύ ωραία εκδρομή. Καταλήξαμε στο σπίτι του Σπύρου του Τσιτσιλιάνη. ΄Οταν μπήκαν μέσα οι κυρίες, που ήταν της καλής τάξεως, ευχαρίστησαν τον Αρχηγό. Αυτός, με μετριοφροσύνη απάντησε :
- Μα δεν έκανα τίποτε ιδιαίτερο…
- Τι λέτε ! μας μάθατε την αξία της πολυθρόνας μας .

1946 και 1947 κατασκηνώσαμε στην Κάντζα. Είχε πεί στον Δημήτρη Αλεξάτο ο βασιλεύς Παύλος ότι ήθελε να γίνει πρόσκοπος ο ανιψιός του, Κάρολος της ΄Εσσης στην 1η Ναυτοπροσκόπων. Η υπόσχεση έγινε στα ανάκτορα Τατοϊου με όλη την βασιλική οικογένεια. Σερβίρανε στα παιδιά γκρέϊπφρούτ και δεν ξέρανε πως να το φάνε. Επίσης και σουτζουκάκια, και όλα τα παιδιά έπαθαν ελαφρά δηλητηρίαση.

Γύρω στο 1946 θυμόμαστε τον Μιχάλη Σοφιανό με το μαγιώ στην βάρκα να πιάνει χταπόδια.
Πήρε την μικρούλα του, την όμορφη βαρκούλα τού
ποιός ; ο έφορός μας, ο λεβέντης Σοφιανός μας

Διήγηση Κώστα Φιλίππου : 4/1/1948 κόψαμε πίττα στο σπίτι του Γ. Παμπούκη, μαζί με τους γονείς μας. Την πίττα ετοίμασαν οι κυρίες Παμπούκη και Πολυμεροπούλου.
Διήγηση Φ. Νίκογλου: Πήγαμε στην Πεντέλη, το 1949, όταν είχε πιά φύγει ο Γιάννης ο Μαλακατές. Ο Αλέκος Σάββας (Σμόλκας) σαν ορειβάτης είχε τα σκι του βασιλέως Παύλου. Τα δοκιμάζαμε με την σειρά. Τα φοράω κι εγώ, κατεβαίνω την πλαγιά και βρέθηκα αγκαλιά μ’ ένα πεύκο !

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Η δεκάκωπη και τα ταξίδια Η 3η Β’ ή 1η Ναυτοπροσκόπων Στην ΄Ανδρο το 1949


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.