Η 3η Ομάς το 1952Μετά την καλοκαιρινή κατασκήνωση στην Ισθμία, στο κτήμα του κ. Σκέφερη, από 10 μέχρι 24 Ιουλίου, έγινε σύσταση στους ενωμοτάρχες, υπενωμοτάρχες και τους μεγαλύ-τερους Ναυτοπροσκόπους να κατεβαίνουν στον Νεώσοικο για δουλειά και ναυτική εκπαίδευση. Ετσι σήμερα, Κυριακή 10/8/52 και γύρω στις 10.30 το πρωί, κατεβήκαμε στον Νεώσοικο: Υ/Ο Δημήτρης Μάγκος, ενωμοτάρχες Αλκυόνων Β. Παναγιωτίδης και Γλάρων Α. Ιβος, Ασχοληθήκαμε με τακτοποίηση των σκαφών και του ναυτικού υλικού, επισκευή εργαλείων, καθαριότητα υπόστεγου και "πλατ-φορμ", μπροστά στο αρχηγείο, κ .τ.λ. Σταματήσαμε τη δουλειά και φύγαμε στις 8.30 το βράδυ.
Πέμπτη 14: Γενική επισκευή του κομήτη 1616. Καλέσαμε ναυτομαραγκό από το ναυπηγείο Ν. Σάββα (Ασκληπιού 11 και Γραβιάς στον Πειραιά), που άρχισε από σήμερα να τον επισκευάζει. Καθορίσαμε βάρδιες για να βοηθούν και να επιβλέπουν τον τεχνίτη: σήμερα ο ενωμοτάρχης Βασ. Παναγιωτίδης. Την επισκευή επέβλεψαν και ο αρχηγός Ηλίας Μιχαηλίδης με τους υπαρχηγούς Δ. Μάγκο και Γ. Παναγιωτίδη.Σάββατο 16: Ο ναυτομαραγκός τελείωσε τον κομήτη, μένει να τον στοκάρουμε και να τον βάψουμε. Από το πρωί είχαμε κατεβεί: Y/O Mάγκος και ενωμοτάρχης Βασ. Παναγιωτίδης, φύγαμε στις 7.30 το βράδυ. Χθες το απόγευμα είχαμε πάλι κατέβει για δουλειά οι δυο μας, ο ναυτομαραγκός δεν είχε έρθει επειδή ήταν γιορτή.
Κυριακή 17: Οι ίδιοι ασχοληθήκαμε με το στοκάρισμα και βάψιμο του κομήτη από το πρωί μέχρι τις 1μμ, που κάναμε μπάνιο. Το μεσημέρι ο υπαρχηγός έφυγε και ο ενωμο-τάρχης συνέχισε τη δουλειά μέχρι το απόγευμα.
Παρασκευή 22: Συμβούλιο συστήματος 8.30 μμ στο σπίτι του Αρχηγού Συστήματος κ. Παύλου Αλευρά. Εκτός από τον Α/Σ ήταν ο Α/Ο Ηλίας Μιχαηλίδης, ο Υ/Ο Δημήτρης Μάγκος, ο Υ/Α Γιώργος Ησαίας και η Υ/Α Αθηνά Κομματά ( μερικά χρόνια μετά έγινε κυρία Δημ. Καρυδιά ). Συζητήσαμε ποιοί θα αναλάβουν τα τμήματα και το σύστημα, επειδή οι Α/Ο και Α/Α στρατεύονται και ο Α/Σ θα παέι για αρκετό διάστημα στο εξωτερικό. Αποφασίστηκε να αναλάβει την ομάδα ο Υ/Ο Δ. Μάγκος και την αγέλη ο Υ/Α Γ. Ησαίας. Αποφασίστηκε ακόμα, μετά από παράκληση του έφορου κ. Βελισσάριου, να ακολουθήσουν δύο σκάφη της ομάδας σαν συνοδοί, στους κολυμβητικούς αγώνες μεγάλης αποστάσεως που θα γίνουν. Μετά το τέλος του συμβούλιου, στις 9.30 μμ, κατέβηκαν στον Νεώσοικο ο Ηλίας Μιχαηλίδης και ο Δημ. Μάγκος και έρριξαν στη θάλασσα δύο δίκωπες για να στανιάρουν. Κυριακή 24/8/52: Στις 8.15 κατέβηκε στον Νεώσοικο ο Α/Ο Μιχαηλίδης και ο Υ/Ο Μάγκος, επειδή μας είχαν πει πως θα περάσει στις 9 το πετρελαιοκίνητο για να σύρει τις δύο δίκωπες στην Βουλιαγμένη. Αλλά το π/κ δεν φάνηκε. Οι δύο βαθμοφόροι έμειναν στη Βάση μέχρι το από-γευμα και ασχολήθηκαν με την τακτοποίηση και το καθάρισμα του Νεώσοικου και των σκαφών και το τελείωμα του βαψίματος του κομήτη. Το απόγευμα ήρθε και ο ενωμοτάρχης Βασ. Παναγιωτίδης. Τρίτη 26: Το ΣΕΠ μας επέστρεψε σήμερα τη σκηνή και το υπόλοιπο κατασκηνωτικό υλικό που είχαμε παραχωρήσει για την κατασκήνωση του Διαδόχου. Τα μεταφέραμε με αυτοκίνητο στο σπίτι του Α/Ο Ηλ. Μιχαηλίδη (Διοχάρους 1 στα Ιλίσια) όπου θα συγκεντρωθεί όλο το κατασκηνωτικό υλικό της ομάδας. Αφήσαμε σε σιδερά τον ιστό της κατασκηνώσεως για να τον επισκευάσει και να του φτιάξει μόνιμη σιδερένια σταύρωση. Στη μεταφορά δούλεψαν: Α/Ο, οι δύο Υ/Ο και ο ενωμοτάρχης Β. Παναγιωτίδης. Πέμπτη 28: 6.30 με 9 το απόγευμα δουλέψαμε στον Νεώσοικο, κυρίως πάνω στον κομήτη, ο Α/Ο, Υ/Ο Δ. Μάγκος, εν/χης Βασ. Παναγιωτίδης και ν/π Δ. Κιρκής.
Κυριακή 31: Κατεβήκαμε από το πρωί ο Α/Ο Ηλίας Μιχαηλίδης και ο Δ. Μάγκος. Ιστώσαμε και καθελκύσαμε τον κομήτη 1616. Στις 1.30 επιβιβαστήκαμε και ξεκινήσαμε για άσκηση ιστιοπλοΐας. Το απόγευμα μας επισκέφθηκε ο παλιός Α/Ο κ. Θ. Ζαμάνος. Εγινε προς τιμήν του μικρός περίπλους με τον κομήτη και μετά αγκυροβολήσαμε στο σκάφος στο λιμανάκι δίπλα στον Ν.Ο.Π.Φ. Φύγαμε για Αθήνα στις 9 μμ.
Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 1952 Πέμπτη 25: Μαζευτήκαμε οι βαθμοφόροι και οι μεγαλύτεροι ν/π στο σπίτι του Α/Ο Ηλία Μιχαηλίδη στις 7 μμ. Συζητήσαμε για το ξεκίνημα της ομάδας τη νέα περίοδο και παραδόθηκαν στους εν/χες και υπ/χες για να ταχυδρομηθούν σε γονείς και κηδεμόνες οι φάκελλοι με την ανακοίνωση. Το αρχηγείο ανα-κοίνωσε την απόφαση που πήρε να δημιουργηθεί 5η ενωμοτία, των Αετών. Μετά την αποχώρηση, επειδή πέρασαν το όριο ηλικίας για την ομάδα, των ενωμοταρχών Α. Ιβου και Μ. Δραγούμη, η ομάδα έχει την εξής σύνθεση:
ΑΛΚΥΟΝΕΣ (7): B. Παναγιωτίδης, Θ. Βελισσαρόπουλος, Π.Βελισσαρόπουλος, Μ. Πετρόπουλος, Α. Καρτάλης, Μ.Τζουμάρας και Δ. Κριμιτζάς.
ΓΛΑΡΟΙ (7): Γ. Κωστόπουλος, Δ. Κιρκής, Δ. Γεννηματάς, Εμ. Μαντούβαλος, Λ. Γκολεμάς, Δ. Νεζερίτης και Π.Ροδόπουλος.
ΔΕΛΦΙΝΕΣ (7): Γ. Φιλίππου, Μ. Μοάτσος, Δ. Σταματάκης,Π. Παπουτσάκης, Γ. Σημαντήρας, Στ. Ζάννος, Γ.Κολλάρος.
ΠΙΓΓΟΥΙΝΟΙ (6): Στ. Τόγιας, Γ. Σάσσης, Γ. Παπαζήσης, Α. Πανταζίδης, Δ. Παπανικολάου, Μ. Καρακάσης.
ΑΕΤΟΙ (7): Γ. Νταλίπης, Π. Κουτσογιάννης, Μ.Πραντούνας, Ν. Γαλάνης, Π. Πέρρας, Α. Παναγιωτόπουλος, Στ. Αδαλής.
Δευτέρα 29-9-52: Συμβούλιο συστήματος στο σπίτι του Α/Σ κ. Παύλου Αλευρά. Παρόντες ο Α/Σ, ο Α/Ο Ηλίας Μιχαηλίδης , Υ/Ο Δ. Μάγκος, Υ/Α Κ. Μελέγκογλου και οι παλιοί αρχηγοί της 3ης Α. Χάρτ και Θ. Ζαμάνος. Συζητήσαμε τα εξής θέματα: Ποιός θα αναλάβει Α/Σ. Αποφασίστηκε να αναλάβει ο κ. Χαρτ. Να συσταθεί επιτροπή από παλιούς βαθμοφόρους της ομάδας. Αποφασίστηκε να γίνει αρχή με τους κ.κ. Ζαλοκώστα, Κ. Ζέππο, Ζαραλή, Φακίδη, Αντωνιάδη και Δ. Μαρινόπουλο. Ποιός θα ανα-λάβει Α/Α. Αποφασίστηκε, αφού στρατεύτηκε και παραιτήθηκε ο Ακέλας Στ. Μωϋσείδης, να αναλάβει ο Υ/Α Κ. Μελέγκογλου.
Ποιός θα αναλάβει Α/Ο. Αποφασίστηκε κατά το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του Α/Ο Ηλ. Μιχαηλίδη, να αναλάβει ο Υ/Ο Δ. Μάγκος, έχοντας σαν βοηθούς -αφού απεχώρησε ο Υ/Ο Γ.Παναγιωτίδης-τους αρχαιότερους εν/χες Β. Παναγιωτίδη και Στ. Τόγια, οι εν/χες θα διατηρούν και τη θέση τους στις ενωμοτίες τους.
Επισκευή πλατείας (πλατ-φορμ) του Νεώσοικου με το "κατ' αρχάς εγκριθέν κονδύλιον εκ δρχ. 3.000.000 του Σ.Ε.Π.". Το θέμα της επισκευής θα εξεταστεί επί τόπου στον Νεώσοικο απο τους αρχηγούς και τον κ. Θ. Ζαμάνο. Να πουληθούν τα σκάφη ΚΥΜΑ και ΑΡΓΩ. Αποφασίστηκε να πουληθεί το ΚΥΜΑ και αν βρεθεί καλή ευκαιρία και η ΑΡΓΩ, αλλιώς να διαρρυθμιστεί και να ιστωθεί. Ο κ. Θ. Ζαμάνος υποσχέθηκε να βοηθήσει την ομάδα, κυρίως στα θέματα Νεώσοικου και ναυτικής εκπαίδευσης. Θα είναι πάντα στη διάθεσή μας, παρακάλεσε όμως να μη του δοθεί υπεύθυνη θέση. Ο Α/Σ μας διαβίβασε παράκληση του Τ.Ε. Λυκαβηττού να πάρει μέρος δύναμη της ομάδας μας στη λιτανεία του Αγ.Διονυσίου. Δόθηκε αμέσως η σχετική εντολή με το τηλέφωνο στους ενωμοτάρχες. Η πρώτη συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων της ομάδας ορίστηκε γιά 8/10/52. Το συμβούλιο τελείωσε στις 10.15 μμ.
Παρασκευή 3/10/52: Εντεκα ν/π της ομάδας πήραν μέρος στη λιτανεία. Από τις άλλες ν/π ομάδες ήρθαν τέσσερις ν/π της 9ης ΟΝΑ, που συγχωνεύτηκαν και κάναμε ένα κοινό άγημα.
Κυριακή 5/10/52: Συγκέντρωση στη λέσχη 10.30 με 1.00. Παρόντες 22, απόντες δικαιολογημένοι 7 και αδικαιολόγητοι 6. Μετά τα τυπικά για την έπαρση και την αναφορά διαβάστηκε η διαταγή Α/Ο σχετικά με την νέα περίοδο, τις προαγωγές και τη νέα σύνθεση των ενωμοτιών. Εγινε λύσιμο ζυγών και σύνταξη με τη νέα σύνθεση. Ακολούθως μίλησε ο Αρχηγός Μιχαηλίδης. Αφού ευχαρίστησε όλους για τον ζήλο και το ενδιαφέρον, το οποίο έδειξαν όλοι την περσυνή χρονιά ανέπτυξε το πρόγραμμα της νέας περιόδου. Μετά την ομιλία του Αρχηγού έγινε κατά ενωμοτίες συγκέντρωση, μετά το τέλος της οποίας ο Υπαρχηγός Μάγκος διοργάνωσε παιγνίδι και στη συνέχεια τραγούδι. Την στιγμή αυτή έφτασε στην Λέσχη ο Α.Σ. κ. Π. Αλευράς, ο οποίος και είπε λίγα λόγια προς όλους, σχετικά με τις νέες συνθέσεις και το πρόγραμμα της περιόδου.
Ακολούθησε διδασκαλία της ομάδας μας. Μετά έγινε σύνταξη και υποστολή σημαίας. Οι Ναυτοπρόσκοποι διαλύθηκαν για τα σπίτια τους, στη Λέσχη παρέμειναν μόνο οι αρχηγοί καθώς και οι Ενωμοτάρχες και Υπενωματάρχες για Συμβούλιο Τιμής.
Λήξη Συμβουλίου Τιμής και γενική διάλυση ώρα 1.00 μ.μ.
Αποχώρησε αππο την ομάδα ο Ζάννος Στ. Γράφτηκαν νέοι οι Γούναρης (Αλκ.) και Μπιζαούρτης Γεώργ. (Γλ.).
Τρίτη 7/10/52: Συγκέντρωση της Τοπικής Εφορίας στα Γραφεία της στην οδό Σίνα 33 ώρα 8.30 μ.μ. Μετά την κατάργηση της Εφορίας (Ακαδημίας) ενταχθήκαμε στην Εφορία Λυκαβητού. Έτσι σήμερα ήταν η πρώτη μας επαφή και γνωριμία με το Συμβούλιο.
Την ομάδα αντιπροσώπευσαν όλοι οι παλαιοί και οι νέοι βαθμοφόροι. Στην αρχή της Συνεδρίασης ο Έφορος κ. Αθανασιάδης εκδήλωσε τη χαρά του για την ένταξη της 3. ΟΑΝ στην Εφορία του. Διέταξε όμως τον Α.Ο. Η. Μιχαηλίδη να βγεί από την αίθουσα λόγω της διαφοράς που εκκρεμούσε μεταξύ του και της Εφορίας Λυκαβητού. Αυτή η αψυχολόγητη ενέργεια του κ. Εφόρου, χωρίς προηγούμενη έκδοση και κοινοποίηση προς τον εν λόγω Αρχηγό και τον Αρχηγό του Συστήματός μας σχετικής ανακοίνωσης, έπληξε βαριά τους βαθμοφόρους μας. Δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις οι οποίες τουλάχιστον εκ μέρους της ομάδας δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. Όμως δεν δόθηκε συνέχεια στη συζήτηση, και η ομάδα επιφυλάχθηκε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες στο Σ.Ε.Π. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ανακοίνωση του προγράμματος του μηνός και την επεξεργασία διαφόρων θεμάτων του προγράμματος. Για τις 2 Νοεμβρίου καθορίστηκε γενική εκδρομή της Εφορίας στον Άγιο Ανδρέα και προκήρυξη αγώνων καλαθοσφαιρίσεως και δρόμου 50, 100 μ. Μετά από αυτά η συνεδρίαση έληξε.
Τετάρτη 8/1/1952: Συγκέντρωση των κ.κ. Γονέων και Κηδεμόνων του Συστήματός μας στην Λέσχη της ομάδας στις 8.30 μ.μ. Παρέστησαν 18 γονείς. Εκ μέρους της ομάδας παρόντες ήταν ο Αρχ. Συστ. κ. Π. Αλευράς, ο μέλλων να τον αντικαταστήσει κ. Α. Χάρτ, ο Αρχηγός της ομάδας Η. Μιχαηλίδης, ο μέλλων να τον αντικαταστήσει Α. Ζαραλής, ο Αρχηγεύων της Αγέλης Κ. Μελέγκογλου και ο Υπαρχηγός ομάδας Δ. Μάγκος. Στους γονείς ανακοινώθηκαν οι διάφορες μεταβολές των βαθμοφόρων του Συστήματός μας και τους παρουσιάστηκαν οι νέοι. Ακολούθως έγινε απολογισμός της θερινής κατασκήνωσης. Επακολούθησε εκλογή Επιτροπής Γονέων και συζήτηση επί θεμάτων σχετικών με τον Νεώσοικο της ομάδας. Η συγκέντρωση έληξε με διάφορες ανακοινώσεις. Στους κ.κ. Γονείς και Κηδεμόνες συστήθηκε κατά το δυνατόν να μην απουσιάζουν των συγκεντρώσεων Γονέων.
Κυριακή 12/10/1952: Συγκέντρωση στην Λέσχη μας των Αθηνών. Παρόντες ναυτοπρόκοποι 23. Βαθμοφόροι 4. Απόντες Ν/Π δικαιολογημένοι 10. Αδικαιολόγητοι 2. Παρατηρήθηκε αργοπορία σε πολλούς ναυτοπροσκόπους. Για τον λόγο αυτό η συγκέντρωση άρχισε μισή ώρα αργότερα.
Ώρα 11 π.μ. Σύνταξη. Έπαρση. Αναφορά. Στη συνέχεια δεκάλεπτη συγκέντρωση κατά ενωμοτίες. Μετά την κατά ενωμοτίες συγκέντρωση η ομάδα χωρίστηκε σε δύο και πήγε στους πρόποδες του Λυκαβητού, όπου το προσφιλές σε όλους παιγνίδι “θησαυρό”, παίχτηκε με μεγάλο κέφι. Επιστροφή στην Λέσχη και τραγούδι. Ακολούθως ο Υπαρχηγός διηγήθηκε την Ιστορία της ομάδας και αναφέρθηκε κυρίως στην αθλητική δράση της. Ανακοίνωσε την απόφαση, την οποία έλαβαν οι βαθμοφόροι για τον σχηματισμό ομάδας βόλεϋ, μπάσκετ και σκοποβολής, και παρακάλεσε όλους τους ναυτοπροσκόπους να βοηθήσουν την ομάδα και στον τομέα αυτό.
Μετά ο αρχηγός Συστήματος κ. Αλευράς παρουσίασε στην ομάδα τον νέο Αρχηγό κ. Αντώνιο Ζαραλή, ο δε μέχρι τώρα Αρχηγός Μιχαηλίδης αποχαιρέτησε τους ναυτοπροσκόπους δεδομένου ότι την ερχόμενη εβδομάδα καλείται να υπηρετήσει την Πατρίδα, και δεν θα βρίσκεται πλέον κοντά μας. Ακολούθως έγινε υποστολή της σημαίας και η συγκέντρωση έληξε. Την ερχόμενη Κυριακή αποφασίσητκε να κατεβούμε στον Νεώσοικο. Μετά την αναχώρηση των Ναυτοπροσκόπων οι βαθμοφόροι παρέμειναν για Συμβούλιο Τιμής. Γενική διάλυση στις 1.30 μ.μ.
Κυριακή 19/10/1952: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο της ομάδας στο Παλ. Φάληρο ώρα 9.30 π.μ. Παρόντες 25. Απόντες δικαιολογημένοι 3. Αδικαιολόγητοι 8.
Από τους βαθμοφόρους της ομάδας παρευρίσκονταν ο Αρχηγός Συστήματος κ. Π. Αλευράς, ο Αρχηγός Ομάδας κ. Α. Ζαραλής, ο Υπαρχηγός Ομάδας Δημ. Μάγκος και ο Υπαρχηγεύων Αγέλης Α. Ίβος. Παρευρίσκονταν επίσης και ο Αρχηγός κ. Θ. Ζαμάνος.
Η συγκέντρωση αυτή καταναλώθηκε κυρίως στις ναυτικές εργασίες και στην άσκηση κωπηλασίας. με την επίβλεψη του Αρχηγού κ. Θ. Ζαμάνου, έγινε τακτοποίηση Νεωσοίκου και λέμβων καθώς και η ανέλκυση του κομήτη. Επίσης τακτοποιήθηκαν το Αρχηγείο και το Μπλόκ-Χάους. Οι ενωμοτίες ασκήθηκαν στην κωπηλασία με τις δίκωπες της ομάδας. Στις 12.15 η συγκέντρωση έληξε και οι Ναυτοπρόκοποι αναχώρησαν για την Αθήνα. Στον Νεώσοικο παρέμειναν μέχρι τις 12.45 οι βαθμοφόροι κα-θώς και οι ενωμοτάρχες και Υπενωμοτάρχες για Συμβούλιο Τιμής. Εγγράφηκε νέος, ο Παγίδας Νίκ. ο οποίος και τοποθετήθηκε στην Ενωμοτία Δελφίνων.
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 1952: Συγκέντρωση στην Λέσχη μας των Αθηνών, ώρα 10 π.μ. Βαθμοφόροι παρόντες:3.
Λόγω του εορτασμού της ημέρας απουσίαζαν πολλοί ναυτοπρόκοποι, ενώ ολόκληρη απουσίασε η ενωμοτία “Αετών”. Μετά τα τυπικά της έπαρσης και της αναφοράς, έγινε κατά ενωμοτίες συγκέντρωση. Ακολούθησε παιγνίδι: “αμπάριζα” και “μακρυά γαϊδούρα”. Γενικά σήμερα δεν παρατηρήθηκε μεγάλο κέφι στα παιγνίδια. Μετά το παιγνίδι έγινε σύνταξη στη Λέσχη και ο Υπαρχηγός καθώρισε τις εργασίες της εβδομάδας. Μοίρασε και το πρόγραμμα εργασιών Ομάδας του Νοεμβρίου για να λάβουν γνώση του προγράμματος και οι Γονείς.
Στις 11.30 έγινε υποστολή και διάλυση. Το Συμβούλιο Τιμής ασχολήθηκε με διάφορα θέματα μέχρι τις 1 μ.μ. οπότε έγινε γενική διάλυση. Εγγράφηκαν στην Ομάδα: Κάρταλης Αιμ., Κάρταλης Γεώργ., ΑδοσίδηςΓεώργ., Πολίτης, Γκέρτσος Γ., Τσιβούλης Ν.
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 1952: Δοκιμαστική παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στα Γραφεία του Σ.Ε.Π. Παρόντες 11, απόντες 4 αδικαιολόγητοι.
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 1952: Το Σ.Ε.Π. συμμετείχε στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, για την επέτειο της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου, με τρεις αντιπροσωπευτι-κούς ουλαμούς από 36 πρόσκ. κάθε ουλαμός, έναν πεζοπροσκόπων, έναν ναυτοπροσκόπων και ενός αεροπροσκόπων. Οι τρεις αυτοί προσκ. ουλαμοί τέθηκαν επικεφαλής των πεζοπόρων στρατιωτικών τμημάτων και αμέσως μετά των μηχανοκινήτων μονάδων. Η ομάδα αντιπροσωπευθήκε με 18 επιλεγμένους ναυτοπροσκόπους από τους οποίους οι 16 έλαβαν μέρος στην παρέλαση, ενώ οι 2 απουσίασαν αδικαολόγητα. Το γενικό πρόσταγμα των αντιπροσωπευτικών προσκ. τμημάτων είχε ο Έφορος κ. Ανδρικόπουλος. Επικεφαλής του ουλαμού των Ν/πων τέθηκε ο υπαρχηγός της ομάδας μας Δημ. Μάγκος. Γενικά η εμφάνιση ήταν άψογη. Ιδιαίτερα κολακευτικά εκφράστηκαν όσοι παρακολούθησαν την παρέλαση με τον ναυτοπροσκοπικό ουλαμό.
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1952: Εκδρομή με Τ.Ε. στο Καβούρι. Επρόκειτο (όπως έλεγε και το πρόγραμμα της Εφορίας) να πάμε στον Άγιο Ανδρέα. Την τελευταία όμως στιγμή για διάφορους λόγους η εκδρομή αποφασίστηκε να γίνει στο Καβούρι. Στις 8 παρά 15 η ομάδα είχε ορίσει συγκέντρωση στη Λέσχη. Οι αργοπορημένοι και πάλι δεν έλειψαν. Πράγματι είναι ένα πολύ κακό ελάττωμα που παρατηρείται συχνά τώρα τελευταία στην ομάδα. Στις 8.15 πήγαμε συνταγμένοι στα γραφεία του Σ.Ε.Π. όπου ήταν συγκεντρωμένοι και οι υπόλοιπες ομάδες της Τ.Ε. Από τα Γραφεία του Σ.Ε.Π. όλες οι ομάδες συνταγμένες πήγαν στο Ζάππειο, στον “ξυλοθραύστη” όπου ανεβήκαμε στα αυτοκίνητα της συγκοινωνίας για το Καβούρι.
Άφιξη 10 π.μ. Κατασκήνωση σε ομάδες. Η ομάδα μας έστησε 5 αντίσκηνα (ένα κάθε εν/τία) και τα παιδιά ασχολήθηκαν με κατασκευές έως τις 11.30. Αυτή την ώρα έγινε συμβούλιο των Αρχηγών των ομάδων και καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες των αγώνων μπάσκετ οι οποίοι επρόκειτο να γίνουν στην εκδρομή για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας της Τ.Ε. Έγινε κλήρωση και η ομάδα μας κληρώθηκε να συναντηθεί στον πρώτο της αγώνα με την 2η ομάδα Αεροπροσκόπων. Πράγματι οι ομάδες κατευθύνθηκαν για το γήπεδο μπάσκετ των Λ.Ο.Κ. αλλά στο δρόμο έπιασε μπόρα η οποία και μας ανάγκασε να επιστρέψουμε στις κατασκηνώσεις. Έτσι οι αγώνες αναβλήθηκαν. Λόγω του ότι η βροχή όλο και δυνάμωνε αναγκαστήκαμε να διαλύσουμε την κατασκήνωση και να παραμείνουμε σε κάτι εξοχικά κέντρα μέχρι τις 4.30 οπότε και ήρθαν τα αυτοκίνητα και επιστρέψαμε στην Αθήνα. Η εκδρομή αυτή λόγω της κακοκαιρίας δεν σημείωσε επιτυχία. Στις ενωμοτίες κατά την επιοτροφή μοιράστηκε το υλικό της ομάδας για να καθαριστεί και να τακτοποιηθεί. Στην εκδρομή ήταν παρόντες Ν/ποι 26, απόντες δικ. 9, αδικ. 4. Από τους βαθμοφόρους ήταν ο Υπ/γός.
Κυριακή 9/11/52: Συγκέντρωση στην Λέσχη μας στην Αθήνα. Μετά τα τυπικά της έναρξης έγινε η συνηθισμένη 15λέπτη συγκέντρωση κατά ενωμοτίες. Στη συνέχεια οι εν/χες διοργάνωσαν ένα ζωηρό παιγνίδι. Ο Αρχηγός μίλησε στη συνέχεια για το κατά ενωμοτίες σύστημα. Στη συγκέντρωση ήταν παροντες ο Α.Σ. κ. Αλευράς και ο μέλλων να τον αντικαταστήσει κ. Χάρτ. Επίσης επισκέφθηκαν την ομάδα και τα παλαιά στελέχη της, Φιλ. Λυκουρέζος και Μ. Δραγούμης. Μετά την συγκέντρωση έγινε τυπικό Σ.Τ. στο οποίο καθωρίστηκαν οι λεπτομέρειες της επόμενης συγκέντρωσης. Ο Αρχηγός μοίρασε για τους γονείς την ανακοίνωση σχετικά με τις απουσίες.
Πέμπτη 13/11/1952
Σήμερα το απόγευμα στο γήπεδο του “Τρίτωνα” έλαβε χώρα ο κατά την εκδρομή της 2/11/52 αγώνας μπάσκετ που είχε αναβληθεί μεταξύ της ομάδας μας και της 2ας Αεροπροσκόπων για το κύπελο της Περιφέρειας. Διαιτητής του αγώνα ο Αρχηγός της 2ης Αεροπροσκόπων κ.Νάσος Γιαννουλόπουλος. Η ομάδα μας που αποτελούνταν από τους Φιλίππου (Αρχηγός), Τσιβούλη, Κιρκή, Τόγια, Βελισαρόπουλο Θ., Κάρταλη Αιμ., και Σάσση επιβλήθηκε τελείως άνετα με 60-12 (38-4). Ιδιαίτερα διακρίθηκαν από την ομάδα μας ο Φιλίππου και ο Τσιβούλης, και σημείωσαν αντίστοιχα 32 και 22 βαθμούς. Οι Βελισσαρόπουλος, Κιρκής και Τόγιας σημείωσαν από 2 βαθμούς ο καθένας. Έτσι η ομάδα μετά την νίκη της αυτή θα αντιμετωπίσει για τον ημιτελικό της Τοπικής Εφορίας Λυκαβητού την 41η ομάδα Προσκόπων, νικήτρια της 40ης με 48-12.
Κυριακή 23/11/1952: Η ομάδα έκανε σήμερα συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Παρόντες 25, απόντες δικ. 4, αδικ. 10. Και πάλι παρουσιάστηκαν πολλές αργοπορίες. Η ενωμοτία Δελφίνων απουσίασε αδικαιολόγητα όλη, γι’ αυτό το λόγο ο Αρχηγός αποφάσισε να φέρει το θέμα στο Σ.Τ. Παρ’ όλο που ο καιρός δεν ήταν καλός και η θάλασσα ήταν ταραγμένη οπλίσθηκαν οι τρεις δίκωποι και έγινε άσκηση κωπηλασίας. Επίσης οι ναυτοπρόσκοποι έπαιξαν με κέφι βόλλεϋ-μπωλλ. Αναχώρηση 12. Στο Αρχηγείο επακολούθησε Σ.Τ. παρόντος και του Αρχ. Συστήματος κ. Χάρτ. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα γενικής φύσεως. Αποφασίστηκε να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες επισκευής και διακοσμήσεως της Λέσχης Αθηνών. Εγκρίθηκε το σχέδιο και το κονδύλι για την κατασκευή του παταριού και της ντουλάπας του τοίχου. Με έναν πρόχειρο λογαριασμό που έγινε υπολογίσθηκε η δαπάνη σε 1.500.000 - 1.700.000 δρχ. Το μεγα        ύτερο μέρος των χρημάτων συμφωνήθηκε να το καταβάλει το Ταμείο της Αγέλης.
Παρασκευή 21/11/1952: Οι βαθμοφόροι και τα στελέχη της ομάδας και της Αγέλης συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Λέσχη Αθηνών για να αποχαιρετήσουν τον Αρχηγό Συστήματος κ. Π. Αλευρά, ο οποίος αύριο αναχωρεί για το εξωτερικό. Εκ μέρους της ομάδας ο Αρχηγός Ζαραλής δώρησε στον αποχωρούντα από την ομάδα, άλμπουμ φωτογραφιών με την υπόσχεση να του αποστέλλωνται και στο μέλλον οι φωτογραφίες της δράσης της ομάδας για να παρακολουθεί κι’ από το εξωτερικό την κίνησή μας.
Με συγκίνηση οι βαθμοφόροι του Συστήματος αποχαιρέτησαν και ευχήθηκαν “καλό ταξίδι ” και “καλή τύχη” στον Αρχηγό Αλευρά, ο οποίος για τόσα χρόνια με πραγμα-τικό ενδιαφέρον διηύθυνε τις εργασίες της ομάδας.
Σάββατο 29/11/1952: Συμβούλιο Τιμής στην Λέσχη της ομάδας. Παρόντες: Αρχηγός Ζαραλής, Υπαρχηγός Μάγκος, Ενωμοτάρχες Παναγιωτίδης, Τόγιας, Κωστόπουλος, Φιλίππου. Απών: Αδικαιολόγητος ο εν/χης Νταλίπης. Ο Αρχηγός Ζαραλής αναφέρ-θηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα και πραρατήρησε ότι τελευταία παρουσιάζεται σχετική έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των στελεχών και κατά συνέπεια και σε όλη τη δύναμη. Ρώτησε τους εν/χες αν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν πιο εντατικά για την ομάδα. Οι τρεις από τους τέσσερεις εν/χες που ήταν παροντες υποσχέθηκαν να πράξουν ότι τους είναι δυνατό. Ο εν/χης Φιλίππου είπε ότι με μεγάλη του λύπη είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί από την διοίκηση της ενωμοτίας του λόγω φόρτου μαθημάτων,και γι’ αυτό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις οι οποίες απαιτούνται. Δήλωσε όμως ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται και να συμβάλλει κατά δύναμη στην εργασία της ομάδας. ο Αρχηγός Ζαραλής αποδέχθηκε την παραίτηση, ζήτησε την γνώμη των παρισταμένων για το θέμα του αντικαταστάτη του εν/χη Φιλίππου στην διοίκηση της ενωμοτίας Δελφίνων.
Για το παραπάνω θέμα, οριστική απόφαση δεν πάρθηκε. Ο Αρχηγός δήλωσε ότι θα συζητήσουν το θέμα κατ’ ιδίαν με τον Υπαρχηγό και θα αποφασιστεί σχετικά εντός των ημερών. Ακολούθως αναπτύχθηκαν από τον υπαρχηγό οι κατευθυντήριες γραμμές του διαγωνισμού εν/τιών που αρχίζει στις 7/12 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της πρώτης συγκέντρωσης.
Κυριακή 30/11/52: Συγκέντρωση στην Λέσχη Αθηνών. Παρόντες 28. Απόντες δικ. 4, αδικ. 5. Μετά τα τυπικά έναρξης και την κατά ενωμοτίες συγκέντρωση η ομάδα έπαιξε με κέφι ένα ζωηρό παιγνίδι. Στις 11 έγινε σύνταξη και κατά ενωμοτίες αναχώρηση για το Μουσείο Μπενάκη το οποίο όπως είχε αποφασιστεί θα επισκεπτόταν σήμερα η ομάδα. Η επίσκεψη διήρκησε μία ώρα περίπου, και ενθουσίασε τα παιδιά. Μετά αναχώρησαν τα παιδιά για τα σπίτια τους και ο Αρχηγός και τα στελέχη της ομάδας συζήτησαν για λίγο στον Βασιλικό Κήπο για διάφορα τρέχοντα ζητήματα της ομάδας.
Κυριακή 7/12/1952: Συγκέντρωση στη Λέσχη Αθηνών ώρα 9 π.μ. Σήμερα άρχισε ο διαγωνισμός μεταξύ των ενωμοτιών. Πλήρες πρόγραμμα δεν έγινε όμως, γιατί η ομάδα έπρεπε να παρακολουθήσει τον αγώνα μπάσκετ - μπώλ μεταξύ της 61 Ο.Π.Α. και της ομάδας μας για το κύπελλο της Περιφέρειας Αθηνών. Η ομάδα μας αναδεί-χθηκε πρωταθλήτρια στην Τ. Εφορία μας (Λυκαβητός). Πράγματι γύρω στις 10.15 συνταγμένοι πήγαμε στην Ομόνοια και από εκί με αυτοκίνητο στο γήπεδο που είχε ορισθεί (Αχαρνών 242) για την δυνάντηση. Κατά τις 11.45 άρχισε ο αγώνας, ο οποίος ήταν πολύ συναρπαστικός, αλλά και αρκετά σκληρός. Το σκορ ήταν συνέχεια ισόπαλο και καμμία ομάδα δεν προηγούνταν της άλλης για πολύ ώρα. Έγιναν πολλά επεισόδια μεταξύ διαιτητή και του αρχηγού της ομάδας του μπάσκες της 3ης Ι Φιλίππου του τελευταίου παραπονούμενου για μεροληψία. Πράγματι ο διαιτητής έπεσε σε ορισμένα βασικά σφάλματα - από άγνοια των κανονισμών μάλλον - τα οποία εκνεύρισαν τους παίκτες. Παρ’ όλες τις πεντάλεπτες παρατάσεις που δόθηκαν ο αγώνας παρέμεινε ισόπαλος (17-17). Αποφασίστηκε να επανηληφθεί ο αγώνας μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές η μεν 61 Ο.Π.Α. παρουσιάστηκε με μεγαλύτερη συνοχή και τύχη στο τελικό καλάθι, ενώ οι παίκτες της διακρίθηκαν όλοι, η δε ομάδα μας δεν είχε πλήρη συνοχή και φάνηκε εξαιρετικά “άτυχη” στα καλάθια. Πάντως διακρί-θηκαν οι Φιλίππου, Τσιβούλης και Βελισσαρόπουλος Θ. Ο Φιλίππου κατά γενική ομολογία (αν και άτυχος σήμερα στις καλαθιές) ήταν ο καλύτερος της δεκάδας.
Η βαθμολογία του διαγωνισμού ενωμοτιών για σήμερα έχει ως εξής:
1. Δελφίνες         + 75
2. Πιγκουΐνοι         0
3. Γλάροι                -        15
4. Αετοί                -        25
5. Αλκυόνες         - 55
Υπέβαλαν αίτηση εγγραφής τους στην ομάδα οι Μουλάκης Χριστ. και επίσης παρουσιάστηκαν πάλι για εγγραφή αυτοί που είχαν αποχωρήσει για διάφορους λόγους στο παρελθόν από την ομάδα. Φερν. Σερπιέρης και Δημ. Παπανικολάου.
Οριστική απόφαση και αποδοχή ή μη των παραπάνω αιτήσεων εγγραφής και επανεγ-γραφής δεν πάρθηκε στο Σ. Τιμή το οποίο δεν συνεδρίασε λόγω του αγώνα μπάσκετ.
Οδηγίες για την επόμενη εβδομάδα έστειλε γραπτώς προς τους ενωμοτάρχες ο Υπαρχηγός Μάγκος. Επίσης δόθηκε για διανομή στους γονείς το πρόγραμμα εργασιών της ομάδας του μηνός Δεκεμβρίου.
Η βαθμολογία έχει ως εξής (μετά την διόρθωση του λάθους από αβλεψία):
Γλάροι        +        65
Πιγκουΐνοι         0
Δελφίνες        -5
Αετοί        -        25
Αλκυόνες        -55
Κυριακή 14/12/1952
Σήμερα η ομάδα έκανε συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Επίσης οι παίκτες του Μπάσκετ είχαν αγώνα με την 61η Ο.Π.Α. για το κύπελλο Περ. Αθηνών.
Ο αγώνας του μπάσκετ έγινε στο γήπεδο “Τυφώνα” της Κυψέλης και έληξε με νίκη της 61 Ο.Π.Α. με 29-19. Πάλι σαν σύνολο οι νικητές ήταν καλύτεροι από τους δικούς μας, οι οποίοι κατά την διάρκεια του αγώνα έπαιξαν μάλλον μέτρια. Από την ομάδα μπάσκετ απουσίαζε λόγω ασθενείας ο Βελισσαρόπουλος Θ. και έτσι η “επίθεση” στερήθηκε ενός βασικού στελέχους της. Στον Νεώσοικο η υπόλοιπη ομάδα έκανε κανονική συγκέντρωση. Μετά τα τυπικά της έναρξης έγινε κατ’ ενωμοτίες παιγνίδι “το μακρύτερο κορδόνι”. Το παιγνίδι αυτό είχε μεγάλη επιτυχία και εντυπωσίασε τα παιδιά. Πρώτευσαν οι Δελφίνες οι οποίοι κατασκεύασαν κορδόνι κατά 50 εκ. περίπου μακρύτερο από την δεύτερη ενωμοτία (Γλάρων ). Στη συνέχεια ο Αρχηγός Ζαμάνος έκανε μισή ώρα διδασκαλία ναυτικών γνώσεων. Αναφέρθηκε κυρίως στην ονοματολογία λέμβου και τα παραγγέλματα και τον σωστό τρόπο κωπηλασίας.
Επακολούθησε κατ΄ενωμοτίες άσκηση στα ναυτικά σήματα. Κατά την διάρκεια της άσκησης έγινε και εκ περιτροπής (κατ’ ενωμοτίες) εργασία καθαριότητας και τακτοποίησης του Νεώσοικου με την επίβλεψη του Αρχηγού Ζαμάνου. Στη συνέχεια έγιναν ασκήσεις σύνταξης και ακολούθησε ψυχαγωγία (τραγούδια, σκέτς) μέχρι τις 12. Από τις 12 - 12.20 έγινε κατ’ ενωμοτίες συγκέντρωση. Στις 12.30 με τα τυπικά της λήξης έληξε η σημερινή μας συγκέντρωση. Μετά την αναχώρηση των Ν/πων έγινε τακτικό Σ.Τ. μέχρι 1.15. Κατά την σημερινή συγκέντρωση ήταν παρόντες: Βαθμοφόροι 4 (Αρχηγοί Ζαμάνος, Χάρτ, Ζαραλής, Υπαρχηγός Μάγκος).
Γράφτηκε ο Ιωσηφίδης Πρόδρομος και τοποθετήθηκε στους Πιγκουΐνους. Η βαθμολογία των ενωμοτιών μέχρι και την σημερινή συγκέντρωση έχει ως εξής:
Πρώτη η ενωμοτία Γλάρων:         + 100
Δεύτερη η ενωμοτία Δελφίνων:        +         85
Τρίτη η ενωμοτία Πιγκουΐνων:        -         30
Τέταρτη η ενωμοτία Αλκυόνων:        -         35
Πέμπτη: η ενωμοτία Αετών:          -        125
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 1952: 25 Ναυτοπρόκοποι της ομάδας μας σύμφωνα με την διατα-γή του κ. Τοπικού Εφόρου Λυκαβητού παρουσιάστηκαν στις 8.15 το πρωΐ σήμερα, στο Γ’ Αστ. τμήμα για να συμμετάσχουν στα συνεργεία για τον έρανο της “φανέλλας του στρατιώτη”. Επειδή δεν χρειάστηκε να συμμετάσχουν όλοι, άλλοι ναυτοπρόσκοποι α-ναχώρησαν για τα σπίτια τους, άλλοι πήγαν στην Λέσχη της ομάδας όπου ασχολήθη-καν με την τακτοποίηση και την καθαριότητά της ή έπαιξαν διάφορα παιγνίδια.
Κυριακή 21/12/1952: Στη σημερινή συγκέντρωση έγινε “παιγνίδι Πόλεως”. Στις 10 π.μ. ακριβώς έγιναν τα τυπικά της έναρξης και αμέσως ο αρχηγός μοίρασε τους κλειστούς φακέλλους με τις απαιτήσεις του παιγνιδιού. Η ομάδα, κατά ενωμοτίες αναχώρησε για να προετοιμάσει και να παραδώσει την εργασία. Στην καθιρισμένη ώρα επιστροφής και παραδόσεως των απαντήσεων (12.45) γύρισαν οι ενωμοτίες. Αφού παραδόθηκε η εργασία έγιναν τα τυπικά της λήξης και οι Ν/ποι αναχώρησαν για τα σπίρια τους. Παρέμεινε το Σ.Τ. για τακτική συνεδρίαση (1.20 γενική αναχώρηση).
Κατά την σημερινή συγκέντρωση μας επισκέφθηκε ο Τ. Έφορος Λυκαβητού κ. Η. Αθανασιάδης και παρέδωσε στον Αρχηγό το έπαθλο της Τ.Ε. για το Μπάσκετ. Επίσης επισκέφθηκε την ομάδα και ο ευρισκόμενο σε άδεια στην Αθήνα παλαιός μας Αρχηγός Ηλίας Μιχαηλίδης. Το απόγευμα μετά το Συμβούλιο Συστήματος, το οποίο έγινε, ο Αρχηγός με τον Υπαρχηγό διόρθωσαν και βαθμολόγησαν τις απαντήσεις και κατα-σκευές των εν/τιών του παιγνιδιού πόλεως. Η βαθμολογία του παιγνιδιού (εκτός των απαιτήσεων οι οποίες θα παραδοθούν στο Αρηγείο την Τετάρτη 24/12) έχει ως εξής:
1) Αετοί                232
2) Πιγκουΐνοι         206
3) Γλάροι                200
4) Δελφίνες         198
5) Αλκυόνες         196
Η μέχρι στιγμής γενική βαθμολογία του διαγωνισμού έχει ως εξής:
1) Γλάροι        +        290
2) Δελφίνες        +        238
3) Πιγκουΐνοι        +        146
4) Αλκυόνες        +        116
5) Αετοί        +         82
Κυριακή 28/12/52: Εκδρομή στην Εκάλη. 29 παιδιά της ομάδας έλαβαν μέρος στην εκδρομή, καθώς και παλαιοί πρόσκοποι όπως οι: Αρχηγός Μεγαπάνος, εν/χης Μ. Δραγούμης και άλλοι, που όπως μας είπε ο αρχηγός Α. Ζαραλής, έχουν εργαστεί πολύ για την επίτευξη του σκοπού της ομάδας. Αφού φθάσαμε στον προορισμό μας επακολούθησε το στήσιμο και η διακόσμηση των αντίσκηνων και της περιοχής από τις ενωμοτίες. Μετά τα τυπικά της έπαρσης και την αναφορά, έγινε παιγνίδι “γερμανικό” και μετά από αυτό μία πολύ διασκεδαστική άσκηση “μπαλόνι”. Επακολούθησε γεύμα και μισή ώρα ανάπαυση. Μετά επιθεωρήθηκαν οι γωνίες των ενωμοτιών.
Κατά το απόγευμα εξετάστηκαν οι πρόσκοποι: Π. Παπουτσάνης, Δ. Νεζερίτης, Π. Ροδόπουλος, Π. Γκολεμάς και Σ. Μαντούβαλος, για Β’ τάξη και οι: Π. Ιωσηφίδης, Η. Γούναρης και Χ. Μουζάκης για Γ’ τάξη, ενώ οι άλλοι πρόσκοποι έπαιζαν με τη μπάλα.
Ύστερα από ένα προσκοπικό τυφλομυγοειδές παιγνίδι, κλήθηκαν οι εν/χες και υπεν/χες για Συμβούλιο Τιμής, ενώ οι υπόλοιποι ασχολήθηκαν με την συλλογή ξύλων για την πυρά. Μετά επακολούθησαν: Τραγούδι γύρω από τη φωτιά, νούμερα, ανέκδοτα, σκέτς και σύνταξη για την επιστροφή.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Πρόγραμμα κατασκήνωσης Ισθμίας Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 1953


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.