1953


3/11953: Γιορτή της Πίττας. Έναρξη: 4.30. Σύνταξη, αναφορά, έπαρση, ημερήσια διαταγή. Κατόπιν αυτών επακολούθησε τραγούδι γύρω από το κατάφωρο δέντρο, περιμένοντας την κοπή της πίττας και τον ερχομό του Άη - Βασίλη (Μ. Δραγούμη).
Αφού μοιράστηκαν τα κομμάτια της πίττας έφθασε ο Άη - Βασίλης (ξυπόλητος, να σημειωθεί) και έδωσε στον καθένα το δώρο του. Επίσης οι ενωμοτίες Αετών και Αλκυόνων παρουσίασαν “σκετς”. Έδωσε την προσκοπική του υπόσχεση ο νέος πρόσκοπος Χ. Μουζάκης. μετά την υποστολή, διαλύθηκε το Σύστημα.
4/1/1953: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Έναρξη 10.00 π.μ., έπαρση, αναφορά. Ο αρχηγός μας είπε να καθήσουμε κάτω και να τραγουδήσουμε. Επακολούθησε συγκέντρωση κατά ενωμοτίες και διδαχή ναυτικών σημάτων από τους ενωμοτάρχες. Επίσης παρών ήταν και ο παλαιός Αρχηγός της ομάδας Η. Μιχαηλίδης ο οποίος μίλησε για την άγκυρα. Κατόπιν έγινε το δημοφιλέστατο παιγνίδι του “Κίμ”. Πήγε η ενωμοτία Αετών για να καθαρίσει τον Νεώσοικο. Οι βαθμοφόροι με τον γραμματέα ώρισαν ημέρα και ώρα συμβουλίου τιμής και μετά οι πρόσκοποι αφέθηκαν ελεύθεροι.
11/1/1953: Συγκέντρωση στην Λέσχη Αθηνών. Σύνταξη, αναφορά, έπαρση.
Επακολούθησε εξέταση προσκόπων για 3η και 2α τάξη. Τραγούδι. Σύνταξη. Δέκα λεπτά εκμάθηση ναυτικών σημάτων κατά ενωμοτίες. Το παιγνίδι της ημέρας ήταν η “παντομίμα”. Έγινε συμβούλιο τιμής για να κανονιστεί κυρίως το ζήτημα της μισοδιαλυμένης ενωμοτίας “Δελφίνων”. Η βαθμολογία των ενωμοτιών έχει ως εξής
Αλκυόνες:        πρώτοι                         421
Γλάροι:        δεύτεροι         350
Δελφίνες:        τρίτοι                 343
Πιγκουΐνοι:        τέταρτοι                 321
Αετοί:                πέμπτοι                 142
18/1/1953: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Λόγω τουν καιρού η συγκέντρωση τυπικά ακυρώθηκε. Κατέβηκαν στον Νεώσοικο για εργασία οι Ενωμοτάρχες Παναγιωτίδης, Κωστόπουλος, και ο Ναυτοπρόσκοπος Παπουτσάνης. Στον Νεώσοικο κατέβηκαν αφού δεν ήξεραν ότι δεν θα γίνει συγκέντρωση, ο ενωμοτάρχης Νταλίπης, οι Ναυτοπρόσκοποι Σημαντήρας και Γκολεμας. Η θάλασσα ήταν ήρεμη και δύο πληρώματα μπόρεσαν να ασκηθούν στην κωπηλασία. Η μικρή αυτή συγκέντρωση έληξε στις 12.30. Στις 1.30 όλοι είχαν αποχωρήσεις από τον Νεώσοικο.
25/1/1953: Συγκέντρωση στην Λέσχη Αθηνών. Εξετάσεις Γ’ και Β’ τάξης.
15/2/1953: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. όσοι είχαν τελειώσει τους διαγωνιμσούς τους συγκεντρώθηκαν στον Νεώσοικο. Λόγω του καλού καιρού που επικρατούσε οι Ναυτοπρόσκοποι μπόρεσαν να ασκηθούν στην κωπηλασία με τις δίκωπες φαλαινίδες “Γλάρος”, “Δελφίνι”, “Πιγκουΐνος”. Στις 1 οι Ναυτοπρόσκοποι είχαν αναχωρήσει όλοι για τα σπίτια τους.
22-2-1953: Εκδρομή στο Καβούρι. Η συγκέντρωση είχε ορισθεί στην Λέσχη, στις 8 π.μ. προκειμένου στις 8.15 να αναχωρήσουμε για τον “Ξυλοθραύστη” από όπου θα δίνονταν η εκκίνηση. Οι Ναυτοπρόσκοποι όμως ήρθαν στις 8.15 και πάλι ελλιπείς (21 τον αριθμό) στις 8.20 ξεκινήσαμε για Ξυλοθραύστη. Παρόντες οι δύο Υπαρχηγοί και οι ενωμοτάρχες Παναγιωτίδης και Κωστόπουλος και Νταλίπης και σχημάτισαν 3 ενωμοτίες. Ο ενωμ. Κωστόπουλος ανέλαβε την με ένα απόντα ενωμ. Γλάρων, ο ενωμ. Παναγιωτίδης των ενωμ. Αλκυόνων με τμήμα των δελφίνων και Πιγκουϊνων, καθώς και ο ενωμ. Νταλίπης. Περίπου στις 10.30 φθάσαμε στο Καβούρι όπου αμέσως αρχίσαμε να στήνουμε αντίσκηνα και τελειώσαμε μαζί με τις άλλες ομάδες οι οποίες είχαν φθάσει πολύ πριν από μας. Κατόπιν άρχισε το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού “Αθηνάς”. Έλαβαν μέρος και οι 3 ενωμοτίες. Το στάδιο αυτό περιλάμβανε 6 ασκήσεις 20’ (κατασκευές, Πρώτες Βοήθειες, Ιχνηλασία, Φωτιές, Φυτολογία...). Το μεσημέρι οι ομάδες αναπαύθηκαν στις κατασκηνώσεις τους και έφαγαν. Το απόγευμα έγιναν μερικά παιγνίδια και ασκήσεις βαδίσματος (50 βημ. βάδην και 50 τροχάδην). Αργότερα συγκεντρώθηκε όλη η Εφορία, τραγουδήσαμε και μας διάβασαν ένα γράμμα προς τους αδελφούς μας βαθμοφόρους της Εφορίας που ήταν μακρυά στρατευμένοι και η Εφορία αναχώρησε, ενώ εμείς μετά από μερικές γνώσεις στην παραλία και αφού πήγαμε στην Βουλιαγμένη πεζή επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο της γραμμής για την Αθήνα. Οι ενωμοτάρχες με το Αρχηγείο συμφώνησαν με το πρόγραμμα το οποίο ανέλαβε ο γραμματέας να πολυγραφήσει και να σταλεί στους γονείς.
Κυριακή 2/3/1953: α) Μεγάλο παιχνίδι πόλης. Οι ενωμοτίες συγκεντρώθηκαν στις βάσεις τους και στέλνοντας αντιπροσώπους παρέλαβαν τα θέματα και άρχισαν το έργο.
Οι ερωτήσεις δύσκολες και λίγοι ήταν κατάλληλοι για την απασχόληση όλων των προσκόπων. Μετά το τέλος του παιγνιδιού οι πρόσκοποι συντάχθηκαν κατά ενωμοτίες στην Λέσχη Αθηνών, όπου μετά τα τυπικά της αναφοράς ακολούθησαν με την διεύθυνηση της κ. Σαράτσογλου ωδικές ασκήσεις.
Τετάρτη 1/4/1953: Προαιρετική συγκέντρωση στην Λέσχη Αθηνών. Σκοπός της συγ-κέντρωσης αυτής ήταν οι υπό την διεύθυνση της κ. Σαράτσογλου ωδικές ασκήσεις.
Παρασκευή 3/4/1953: Λιτανεία του Επιταφίου του Ιερού Ναού της Μητρόπολης.
Κατά τις 17.30 μ.μ. οι πρόσκοποι είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο του Αγ. Ελευθερίου. Ακολούθησαν ασκήσεις και υποδείξεις και μετά η λιτανεία.
Το κουβούκλιο έφεραν οι Ν/ποι Μαντούβαλος, Μουλάκης, Σάσσης, Σημαντήρας με τέσσερις άλλους προσκόπους από άλλες ομάδες, ενώ προηγούνταν οι υπόλοιποι πρόσκοποιν και Να/ποι. Ο αρχηγός Ζαραλής παρών κι’ αυτός επέβλεπε τα γενόμενα.
Κυριακή 12/4/1953: Συγκέντρωση στη Λέσχη Αθηνών. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συγκέντρωση αυτή. Μετά τα τυπικά της έπαρσης και αναφοράς οι Ν/ποι ασχολήθηκαν με τον υπ/γό Νάσσο για όλα τα είδη μικροδιδασκαλίας διαγωνισμών και παιγνιδιών.
Μας επισκέφτηκε ο υπ/γός της Ν/κης ομάδας Αλεξανδρείας κ. Παπαδόπουλος και μας ευχήθηκε καλό κυνήγι και καλή αντάμωση στην Αίγυπτο. Ήταν παρών και ο πρώην εν/χης Μ. Δραγούμης, για τον οποίο ήταν μεγάλη χαρά να παρευρίσκεται στο συμβούλιο Τιμής. Ο αρχηγός Ζαραλής μας έθεσε τους όρους τριών διαφορετικών Jaμboree. Δηλαδή Ελβετίας, Καλιφόρνιας και Καναδά. Στο συμβούλιο Τιμής ελήφθησαν αποφάσεις για τον Νεώσοικο και για την κατάσταση των λέμβων του.
Περιγραφές συγκεντρώσεων από 13/4/53 μέχρι Ιουλίου 1953 δεν γράφτηκαν.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Η 3η Ομάς το 1952 Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 Κατασκήνωση Σπετσών 3 - 18 Ιουλίου 1953


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.