Στρατόπεδο Λέρου 10 έως 27 Ιουλίου 1954Σάββατο 10
Αναχώρηση για το στρατόπεδο της Λέρου, του Αρχηγού Δημ. Μάγκου, των Υπαρχηγών Αγ. Ίβου και Βασ. Παναγιωτίδη, των Ενωμοταρχών Ι. Κωστόπουλου και Δημ. Γεννηματά, των Υπενωμοταρχών Γεωργ. Παπαζήση και Ιωάν. Σημαντήρα, των Ναυτοπροσκόπων: Καρτάλη Αρ., Κάρταλη Αιμ., Ροδόπουλου Παν. Κριμιτζά Δημ., Πολίτη Νίκ., Αλιβιζάτου Πέτρ. και του δόκιμου Κοσκινά Αγγ. με το Α/Π “Αιγαίον” της ατμοπλοΐας Αδελφών Τυπάλδου. Ώρα αναχώρησης 2 μ.μ. Τροφοδοσία καθ’ όλη
την διάρκεια του ταξειδιού κατ’ ιδίαν. Διανυκτέρευση εν πλώ.
Η ομάδα έχει χωρισθεί ήδη σε δύο εν/τίες: τους Γλάρους και τους Αλκυόνες υπό την διοίκηση των Εν/χών Κωστόπουλου Ι. και Γεννηματά Δ. αντίστοιχα.
Κυριακή 11
Άφιξη στο Πόρτο Λακκί στις 5 το πρωΐ. Ο Αρχηγός συναντήθηκε με τον Τ.Ε. προσκόπων Λέρου κ. Καστή και συζήτησαν διάφορα θέματα σχετικά με το στρατόπεδο.
Ώρα 9 π.μ. Μετάβαση με ημιφορτηγό στο φυτώριο, τον τόπο της κατασκήνωσης. Σκηνοπηγία, διαρύθμιση χώρου μέχρι τις 5 το απόγευμα. Μεσημεριανό: υπόλοιπα τροφής ταξιδιού. Ώρα 5 μ.μ. θαλάσσιον λουτρό. Βραδυνό: (9 μ.μ.) Γάλα, κακάο, Ψωμί.
Ώρα 10 μ.μ. Κατάκλιση, σιωπητήριο.
Διανομή καθηκόντων:
Ταμίας: Α.Ο.
Αποθηκάριος: Υ.Ο. Παναγιωτίδης Β.
Επιτροπή αγορών: Υ.Ο. Ίβος Αγ.
Εν/χες: Κωστόπουλος Ι. Γεννηματάς Δ.
Δευτέρα 12
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Παναγιωτίδης Β.
Εν/τία Υπηρεσίας: Γλάροι (εν/χης Κωστόπουλος).
Εν/τία Μαγειρείου: Αλκυόνες (εν/χης Γεννηματάς).
7 π.μ. Έγερση. 8 π.μ. Έπαρση.
8.30: Πρωϊνό. (Γάλα, κακάο, μαρμελάδα, ψωμί). Εν συνεχεία: Γενικές εργασίες στρατοπέδου. Μεσημεριανό: (ψαρόσουπα, πεπόνι, ψωμί).
Απογευματινό: (Γάλα, Ψωμί). Βραδυνό: (Βραστές πατάτες, ντομάτα σαλάτα, πεπόνι, ψωμί). Έφαγαν όλοι, η υγεία των κατασκηνωτών είναι καλά. Επικράτησε όλη την ημέρα απόλυτη πειθαρχία και προσκοπικό πνεύμα. Όλοι εργάστηκαν ικανοποιητικά. Παρ’ όλη την κούραση, κέφι και ενθουσιασμός επικράτησε όλη την ημέρα.
Τρίτη 13
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Ίβος Αγ. Εν/τία Υπηρεσίας: Αλκυόνες.
Εν/τία Μαγειρείου: Γλάροι. Πρωϊνό: το συνηθισμένο.
Μεσημεριανό: (Μακαρόνια με φυτίνη, σάλτσα ντομάτα και τυρί, ψωμί, αγγούρι, πεπόνι). Απογευματινό: (το συνηθισμένο).
Βραδυνό: Ομελέτα και πατάτες τηγανιτές, ψωμί, πεπόνι.
Έφαγαν όλοι. Η υγεία όλων έχει καλώς. Εργάσθηκαν όλοι ικανοποιητικά. προσκοπικό πνεύμα καλό, εκτός μιας μικρής φιλονικείας (χωρίς συνέχεια και συνέπειες) μεταξύ Υπενωμοτάρχου και 2 Ν/πων. Έγινε έναρξη του διαγωνισμού Εν/τιών.
Τετάρτη 14
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Παναγιωτίδης Β. Εν/τία Υπηρεσίας: Γλάροι.
Εν/τία Μαγειρείου: Αλκυόνες. Πρωϊνό: Το συνηθισμένο.
Μεσημεριανό: Κρέας κοκκινιστό με πατάτες, αγγούρι, πεπόνι, ψωμί.
Απογευματινό: Το συνηθισμένο. Βραδυνό: Πιλάφι με ντομάτα, αγγούρι, ψωμί, πεπόνι.
Έφαγαν όλοι. Η υγεία όλων έχει καλώς. Σημειώθηκαν σε 2 Ν/πους συμπτώματα δυσκοιλιότητας χωρίς συνέπειες. Προσκοπικό πνεύμα, εργατικότητα, άριστα.
Άξια παρατήρησης είναι η απόλυτη πειθαρχία που επικρατεί και ο σεβασμός των Ν/πων προς τους βαθμοφόρους και τα Στελέχη.
Πέμπτη 15
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Ίβος Αγ. Εν/τία Υπηρεσίας: Αλκυόνες.
Εν/τία Μαγειρείου: Γλάροι. Πρωϊνό: Το συνηθισμένο.
Γεύμα: Φασόλια, ελιές, ψωμί, πεπόνι. Απογευματινό: Το συνηθισμένο.
Δείπνο: Ντομάτα σαλάτα, αγγούρι, τυρί, ψωμί, πεπόνι.
Έφαγαν όλοι, ελτός από έναν Ν/πο που έφαγε με τους συγγενείς του στην Αγ. Μαρίνα, μετά από άδεια του Α.Ο. Η υγεία όλων είναι καλή. (Αναφέρθηκαν μικροεκδορές μόνο). Η όλη εγκατάσταση τελείωσε και άρχισε η εκπαίδευση. Ο Α.Ο. ανέθεσε τα ναυτικά θέματα στον Υ.Ο. Ίβο και τα πεζοπροσκοπικά στον Υ.Ο. Παναγιωτίδη.
Παρασκευή 16
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Παναγιωτίδης Β.
Εν/τία Υπηρεσίας: Γλάροι
Εν/τία Μαγειρείου: Αλκυόνες.
Πρωϊνό: Το συνηθισμένο.
Γεύμα: Πατάτες τηγανιτές, μελιτζάνες τηγανιτές με σάλτσα ντομάτα, ψωμί, πεπόνι.
Απογευματινό: Το συνηθισμένο.
Δείπνο: Μακαρονάκι κοφτό με σάλτσα ντομάτα και φυτίνη, ψωμί, πεπόνι.
Έφαγαν όλοι. Ο Α.Ο. απουσίασε από την κατασκήνωση, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. και γευμάτισε στο στρατόπεδο που επισκέφθηκε φιλική του οικογένεια στον Πλάτανο. Η υγεία όλων είναι καλή. Η μέχρι τώρα πορεία του διαγ. εν/τιών έχει ως εξής:
Αλκυόνες β. 429. Γλάροι β. 413.
Σάββατο 17
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Ίβος Αγ.
Εν/τία Υπηρεσίας: Αλκυόνες. Εν/τία Μαγειρείου: Γλάροι.
Πρωϊνό: Το συνηθισμένο. Γεύμα: Μελιτζάνες, πατάτες τηγανιτές, ψωμί, πεπόνι.
Απογευματινό: Παγωτό στο ζαχαροπλαστείο.
Δείπνο: Γάλα, κακάο, τυρί, ψωμί, ντομάτα σαλάτα.
Το απόγευμα με αυτοκίνητο η ομάδα πήγε στην Αγ. Μαρίνα και παρακολούθησε τους λαϊκούς αγώνες. Στους κολυμβητικούς αγώνες συμμετείχαν και Ν/ποι της ομάδας οι οποίοι διακρίθηκαν. Στη συνέχεια πήγαμε στο Λακκί, όπου επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα και επιστρέψαμε στο Στρατόπεδο.
Κυριακή 18
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Παναγιωτίδης Εν/τία Υπηρεσίας: Γλάροι.
Εν/τία Μαγειρείου: Αλκυόνες.
Πρωϊνό: Το συνηθισμένο. Γεύμα: Κρέας κοκκινιστό με πατάτες, ψωμί, πεπόνι.
Απογευματινό: Δεν δόθηκε. Δείπνο: Γάλα, κακάο, πεπόνι, ψωμί.
Το πρωΐ έγινε εκκλησιασμός, και στη συνέχεια η ομάδα προσκλήθηκε σε Βάπτιση. Ακολούθησε θαλάσσιο λουτρό στη θέση Κουλούκι. Το απόγευμα με αυτοκίνητο επισκεφτήκαμε τα Αλίντα. (Γερμανικό, Αγγλικό νεκροταφείο, Πύργος κ. Π. Μπελένη κ.λ.π.).
Η όλη δράση της ημέρας στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, και μας ενθουσίασε όλους. Ο Α.Ο. έδωσε άδεια 10ωρον στον Ν/πο Πολίτη Ν. για να μείνει κοντά σε συγγενείς του.
Η υγεία όλων είναι καλή.
Οι Ν/ποι αλληλογραφούν δύο φορές την εβδομάδα υποχρεωτικά με τους οικείους τους. Πάντως έχει σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη των επιστολών από την Αθήνα.
Μετά από επιθυμία που εξέφρασε και μετά από έγκριση του Α.Ο. στην κατασκήνωση κατά την διάρκεια του πρωϊνού εκκλησιασμού, παρέμεινε ο Υ.Ο. Ίβος αντί του Υ.Ο. Παναγιωτίδη.
Το απόγευμα έγινε στο Σ.Τ. κριτική και ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας της κατασκήνωσης. Γενική ήταν η διαπίστωση της επιτυχίας της κατασκήνωσης μέχρι σήμερα, που οφείλεται στην απόλυτη πειθαρχία η οποία επικρατεί. Ο Α.Ο. ιδιαίτερα σημειώνει την ικανοποιητική απόδοση των βαθμοφόρων και στελεχών.
Δευτέρα 19
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Ίβος Αγ.
Εν/τία Υπηρεσίας: Αλκυόνες.
Εν/τία Μαγειρείου: Γλάροι.
Πρωϊνό: Το συνηθισμένο.
Γεύμα: Μακαρόνια με σάλτσα, τυρί, ψωμί, πεπόνι.
Απογευματινό: Δεν χορηγήθηκε.
Δείπνο: Μελιτζάνες γιαχνί, πεπόνι, ψωμί, μηλόπιτα.
Έφαγαν όλοι. Η υγεία όλων είναι καλή. Προσκοπικό πνεύμα, πειθαρχία, άριστη. Απόδοση στην εκπαίδευση ικανοποθητική. Το απόγευμα από τις 6.20 μέχρι τις 8.10 ο Α.Ο. συνοδευόμενος από τον Εν/χη Κωστόπουλο πήγαν στο Λακκί για να επισκεφτούν τον Διευθυντή του Νοσκομείου Λέρου κ. Χρυσανθάκη και τον Έφορο Προσκόπων Λέρου κ. Ι. Καστή. Επίσης τακτοποίησαν τις λεπτομέρειες της εκδρομής που αποφασίστηκε για την Πάτμο. Το απόγευμα ο Α.Ο. στο Σ.Τ. ανέπτυξε το πρόγραμμα της εκδρομής στην Πάτμο. Στην κατασκήνωση θα παραμείνουν ο Υ.Ο. Ίβος, ο Εν/χής Κωστόπουλος και ο Ν/πος Κριμιτζάς.
Τρίτη 20
Μετά το εγερτήριο η ομάδα προετοιμάσθηκε για την αναχώρηση στην Πάτμο. Ιδιαίτερα οι Ν/ποι επιμελήθηκαν τις στολές τους. Μετά την επιθεώρηση και το πρόγευμα (το συνηθησμένο) η ομάδα πήγε στο Λακκί και από εκεί με ημιφορτηγό στην Αγ. Μαρίνα. Στην κατασκήνωση παρέμεινε και ο Ν/πος Κάρταλης Αιμ. που παρουσίαζε συμπτώματα αδιαθεσίας. Ώρα 11. Απόπλους του Π/Κ “Νέα Ελλάς” για Πάτμο. Ώρα 1.40 προσέγγιση στους Λειψούς. 15 λεπτά παραμονή, μικρή περιήγηση. Άφιξη στην Πάτμο στις 3 μ.μ. Περιήγηση πόλης (Σκάλας). Ο Α.Ο. επισκέφθηκε τον Έφορο προσκόπων Πάτμου δημοδιδάσκαλο κ. Έμμ. Ευαγγέλου και ετακτοποίησε διάφορα ζητληματα σχετικά με την παραμονή της ομάδας στην Πάτμο, στο σπίτι του στην Άσπρη.
Τροφοδοσία:
Α’ Εκδρομέων Πάτμου Πρωϊνό (κοινό): Το συνηθισμένο. Γεύμα (εν πλω): Ψωμί, τυρί.
Απόγευμα: Βυσινάδα σε ζαχαροπλαστείο. Βραδυνό: Μακαρόνια, τυρί, ψωμί, απίδια.
Β’ Των εν τη κατασκήνωση Λέρου Πρωϊνό (κοινό): Το συνηθισμένο.
Γεύμα: πατάτες τηγανιτές, ντοματοσαλάτα, πεπόνι, ψωμί.
Δείπνο: Ομελέττα, ντοματοσαλάτα, ψωμί, πεπόνι,
Το απόγευμα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας την οποία παρουσίασε (38,7) ο Ν/πος Κάρταλης Αιμ. εισήχθη στο Νοσοκομείο Λέρου. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο περί στομαχικών. Για την μεταφορά του στάληθηκε νοσοκομειακό αυτοκίνητο. Η υγεία των υπολοίπων είναι καλή. Προσκοπικό πνεύμα: άριστο.
Τετάρτη 21
Πάτμος: Πρωϊνό: γάλα, κακάο, ψωμί (στην Άσπρη).
Ώρα 9 π.μ. η ομάδα πήγε με λέμβο στην Σκάλα και από εκεί με αυτοκίνητο πήγε στη Μονή Οσίου Χριστοδούλου και επισκεύθηκε τα λοιπά αξιοθέατα της Πάτμου. Το μεσημέρι έφαγε στο εστιατόριο “Ακροτήρι” ως ακολούθως: Πουρές, συκωτάκια, γιαούρτι, ψωμί, σταφύλια. Επιστροφή στην Άσπρη.
Δείπνο: Μακαρόνια, τυρί, ψωμί, απίδια.
Λέρος: Ο ασθενής που διανυκτέρευσε στο Νοσοκομείο, και του οποίου η υγεία αποκαταστάθηκε πλήρως, επέστρεψε στο στρατόπεδο. Ο. Υ.Ο. Ίβος απασχόλησε όλη την ημέρα αυτούς που έμειναν στη Λέρο με ναυτικές γνώσεις. Υγεία όλων είναι καλή. Στα παιδιά επικρατεί ενθουσιασμός.
Πέμπτη 22
Πάτμος Πρωϊνό: γάλα, κακάο, ψωμί, σταφύλια.
Αναχώρηση από την Άσπρη με λέμβο για τη Σκάλα.
Επιβίβαση στο Π/Κ “Νέα Ελλάς”. Απόπλους ώρα 11.30.
Γεύμα (εν πλώ): Τυρί, ψωμί, πεπόνι. Άφιξη στην Αγ. Μαρίνα στις 3.30 μ.μ.
Από εκεί με ημιφορτηγό στο Φυτώριο. Δείπνο: Ρύζι κοκκινιστό, ψωμί, πεπόνι.
Η υγεία όλων είναι καλή.
Στον Ν/πο Κριμιτζά χορηγήθηκε δίωρη άδεια εξόδου από την κατασκήνωση για επείγουσα ιδιωτική του υπόθεση (4.30 - 6.30).
Επίσης ο Εν/χης Κωστόπουλος πήγε στο Λακκί για να ρυθμίσει την προβλεπόμενη αυριανή επίσκεψη της ομάδας στις Τεχνικές Σχολές Λέρου (του Εθνικού Ιδρύματος). Πειθαρχία, προσκοπικό πνεύμα: άριστα.
Παρασκευή 23
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Ίβος Αγ.
Εν/τία Υπηρεσίας: Γλάροι. Εν/τία Μαγειρείου: Αλκυόνες. Πρωϊνό: Το συνηθισμένο.
Γεύμα: Πατάτες τηγανιτές, πεπόνι, ψωμί.
Δείπνο: Αυγά βραστά, ντοματοσαλάτα, πεπόνι.
Το πρωΐ η ομάδα εποισκεύθηκε τις Τεχνικές Σχολές. Μετά το δείπνο έγινε μεγάλο νυχτερινό παιγνίδι που σημείωσε σχετική επιτυχία. Τις 2 το πρωΐ το Αρχηγείο διενέργησε επιτυχημένη νυκτερινή έγερση. Η έγερση στέφθηκε από πλήρη επιτυχία. Η όλη επιτυχία οφείλοταν στην άριστη οργάνωση της δράσης και την καλή διοίκηση των Ενωμοταρχών. Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι των Ν/πων εξοικειώθηκαν πλήρως με την ζωή της κατασκήνωσης και την προσκοπική ζωή. Η υγεία όλων είναι καλή. Αναφέρθηκαν μόνο μικροεκδορές.
Σάββατο 24
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Παναγιωτίδης Β.
Εν/τία Υπηρεσίας: Αλκυόνες. Εν/τία Μαγειρείου: Γλάροι.
Πρωϊνό: Το συνηθισμένο. Γεύμα: Φακές, εληές, πεπόνι, ψωμί.
Δείπνο: Σολωμός, τυρί, αυγά, ντομάτα, πατάτα σαλάτα, ψωμί, πεπόνι.
Το συνολικό πρόγραμμα της ημέρα στράφηκε γύρω από τις προσεχείς δοκιμασίες προσκ. τάξεων. Η υγεία όλων είναι καλή, εκτός του δοκίμου Κοσκινά Αγγ. και του Ν/που Κάρταλη Αιμ. που παραπονέθηκαν για συμπτώματα κοπώσεως, ασφαλώς λόγω του χθεσινού βεβαρυμένου προγράμματος. Διατάχθηκε η πλήρης ανάπαυσή τους. Το απόγευμα έγινε και κατά εν/τία συζήτηση γύρω από την κατασκήνωση, μπροστά από την πυρά της κατασκήνωσης.
Κυριακή 25
Υ.Ο. Υπηρεσίας: Ίβος Αγ.
Εν/τία Υπηρεσίας: Γλάροι Εν/τία Μαγειρείου: Αλκυόνες (Υπ/χης Παπαζήσης Γ.).
Πρωϊνό: Το συνηθισμένο. Γεύμα: Μπάμιες, ψωμί, πεπόνι.
Δείπνο: Πατάτες, μελιτζάνες τηγανιτές, ψωμί, δαμάσκηνα.
Η υγεία όλων είναι καλή. Έγινε δοκιμασία Β’ Γ’ τάξης. Ο Εν/χης Γεννηματάς Δημ. αναχώρησε στις 8 το πρωΐ για Κω για να συναντήσει τους γονείς του. Το απόγευμα έγινε στο Σ.Τ. κριτική της όλης κατασκηνώσεως. Διαπιστώθηκε ομοφωνία ως προς την επιτυχία της κατασκήνωσης. Καταστρώθηκε ο “σκελετός” της κατασκήνωσης 1955, πάνω στη βάση των φετεινών συμπερασμάτων.
Καταστρώθηκε πρόγραμμα της αυριανής διαλύσεως της κατασκήνωσης.
Δευτέρα 26
Μετά την έπαρση συνεχίστηκαν οι δοκιμασίες προσκοπικών τάξεων με τον Α.Ο. Οι υπόλοιποι άρχισαν να διαλύουν την κατασκήνωση και να συγκεντρώ-νουν το υλικό. Το μεσημέρι ο Υ.Ο. Αποθηκάριος έκανε έλεγχο στο υλικό.
Γεύμα: Μακαρόνια με τυρί και κόρν μπίφ, ψωμί, πεπόνι, δαμάσκηνα.
Στη συνέχεια ανάπαυση και προετοιμασία των ατομικών ειδών. Ευπρεπισμός στολών. Ατομική καθαριότητα. Απογευματινό: Ρυζόγαλο. Ώρα 7. Τελετή υποσχέσεως δοκίμου Κοσκινά. Ανάγνωση ημερήσιας διαταγής Α.Ο. για την λήξη της κατασκήνωσης, απονομή επάθλου στην εν/τία Αλκυόνων που πρώτευσε. Υποστολή Σημαίας και Σημάτων, Τραγούδι Αποχωρισμού. Προσευχή. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο αυτοκίνητο και φθάσαμε στο Λακκί γιανα περιμένουμε το Α/Π για τον Πειραιά. Ώρα 11.30 μ.μ. Επιβίβαση στο Α/Π Ηλιούπολη. Διανυκτέρευση στο πλοίο. Θάλασσα πολύ τρικυμιώδης.
Τρίτη 27 Ιουλίου 1954
Μέχρι τις 12 επικρατούσε μεγάλη τρικυμία. Δεν έφαγαν όλοι λόγω αδιαθεσίας (ναυτίας). Ώρα 4.30 μ.μ. άφιξη στον Πειραιά. Αποβίβαση. Διάλυση. Οι βαθμοφόροι πήγαν στον Νεώσοικο και αποθήκευσαν το υλικό. Ώρα 7 μ.μ. Γενική διάλυση.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
1954 Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 1954 Εκδρομή στη Ζήρεια


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.