Φθινόπωρο 1953


Δράση Ομάδας μέχρι 1ης Οκτωβρίου 1953 : Μετά την επιστροφή της ομάδας από την Κατασκήνωση συμφωνήθηκε να κατεβαίνουν οι Ναυτοπρόσκοποι στην ναυτική βάση και επιδίδονται στην ναυτική εκπαίδευση και εργασία. Ορίστηκε ως υποχρεωτική ημέρα συγκέντρωσης η Πέμπτη και προαιρετική η Κυριακή.
Με την υποδειγματική και τακτική εργασία του Υ.Ο.Δ. Μάγκου του βοηθού Αγέλης Α. Ίβου και του ενωμοτάρχη Β. Παναγιωτίδη (βοήθησαν ενίοτε οι ενωμοτάρχες Ι. Κωστόπουλος, Ι. Νταλίπης και οι υπεν/χες Ιωσηφίδης, Πολλάλης, Τσιτούρης) τακτοποιήθηκαν βαθμιαία τα πάντα. Οι λέμβοι άρχισαν να συντηρούνται κανονικά, ενώ συγχρόνως άρχισε και ο ελαιοχρωματισμός τους ο οποίος όμως προχωρούσε πολύ αργά λόγω έλλειψης χρωμάτων, το υπόλοιπο ναυτικό υλικό ετοιμάστηκε για να είναι έτοιμο πάντα για κάθε χρήση και οποιαδήποτε στιγμή. Κατά τον μήνα Αύγουστο 1953 διακόπηκε η ναυτική εργασία διότι οι βαθμοφόροι της ομάδας αναχώρησαν με αποστολή του Σ.Ε.Π. στις σεισμόπληκτες περιοχές όπου και προσέφεραν την βοήθειά τους. Συγκεκριμένα αναχώρησαν ο Υ.Ο. Δ. Μάγκος, ο βοηθός Αγέλης Α. Ίβος τοποθετημένος σαν υπαρχηγός στην ομάδα και ο ενωμοτάρχης Β. Παναγιωτίδης.
Επίσης πήγε στην Πάτρα και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στα εκεί κέντρα κέντρα σεσμοπλήκτων ο Υ.Ο. Στ. Τόγιας. Όταν αυτοί επέστρεψαν τον Σεπτέμβριο μήνα άρχισε η εργασία για την ανακαίνιση. Συγχρόνως γίνονταν και ζυμώσεις για την νέα σύνθεση της ομάδας (γενική αναδιοργάνωση).

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου η ομάδα έλαβε μέρος στη λιτανεία του Αγ. Διονυσίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιν στη λέσχη της ομάδας η πρώτη συγκέντρωση. Σ’ αυτήν ο Α.Ο. Δ. Μάγκος παρουσίασε το επιτελείο και ανακοίνωσε στους Εν/ρχες την νέα σύνθεση της ομάδας τονίζοντας συγχρόνως την σπουδαιότητα των καθηκόντων αυτών και την νέα αυστηρή τακτική του Αρχηγείου. Ακολούθως μίλησε προς τους ναυτοπροσκόπους τους οποίους χαιρέτησε και τους παρότρυνε να εργαστούν όλοι με ζήλο για την γενική πρόοδο της ομάδας. Μετά από αυτά η συγκέντρωση έληξε, ενώ η ομάδα αναχώρησε για να λάβει μέρος στην λιτανεία. Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου δεν έγινε συγκέντρωση.
Κυριακή 11 Οκτωβρίου: Στην Λέσχη έγινε η πρώτη κανονική συγκέντρωση της ομάδας τα αποτελέσματα της οποίας υπήρξαν πολύ ικανοποιητικά. Το πρόγραμμα εκτελέσθηκε με απόλυτηξ ακρίβεια και τάξη.
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 1953: Δοκιμές παρελάσεως στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τον καταρτισμό των αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Σ.Ε.Π. της 18/10/53. Από την ομάδα μας παρόντες 24.
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 1953: Επανάληψη και τελικός καταρτισμός των τμημάτων παρελάσεως στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Ναυτοπροσκοπικός Ουλαμός καταρτίστηκε από 21 Ν/πους της ομάδας μας
και 9 Ν/πους από άλλες ομάδες. Ο αρχηγός του ουλαμού και οι οι δύο υπαρχηγοί ορίστηκαν από την ομάδα μας. (Α.Ο. Δ. Μάγκος, Υ.Ο. Β. Παναγιωτίδης, Στ. Τόγιας).
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 1953: Παρέλαση ενώπιον του Στρατάρχη Παπάγου και των λοιπών επισήμων με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Τα 3 προσκοπικά τμήματα τέθηκαν επικεφαλής των πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού. Τη σημαία του Σώματος έφερε ο Υπενωμοτάρχης Δ. Γεννηματάς, ενώ παραστάτες ήταν οι Ν/ποι Γαλάνης Ν., Γκέρτσος Γ., ένας πρόσκοπος και δύο αεροπρόσκοποι.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ. Κυριακή 1η Νοεμβρίου: Έγινε η εκδρομή στον Σχοινιά του Μαραθώνα. Ο Α.Ο. Δ. Μάγκος και οι Υ.Ο. Άγις Ίβος και Στ. Τόγιας αναχώρησαν νωρίτερα και προετοίμασαν το ανιχνευτικό.
Κατά τις 4 έφθασε και η ομάδα η οποία ακολούθησε τα ίχνη έφθασε στον τόπο της εκδρομής. Το ανιχνευτικό είχε πλήρη επιτυχία και λόγω της πρωτοτυπίας του και της από μέρους των προσκόπων πειθαρχίας που έδειξαν σ’ όλη του την διάρκεια. Μετά από αυτά άρχισε το πρόγραμμα της εκδρομής. Έπαρση. Γωνιές Ενωμοτιών. Επιθεώρηση από τον αρχηγείο. Για πρώτη φορά έγινε διαγωνισμός παρασκευής τσαγιού στον οποίο πρώτευσε ο ναυτοπρόσκοπος Αιμ. Κάρταλης. Το απόγευμα έγινε διδασκαλία νέων παιχνιδιών, τα οποία και παίχτηκαν με μεγάλη ζωηρότητα από τους προσκόπους.

Κυριακή 29/11/1953: Η ομάδα σήμερα έκανε συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Παρόντες 20. Απόντες δικαιολογημένοι 6. Αδικαιολόγητοι 2.
Στις 10.30 σύνταξη, αναφορά, έπαρση. Ακολουθεί καθαρισμός και τακτοποίηση Νεωσοίκου. Στη συνέχεια ο Υ.Ο. Βασ. Παναγιωτίδης παρέλαβε την ενωμοτία “Δελφίνων” και τους δίδαξε ονοματολογία λέμβου. Στις 12.00, μετά τα τυπικά λήξης, η σημερινή συγκέντρωση έληξε.
Ο Υ.Ο. Στεφ. Τόγιας, ο Ενωμ. Ι. Κωστόπουλος και οι Ναυ/ποι Μουλάκης και Κάρπαλης παρέμεοναν στον Νεώσοικο μέχρι το απόγευμα και ασχολήθηκαν με τον ελαιοχρωματισμό των δύο δικώπων.
Κυριακή 6/12/53: Συγκέντρωση στην Λέσχη μας στην Αθήνα. Παρόντες 27. Απόντες δικαιολογημένοι 3. Αδικαιολόγητοι 2. Μετά τα τυπικά της έναρξης ο Αρχηγός άφησε τις ενωμοτίες να εργαστούν στις γωνιές τους μέχρι τις 12 η ώρα. Στη συνέχεια έγινε υποστολή της σημαίας και η συγκέντρωση έληξε.
Δευτέρα 7/12/53: 15 παιδιά σήμερα, υπό την αρχηγία του Υ.Ο. Στεφ. Τόγια, έλαβαν μέρος στην υποδοχή των Βασιλέων μας.
Κυριακή 13/12/53: Σήμερα η συγκέντρωση δεν ήταν υποχρεωτική. Κατέβηκαν όμως στον Νεώσοικο ο Υ.Ο. Ι. Άγις και όλοι οι ενωμοτάρχες και μερικοί Ναυτοπρόσκοποι.
Ασχολήθηκαν με τον ελαιοχρωματισμό των δικώπων και γενικά με τον καθαρισμό του Νεωσοίκου. Το μεσημέρι οι Ναυτοπρόσκοποι αναχώρησαν για τα σπίτια τους, ενώ οι ενωμοτάρχες μαζί με τον Υπαρχηγό παρέμειναν μέχρι το απόγευμα. (Ο Αρχηγός με τους δύο υπαρχηγούς Βασ. Παναγιωτίδη και Στεφ. Τόγια, πήραν μέρος στην ημερήσια εκδρομή του Β’ Συνεδρίου Βαθμοφόρων η οποία έγινε στον Πύργο Βασιλίσσης.
Κυριακή 20/12/53: Συγκέντρωση στην Λέσχη μας των Αθηνών. Σήμερα επρόκειτο να γίνει μεγάλη επιθεώρηση των ενωμοτιών, αναβλήθηκε όμως λόγω καιρικών συνθηκών.
Μετά την επιθεώρηση έγινε 15λεπτη συγκέντρωση κατά ενωμοτίες. Αλκολούθησαν δύο ζωηρά παιγνίδια. Στη συνέχεια ο Υ.Ο. Βασ. Παναγιωτίδης έμαθε ένα καινούργιο τραγούδι “τα δώδεκα άρθρα του νόμου”.
Στις 12.30 έγινε η υποστολή της σημαίας και οι πρόσκοποι αναχώρησαν για τα σπίτια τους. Μετά την αναχώρηση των Ναυτ/πων έγινε Σ. Τιμής.
Κυριακή 27/12/53: Από σήμερα αρχίζουν η καθημερινές εργασίες των ενωμοτιών. Αρχίζουμε με την ενωμοτία “Αλκυόνων”, η οποία εργάστηκε για την τακτοποίηση και καθαριότητα της Βιβλιοθήκης. Οι μέρες και ώρες λειτουργίας Λέσχης Αθηνών κατά τις διακοπές έχει ως εξής:
10-1:
Κυριακή 27 Ακυόνες (Υ.Ο. Παναγιωτίδης).
Δευτέρα 28 Γλάροι (Υ.Ο. Τόγιας).
Τρίτη 29 Δελφίνες (Υ.Ο. Παναγιωτίδης).
Τετάρτη 30 Πιγκουΐνοι (Υ.Ο. Τόγιας).
Πέμπτη 31 Αλκυόνες (Υ.Ο. Παναγιωτίδης)
Σάββατο 2 Γλάροι (Υ.Ο. Τόγιας).
Κυριακή 3 9.π.μ. Συγκέντρωση ομάδας στη Λέσχη.
Δευτέρα 4 Δελφίνες (Υ.Ο. Παναγιωτίδης).
Τρίτη 5 6 μ.μ. Πίττα Συστήματος στην αίθουσα Α.Λ.
Τετάρτη 6 Αλκυόνες (Υ.Ο. Παναγιωτίδης).
Πέμπτη 7 Γλάροι (Υ.Ο. Τόγιας).
Κυριακή 10, 10 π.μ. Συγκέντρωση ομάδας στον Νεώσοικο.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Κατασκήνωση Σπετσών 3 - 18 Ιουλίου 1953 Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 1954


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.