1954


Κυριακή 3/1/54: Σήμερα 10 παιδιά της ομάδας πήραν μέρος στην τελετή της επίδοσης του Ανωτάτου Μεταλλίου της Πόλεως των Αθηνών στους Βασιλείς. Στις 11 ακριβώς τα παιδιά βρίσκονταν στο Δημαρχείο και έλαβαν την κανονισμένη θέση. Στις 12 όλοι είχαν διαλυθεί.
Τρίτη 5/1/54: Κόψιμο Πίττας. Έναρξη στις 6 μ.μ. Σύνταξη, αναφορά, έπαρση. Όλοι μαζί είπαμε δύθο τραγούδια και μετά η ενωμοτία Αλκυόνων μας παρουσίασε το πρώτο σκέτς της ημέρας. Ακολούθησε τρίτο τραγούδια και η ε4νωμοτία Γλάρων μας παρουσίασε το δεύτερο σκέτς. Μετά από αυτά ακολούθησε το κόψιμο της πίττας. Αφού μοιράστηκαν τα κομμάτα της πίττας έφθασε ο Άη - Βασίλης και έδωσε στον κάθε ένα το δώρο του. Μετά την διανομή της πίττας η Αγέλη μας παρουσίααε το τελευταίο σκετς της βραδυάς. Ακολούθησε υποστολή της σημαίας και διάλυση του Στυστήματος.
Κυριακή 10/1/54: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο: Έναρξη 10.00 π.μ. Σύνταξη, αναφορά, έπαρση. Μετά την έπαρση οι Ναυτοπρόσκοποι ασχολήθηκαν με τον καθαρισμό της πλατφόρμας, οπλίστηκαν οι δύο δίκωπες και έγινε άσκηση κωπηλασιας. Ασχολήθηκαν επίσης και με τον ελαιοχρωματισμό των αγκυρών. Στις 12.30 όλοι οι Ναυτοπρόσκοποι είχαν αναχωρήσει για τα σπίτια τους.
Tρίτη 12/1/54: Σήμερα το μεσημέρι οι Υπαρχηγοί Β. Παναγιωτίδης, Στεφ. Τόγιας και ο Ενωμοτάρχης Ι. Κωστόπουλος παρέλαβαν από την Λέσχη Αθηνών το καροτσάκι και πήγαν στο Φάληρο (Νεώσοικο). Από τον Νεώσοικο παρέλαβαν το κανονάκι και πολλά άλλα πράγματα και τα ανέβασαν στην Λέσχη Αθηνών. Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ., οπότε πτώματα πλέον από την κούρσαη επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Κυριακή 17/1/54: Συγκέντρωση στην Λέσχη Αθηνών. Παρόντες 20. Απόντες δικ. 7. Αδικαιολόγητοι 7. Μετά τα τυπικά της έναρξης η ομάδα έπαιξε με κέφι ένα ζωητό παιγνίδι. Από σήμερα αρχίζει και ο διαγωνισμός ενωμοτιών. Μετά το ζωηρό παιγνίδι ακολούθησε η κατά ενωμοτίες συγκέντρωση, και τραγούδι. Ο Υπαρ. Β. Παναγιωτίδης έμαθε στα παιδιά ένα καινούργιο τραγούδι το “θυμήσου όπου πας”. Ακολούθησε ένα ακόμη παιγνίδι και ο διαγωνισμός κόμβων μεταξύ των ενωμοτιών. Στις 12 έγινε υποστολή και οι Ναυτ/ποι αποχώρησαν από τη Λέσχη. Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε Σ.Τ. Η βαθμολογία του διαγωνισμού ενωμοτιών για σήμερα έχει ως εξής:
1) Αλκυόνες                115
2) Γλάροι                110
3) Δελφίνες                 90
4) Πιγκουΐνοι                100
Κυριακή 24/1/54: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Ώρα 10 π.μ. σύνταξη, αναφορά, έπαρση. Λόγω του καιρού σήμερα η συγκέντρωση δεν έγινε τυπικά. Στον Νεώσοικο κατέβηκαν μόνο 12 Ναυτοπρόσκοποι. Σήμερα δεν έγινε καθόλου κωπηλασία. Ο Υ.Ο. Παναγιωτίδης πήρε τους Ναυτοπροσκόπους και τους έκανε 4-5 παιγνίδια στην άμμο. Στη συνέχεια τραγούδησαν τα 4 καινούργια τραγούδια και ακολούθησε διαγωνισμός σημάτων. Στις 12 όλοι οι Ναυτοπρόσκοποι είχαν φύγει. Στις 12.15 έγινε Σ..Τ. στο ο-ποίο αποφασίστηκε η επόμενη συγκέντρωση να γίνει την 21 Φεβρουαρίου στη Λέσχη Αθηνών. Η βαθμολογία έχει ως εξής:Γλάροι 175, Αλκυόνες 160,
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 1954: Δεν έγινε κανονική συγκέντρωση γιατί ο Υ.Ο. Β. Παναγιωτίδης και ο Α.Ο. Μάγκος πήραν μέρος στην τελετή η οποία έγινε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι. Μόνο οι ενωμοτάρχες απασχόλησαν τα παιδιά από τις 10 έως τις 12 μ. Το πρωΐ 4-10 π.μ. έγινε και η πρώτη συγκέντρωση της ενωμοτίας Αρχηγείου η οποία αποτελείται από το αρχηγείο της ομάδας, τους ενωμοτάρχες και τους υπονωμοτάρχες.
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου: Εκδρομή στην Κάντζα. Στην εκδρομή πήγαν μόνο οι Αλκυόνες με τον υπαρχηγό Στ. Τόγια, γιατί οι υπόλοιπες ενωμοτίες ήταν τιμωρημένες επειδή δεν συμμορφώθηκαν οι ενομωτάρχες τους σε ρητή εντολή του Αρχηγού.
Οι τιμωρημένες ενωμοτίες κατέβηκαν στον Νεώσοικο και ασκήθηκαν κανονικά στην κωπηλασία. Συμβ. Τιμής δεν έγινε.
Κυριακή 7 Μαρτίου 1954: Συγκέντρωση ώρα 10 π.μ. στον Νεώσοικο. Κατά την συγκέντρωση οι ναυτοπρόσκοποι ασκήθηκαν στην κωπηλασία. Γενικός ευπρεπισμός του Νεώσοικου. Ο Αρχηγός σύστησε σε όλους την απαραίτητη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων προσκόπων στην παρέλαση την 14η τρέχοντος μηνός στο Παπαθηναϊκό Στάδιο. Λόγω του γιορτασμού της ημέρας υπήρχαν αρκετοί απόντες.
Κυριακή 14 Μαρτίου 1954: Επιθεώρηση των ομάδων Αθηνών από τον κ. Δήμαρχο Αθηναίων και τις αρχές του Σ.Ε.Π. στο Παναθηναϊκό Στάδιο και δοκιμές παρέλασης για την 28/3. Μετά την επιθεώρηση ανακηρύχτηκαν οι τρεις καλύτερες ομάδες στις οποίες και απονεμήθηκε το σχετικό έπαθλο της “Καλής Εμφάνισης” για το 1954.
Νικήτριες αναδείχτηκαν ο ομάδα μας, η 61η Ο.Π.Α. και η 40η Ο.Π.Α. Γενικά η ομάδα μας παρουσίασε άριστο σύνολο και ήταν άξια της τιμητικής αυτής διάκρισης.
Πριν από την αναχώρηση για το Παναθ. Στάδιο έγινε στη Λέσχη τελετή υποσχέσεων στην οποία έδωσαν την προσκ. τους υπόσχεση οι δόκιμοι Αλιβιζάτος Π., Ζακκάκης Π., Μάντζαρης Θ. και Πολίτης Ν.
Κυριακή 21 Μαρτίου 1954: Εκδρομή της ομάδας στην Μαλακάσα σιδηροδρομικώς. Παρόντες βαθμ. 2, Ν/ποι 21. Ώρα αναχώρησης 7.10 π.μ.
Μετά την άφιξη στην Μαλακάσα η Ομάδα προχώρησε 2-3 χιλιόμετρα προς το Μήλεσι. Στην κατάλληλη τοποθεσία στρατοπέδευσε. Μετά την έπαρση η ομάδα χωρίστηκε στα δύο για την εκτέλεση του προγράμματος. Ο Υ.Ο. Στ. Τόγιας διεύθυνε τις εξετάσεις β’ τάξης (σκηνοπηγία, φωτιές, μαγείρεμα). Ο Α.Ο. Δημ. Μάγκος εκπαίδευσε τις ενωμοτίες “Αλκυόνων” και “Δελφίνων” στις απαιτήσεις του διαγωνισμού “Αθηνάς”.
Μετά από αυτά και γύρω στις 1.30 ακράτισμα. Πριν τελειώσει το ακράτισμα άρχισε να ψιχαλίζει. Διαλύθηκε το στρατόπεδο και η ομάδα επέστρεψε στον σιδηροδρομικό σταθμό ενώ εν τω μεταξύ η βροχή είχε δυναμώσεις. Κατά ενωμοτίες οι Ναυτ/ποι μπήκαν σε φορτηγά βαγόνια που βρίσκονταν σταθμευμένα, εκεί κοντά. Στα βαγόνια αυτά έμεινε η ομάδα μέχρι τις 5, οπότε έφθασε η αμαξοστοιχία για την Αθήνα. Κατά την διαδρομή για την Αθήνα έγινε Σ.Τ.
Τετάρτη 24 Μαρτίου 1954: Ο Υ.Ο. Τόγιας, ως εκπρόσωπος του Σ.Ε.Π. με τον Ν/πο Κάρταλη Αιμ. και μερικούς άλλους προσκόπους και αεροπροσκόπους κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Κυριακή 28 Μαρτίου: Παρέλαση ενώπιον της Α.Μ. του Βασιλιά Παύλου και Γεν. Αρχηγού του Σ.Ε.Π. μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη των Περιφερειών Αθηνών, Αττικής και Σαρωνικού. Στην παρέλαση αυτή έλαβε μέρος και η ομάδα μας με δύναμη 24 Ναυτοπροσκόπων και των 4 βαθμοφόρων της.
Ο Υ.Ο. Β. Παναγιωτίδης είχε οριστεί βοηθός του τελετάρχη κ. Μαρινάρου και στέκονταν μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σε γενικές γραμμές η όλη παρέλαση στέφθηκε από πλήρη επιτυχία. Η ομάδα μας ειδικά, παρουσίασε και πάλι άριστη εμφάνιση. Το απόγευμα ο Υ.Ο. Ίβος με έναν Ναυτοπρόσκοπο και ένα Λυκόπουλο επισκέφτηκε τον Αρχηγό Ιδρυτή Μ. Μίνδλερ και του ευχήθηκε εκ μέρους του συστήματος με την ευκαιρία των γεννεθλίων του και της 41ης επετείου της ίδρυσης της ομάδας. Στον Αρχηγό Ιδρυτή προσφέρθηκε και η συμβολική ανθοδέσμη με τις 41 τουλίπες, όσα και τα χρόνια της ομάδας.
Κυριακή 4 Απριλίου: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Παρόντες 15. Απόντες δικ. 8. Αδικ. 4. Μετά τα τυπικά έναρξης, οι Ναυτοπρόσκοποι ασχολήθηκαν για μισή ώρα με τον καθαρισμό της πλατφόρμ. Στη συνέχεια οπλίστηκαν οι δύο δίκωποι και έγινε άσκηση κωπηλασίας.
Κυριακή 11 Απριλίου: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο ώρα 10 π.μ. Κατά την σημερινή συγκέντρωση παρόντες ήταν οι δύο ενωμοτίες: “Γλάροι” και “Πιγκουΐνοι”. Οι άλλες δύο ενωμοτίες πήραν μέρος στο παιγνίδι πόλεως του διαγωνισμού Αθηνάς.
Κυριακή 18 Απριλίου: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Από την σημειρνή συγκέντρωση έλειπαν οι (4) τέσσερις ενωμοτάρχες, οι οποίοι πήγαν στον Πύργο Βασιλίσσης (τζαμπορέτο ενωμοταρχών). Στη σημερινή συγκέντρωση δεν έγινε άσκηση κωπηλασίας, λόγω καιρικών συνθηκών.
Παρασκευή 30/4/54: Οι Ναυτοπρόσκοποι της ομάδας μας, 1) Κωστόπουλος Ι.,2) Νεζε- ρίτης, 3) Αλιβιζάτος, 4) Μάρδας, 5) Συμεωνίδης, 6) Πάνζαρης, 7) Πολίτης Ν. και 8) Ζακάκης, σύμφωνα με τη διαταγή του κ. Τοπικού Εφόρου παρουσιάστηκαν στις 9.15 το πρωΐ σήμερα στην Ζωοδόχο Πηγή και πήραν μέρος στην μεταφορά της εικόνας.
Σάββατο 1/5/54:
Κυριακή 2/5/54: Συγκέντρωση στον Νεώσοικο με παρόντες τους: Δ. Μάγκο, Ίβο Α., Τόγια Στ., Παναγιωτίδη Β., Κωστόπουλο Ι., Κάρταλη Αιμ. και Αλιβιζάτο.
Οι παραπάνω ασχολήθηκαν με το γυαλοχαρτάρισμα των κουπιών και των δικώπων, επίσης ασχολήθηκαν με την επισκευή του Κομήτη”.
Κυριακή 9/5/54: Στον Νεώσοικο.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Φθινόπωρο 1953 Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 Στρατόπεδο Λέρου 10 έως 27 Ιουλίου 1954


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.