1955


Κυριακή 2 Ιανουαρίου 1955
Ο Όμιλος Α. κατέβηκε στον Νεώσοικο και άρχισε τις εργασίες επισκευής της στέγης. Οι ενωμοτίες συγκεντρώθηκαν στην Λέσχη και προετοίμασαν τα της γιορτής της πίττας.
Τρίτη 4 Ιανουαρίου 1955
Εορτή Πίττας Συστήματος Στην αίθουσα “Αθανάσιος Λευκαδίτης” του Σ.Ε.Π. γιόρτασε το Σύστημά μας την πίττα του 1955. Η αίθουσα είχε διακοσμηθεί με τα ναυτικά σήματα, με πολύχρωμα μπαλόνια και κλαδιά από έλατα. Τοποθετήθηκε επίσης και το δέντρο καθώς και η Χριστουγεννιάτηκη Φάτνη. Στη γιορτή παρέστησαν ο Πρώτος Ακέλας της Αγέλης μας κ. Σαράτσογλους, οι παλαιοί Αρχηγοί Ομάδος Σπανούδης, Ζαραλής, Μιχαηλίδης και οι παλαιοί Ενωμοτάρχες Λυκουρέζος Φ., Δραγούμης και Μαντούβαλος.
Παρέστησαν επίσης οι μέχρι πρότινος υπαρχηγοί της ομάδος Τόγιας Στέφανος (σπουδάζει στην Αγγλία) και Παναγιωτίδης Β. Μετά την αναφορά και την έπαρση έγιναν τα βαφτίσια του πρώτου ομίλου Ανιχνευτών της ομάδος, στον οποίο δόθηκε το όνομα του μεγάλου έλληνα θαλασσοπόρου του 16ου μ.Χ. αιώνα Ιωάννη Φωκά (Juan du Fuca). Η σχετική απόφαση του Αρχηγού, γραμμένη σε πάπυρο ελληνικά και λατινικά, αναγνώσθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια υπό του Υ.Ο. Ακολούθησε ένας διαγωνισμός κουραμπιεδοφαγίας και στη συνέχεια τα σκέτς της Αγέλης και των Ανωμοτιών. Ο Αρχηγός Συστήματος Π. Αλευράς έκοψε τις Πίττες. Τα νομίσματα έπεσαν στον Αγ. Βασίλειο και στον Ν/πο Αλιβιζάτο Π. Σε λόγο τα φώτα χαμηλώνουν.... “Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία!!” (στην πραγματικότητα από την Αγγλία γιατί επρόκειτο για τον Υπαρχηγό Στ. Τόγια. Ο Άγιος Βασίλης μοίρασε και φέτος άφθονα δώρα, πολλά από τα οποία είχαν συμβολικό χαρακτήρα (!!!!!). Η υποστολή της Σημαίας και τα εμπνευσμένα λόγια του Αρχηγού Συτστήματος έκλεισαν τη γιορτή.
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 1955
Ο Όμιλος Α. με τον Υπαρχηγό και τον Βοηθό Ομάδας κατέβηκε στον Νεώσοικο και ασχολήθηκε με την επισκευή της Στέγης του Νεώσοικου η οποία κατ’ αυτούς θα αντικατασταθεί με καινούργια φύλλα λαμαρίνας. Η Ομάδα έκανε συγκέντρωση στην Λέσχη Αθηνών. Εκπαίδευση γύρω στις Α Βοήθειες.
Κυριακή 16 Ιανουαρίου 1955
Ο Όμιλος Α. συνέχισε και σήμερα τις εργασίες επισκευής της Στέγης στον Νεώσοικο. Η ομάδα έκανε συγκέντρωση στην Λέσχη Αθηνών. Έφορος Ραδιοφωνίας του Σ.Ε.Π. μας επισκέφθηκε και άκουσε μερικά από τα τραγούδια μας. Προς το τέλος της συγκεντρώσεως μας επισκέφθηκε για πρώτη φορά και ο Νέος Τ. Έφορος Εξαρχείων κ. Ι. Μαλακατές παλαιός Αρχηγός της ομάδας μας.
Κυριακή 23 Ιανουαρίου 1955
Σήμερα η ομάδα χωρίστηκε και πραγματοποίησε τρεις διαφορετικές δράσεις. Ο όμιλος Α με τον Υπαρχηγό και 2 Ενωμοτάρχες εργάστηκε στον Νεώσοικο. αρχισε η καθαριότητα μετά την επισκευή της στέγης και το σοβάτισμα των τοίχων. Επίσης εργάστηκαν στο “Ναυπηγείο”, κυρίως στην “Ακαδημία”. Οι ανωτέρω παρέμειναν όλη την ημέρα στο Φάληρο.
8 μεγάλοι Ν/ποι υπό την διοίκηση του Δευτέρου Ομίλου Α. Χρ. Μουλάκη συμμετείχαν στην δενδροφύτευση στο Δαφνί, την οποία είχε διοργανώσει η Περιφέρεια Προσκ. Αθηνών. Οι Ν/ποι φύτεψαν 80 δενδρύλια. Επιστροφή στην Αθήνα 2.15 μ.μ. Η υπόλοιπη ομάδα έκανε κανονική συγκέντρωση στη Λέσχη μας των Αθηνών. Ο Αρχηγός, μετά την συγκέντρωση της ομάδας κατέβηκε στον Νεώσοικο. Λόγω των εξαμηνιαίων εξετάσεων των Σχολείων οι συγκεντρώσεις θα διακοπούν και θα επαναληφθούν την 13ην Φεβρουαρίου.
Ο Νεώσοικος πάντως θα παραμείνει ανοικτός.
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 1955
΄Αρχισαν και πάλι σήμερα οι συγκεντρώσεις της ομάδας στη Λέσχη μας των Αθηνών. Μετά τα τυπικά έναρξης έγινε επιθεωρηση στολών κατά την οποία οι εν/τίες βρέθηκαν καλές. Ακολούθησε συγκέντρωση κατά ενωμοτίες και στη συνέχεια ένα διαγωνιστικό παιγνίδι Κίμ, κατά το οποίο πρώτη ήρθε η εν/τία Δελφίνων και δεύτερη η εν/τία των Γλάρων. Ο βοηθός ομάδας διεύθυνε ένα ζωηρό παιγνίδι στο προαύλιο της Λέσχης. Το πρόγραμμα τελείωσε με γνώσεις γύρω από τις Πρώτες Βοήθειες. Χρήση τριγωνικού επιδέσμου, τεχνητή αναπνοή. Ο όμιλος Α. κάτω στον Νεώσοικο συνέχισε την τακτοποίηση.
Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 1955
Στη σημερινή συγκέντρωση ομάδας και μετά τα τυπικά έναρξης δόθηκε στις ενωμοτίες σήμα με μορσικά και γνώσεις γύρω από την χρήση των τριγωνικών επιδέσμων. Ακολούθησε το παιγνίδι του τυφλού πειρατή με κατά ενωμοτίες βαθμολογία. Στην τακτική διδαχή προσκοπικών γνώσεων ο Αρχηγός συνέχισε στις Πρώτες Βοήθειες την ομιλία για την ασφυξία. Έγιναν επίσης ασκήσεις τεχνητής αναπνοής της μεθόδου Scheffer, Nielson και Silvester. Στην βαθμολογία του διαγωνισμού εν/τιών η σειρά έχει ως εξής:
Γλάροι 665 β. Δελφίνες 630 β. Αλκυόνες 441 β. και Πιγγουΐνοι 398 β. Στον Νεώσοικο ο Όμιλος Ανιχνευτών ασχολήθηκε με τις συνηθισμένες εργασίες.
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 1955
Συγκέντρωση ομάδας στην Λέσχη μας των Αθηνών. Μετά τα τυπικά έναρξης και την επιθεώρηση στολών έγινε ένα διαγωνιστικό παιγνίδι μεταξύ των ενωμοτιών για την εξάσκηση στα μορσικά. Πρώτευσε η εν/τία Γλάρων. Την συγκέντρωση που ακολούθησε διαδέχθηκε ομιλία του Βοηθού ομάδας Ι. Νταλίπη γύρω από τους αστερισμούς και τον προσανατολισμό. Η συγκέντρωση τελείωσε νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω των απογευματινών αγώνων μπάσκετ για το πρωτάθλημα της Τ. Εφορίας Εξαρχείων, στο οποίο συμμετέχει και η ομάδα μας. Πράγματι, στις 3.30 στο γήπεδο της Μαρασλείου Παιδαγ. Ακαδημίας διεξήχθησαν οι δύο πρώτοι αγώνες.
Στον πρώτο αγώνα μεταξύ 29ης Ο. Προσκόπων και 51ης Ο. προσκόπων, νικήτρια αναδείχθηκε η 29η άνευ αγώνος. Στον δεύτερο αγώνα μεταξύ της 2ας Ο. προσκόπων και της Ομάδας μας νικήτρια αναδείχθηκε ο ομάδα μας με σκορ 55-10. Παίκτες της ομάσας μας ήταν οι εξής:
Παπαζήσης Γ, Σημαντήρας Ι, Πραντούνας Μιχ, Νταλίπης Ι, Κάρταλης Αιμ.
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 1955
Λόγω της σημερινής αργίας των Σχολείων ο Νεώσοικος παρέμεινε ανοικτός για ελεύθερη κάθοδο όλη την ημέρα. Έγιναν εργασίες τακτοποιήσεως και άσκηση κωπηλασίας.
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 1955
Η Τοπική Εφορία Εξαρχείων διοργάνωσε το απόγευμα συγκέντρωση των Ενωμοταρχών της Τ.Ε. για ανταλλαγή γνωμών σε θέματα που τούς ενδιέφεραν. Στην πιο πάνω συγκέντρωση συμμετείχαν και οι 4 Εν/χαι της Ομάδας μας.
Κυριακή 6 Μαρτίου 1955
Συγκέντρωση της ομάδας στην Λέσχη μας των Αθηνών. Έγινε διαγωνισμός μορσικών και συνδέσεων. Οι ενωμοτίες με πολύ κέφι έπαιξαν επίσης τον πόλεμο της σαρανταποδαρούσας και το μακρύτερο κορδόνι. Μετά την συγκέντρωση και το Συμβούλιο Τιμής, έγινε παράδοση στους Ενωμοτάρχες του υλικού ενωμοτιών.
Στην σημερινή συγκέντρωση ο Όμιλος Ανιχνευτών ασχολήθηκε με το πρόγραμμα της ομάδας. Ο μεν Οδηγός και ο δεύτερος Ομίλου διεύθυναν όλο το πρόγραμμα της συγκέντρωσης οι δε υπόλοιποι Ανιχνευτές μετέφεραν από τον Νεώσοικο τμήμα της Βιβλιοθήκης της Ομάδας και άρχισαν την τακτοποίηση των βιβλίων της Ομάδας. Η βαθμολογία του διαγωνισμού έχει ως εξής:
Γλάροι 889, Δελφίνες 779, Αλκυόνες 555, Πιγγουΐνοι 495.
Κυριακή 13 Μαρτίου 1955
Κατά την σημερινή συγκέντρωση έγινε επιθεώρηση της εσωτερικής οργάνωσης των ενωμοτιών. Ο Αρχηγός δεν έμεινε απολύτως ικανοποιημένος. Και οι 4 ενωμοτίες παρουσιάζουν ελλείψεις. Το απόγευμα, για τον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ της Τοπικής Εφορίας Εξαρχείων συναντήθηκαν η 29η Ο.Π.Α. και η ομάδα μας. Νικήτρια αναδείχθηκε η 29η με σκορ 21-17.
Σάββατο 19 Μαρτίου 1955
Στην Αγέλη του Συστήματός μας έγινε τελετή Αναβάσεως Λυκοπούλου κατά την οποία ο Ακέλας κ. Μελέγκογλου παρέδωσε στον Αρχηγό Δ. Μάγκο τα Λυκόπουλα: Αιλιανός Κ., Τσάτσος Α., Σπορίδης Αρ., Τσιρόγλου Φ., και Ζερβουδάκης Ι.
Πέμπτη 17 Μαρτίου 1955
10 Ν/ποι της ομάδας μας συμμετείχαν σήμερα στον έρανο του Ε.Ε. Σταυρού.
Κυριακή 20 Μαρτίου 1955
Η ομάδα εξέδραμε στην Κάντζια. Πρωΐ-πρωΐ ο Όμιλος Ανιχνευτών προηγή-θηκε και ετοίμασε ανιχνευτικό παιγνίδι. Η ομάδα ξεκίνησε από την Λέσχη στις 8.15 και στις 9 έφθασε στην Κάντζια. Εκεί χωρίστηκε στα δύο και ακολούθησε τα ανιχν. σήματα. Το ανιχνευτικό τελείωσε με μία φοβερή μάχη μεταξύ των δύο τμημάτων οι δε ηττημένοι πρόσφεραν στους νικητές από ένα λουκούμι.
Μετά την κατά ενωμοτίες στρατοπέδευση και την έπαρση, έγινε επιθεώρηση γωνιών. Και οι 4 εν/τίες εργάσθηκαν ικανοποιητικά. Η γωνιά των Γλάρων ήταν η καλύτερη.
Στη συνέχεια άρχισε η δοκιμασία Γ’ και Β’ τάξης ενώ η υπόλοιπη ομάδα έπαιξε γερμανικό και ποδόσφαιρο. Το απόγευμα συνεχίστηκαν οι δοκιμασίες, έγιναν μαθήματα κατά ενωμοτίες και τραγούδι. Στις 4 όλη η ομάδα μαζί έπαιξε διάφορα παιγνίδια και εν συνεχεία έγιναν πεζικές ασκήσεις. Η εκδρομή τελείωσε με ένα μάτς ποδοσφαίρου. Στις 6 ξεκινήσαμε για την Αθήνα.
Παρασκευή 25 Μαρτίου 1955
Αφού δεν πραγματοποιήθηκε η παρέλαση του Σ.Ε.Π. ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός και μερικοί Ανιχνευτές και Ν/πρόσκοποι κατέβηκαν στον Νεώσοικο και ασχολήθηκαν με ναυτικές εργασίες μέχρι το απόγευμα.
Κυριακή 27 Μαρτίου 1955
Σήμερα έγινε το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού “Αθηνάς” (Στάδιον εντός της Τ. Εφορίας). Συμμετείχαν και οι 4 εν/τίες της ομάδος μας. Το πρόγραμμα περι-λάμβανε “Παιγνίδι Πόλεως”, οι εν/τίες απασχολήθηκαν από τις 8.30 - 2 μ.μ.
Δευτέρα 28 Μαρτίου 1955
Αντιπροσωπεία της ομάδας επισκέφθηκε στο σπίτι του με την ευκαιρία της 95ης επετείου των γεννεθλίων του τον Αρχηγό Ιδρυτή Μάρκο Μίνδλερ και του ευχήθηκε τα “Χρόνια Πολλά”. Στον Αρχηγό Ιδρυτή προσεφέρθηκε ανθοδέσμη από 42 τουλίπες, όσα και τα χρόνια της ομάδας μας.
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θαυμάσαμε την ζωτικότητα του αιωνόβιου Αρχηγού μας, ο οποίος με μεγάλο ενδιαφέρον ρώτησε για τις εργασίες της ομάδας μας και μας ζήτησε να τον κατεβάσουμε μία μέρα στον Νεώσοικο.
Κυριακή 3 Απριλίου 1955
Στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωΐ όλες οι ομάδες των Αθηνών για επιθεώρηση από τον Περιφ. Έφορο Αθηνών κ. Σ. Σταμόπουλο. Κατά την επιθεώρηση αυτή στην καλύτερη ομάδα απονέμεται το “Έπαθλον Καλής Εμαφανίσεως” του έτους. Το έπαθλον 19154 είχε απονεμηθεί στην ομάδα μας. Η ομάδα συγκεντρώθηκε στην Λέσχη. Εκεί ο Αρχηγός Μάγκος πήρε αναφορά και επιθεώρησε τις στολές. Δυστυχώς παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε και τις οδηγίες που έδωσε στους Ενωμοτάρχες και πολλοί απόντες παρουσιάστηκαν και οι στολές πολλών Ν/προσκόπων ήταν ατημέλητες. Στις 9.30 συναντήσαμε την Τ.Ε. Εξαρχείων στο Άγαλμα της Αθηνάς στο Πεδίο του Άρεως και όλη η Εφορία μαζί πήγαμε στον Πανελλήνιο όπου και έγινε επιθεώρηση και στη συνέχεια παρέλαση.
Κυριακή 10 Απριλίου 1955
Στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο έγιναν σήμερα το πρωΐ οι Α’ μεταπολεμικοί αθλητικοί αγώνες της Περιφέρειας Προσκόπων Αθηνών. Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν το σύνολο σχεδόν των συστημάτων της Πρωτεύουσας, και εσημείωσαν εξαιρετική επιτυχία.
Κατά τους αγώνες η ομάδα μας έκανε λαμπρή εμφάνιση. Τόσο από απόψεως αποτελεσμάτων, ήθους και αθλητικών περιβολών, όσο και από απόψεως οργάνωσης αναδειχτήκαμε οι καλύτεροι. Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων, οι παρευρεθέντες Έφοροι και Βαθμοφόροι μας συνεχάρηκαν θερμά. Σε 7 αγωνίσματα πετύχαμε δύο πρώτες νίκες στην σκυταλοδρομία Ανιχνευτών 4 Χ 80 με τους Νταλίπη, Πανταζίδη, Γαλάνη, Κουτσογιάννη και στο μήκος Ανιχνευτών με τον Κουτσογιάννη, δύο δεύτερες νίκες στους δρόμους 100 μ. (Πανταζίδης) και 300 μ. (Νταλίπης) και δύο τέταρτες νίκες στη σφαίρα (Πραντούνας Μ.) και στην ρίψη μπάλλας Προσκόπων (Σημαντήρας).
Μετά το τέλος των αγώνων και τγην απονομή των επάθλων ο κ. Περιφ. Έφορος Αθηνών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Καλής Εμφανίσεως και Οργανώσεως των ομάδων, ο οποίος ως γνωστόν έγινε την περασμένη Κυριακή. Στην ομάδα μας απονεμήθηκε έπαινος και σχετικό δίπλωμα.
Λόγω των αγώνων, συγκέντρωση ομάδας δεν έγινε. Οι Ν/ποι παρακολούθησαν τους αγώνες. Από τον Όμιλο Ανιχνευτών όσοι δεν έλαβαν μέρος στους αγώνες κατέβηκαν στον Νεώσοικο και ασχολήθηκαν με ναυτικές εργασίες.
Δευτέρα 11 Απριλίου 1955
Η Εν/τία Γλάρων κατέβηκε σήμερα στον Νεώσοικο για εκπαίδευση και ναυτικές εργασίες. Παρέμεινε όλη την ημέρα.
Το απόγευμα στο σπίτι της κυρίας Σπ. Κωστοπούλου έγινε συγκέντρωση των γονέων της ομάδας με ανταλλαγή απόψεων για όλη την εργασία της ομάδας. Δυστυχώς όμως σημειώθηκε μεγάλη αποχή εκ μέρους των γονέων.
Τετάρτη 13 Απριλίου 1955
Σήμερα η ομάδα κατέβηκε στον Νεώσοικο. Όλη η συγκέντρωση καταναλώθηκε στην καθαριότητα και τακτοποίηση του χώρου. Η πλάτ-φόρμ και το α’ υπόστεγο που είχαν καλυφθεί από άμμο καθαρίστηκε, οι παλαιές λαμαρίνες της οροφής φορτώθηκαν στις δίκωπες και φουνταρίστηκαν στα άνοικτά, η ντουλάπα ανταλλακτικών μπήκε σε τάξη, οι βάρκες και τα εξαρτήματα καθαρίστηκαν από τους σοβάδες. Δύο δε συνεργεία εργάστηκαν το ένα γιά να τοποθετήσει το παράθυρο στην πρόσοψη του Νεώσοικου και το άλλο για να γιαλοχαρτάρει την ιστιοφορουμένη δίκωπο “Δελφίνι”. Όλοι εργάστηκαν με πολύ κέφι. Ιδιαιτέρως οι μικροί Ναυτοπρόσκοποι πρόσφεραν πολλά. Ο Νεώσοικος σιγά-σιγά αρχίζει και μπαίνει σε τάξη. Έχει όμως πολύ δουλειά ακόμη.
Σε όλη τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα ο Νεώσοικος θα παραμείνει ανοικτός για ναυτικές εργασίες και άσκηση των Ναυτοπροσκόπων.
Παρασκευή 15 Απριλίου 1955
Αντιπροσωπεία από έντεκα Ναυτοπροσκόπους της ομάδας μας συμμετείχε στην λιτανεία του Επιταφίου του Ιερού Ναού της Μητροπόλεως.
Τετάρτη 20 Απριλίου 1955
Σήμερα το πρωΐ έγινε συγκέντρωση ομάδας στον Νέωσοικό μας. Η ενωμοτία
Αλκυόνων είχε πολλούς απόντες και η ενωμοτία Δελφίνων απουσίασε ολόκληρη. Αντιθέτως οι Γλάροι και οι Πιγγουΐνοι ήταν “άπαντες παρόντες”.
Συνεχίστηκαν οι εργασίες τακτοποίησης του Νεώσοικου. Ένα συνεργείο εργάστηκε στο “Ναυπηγείο” με την ιστιοφορουμένη δίκωπο “Δελφίνι”, άλλο δε, συγκέντρωσε τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στο “ναυπηγείο” και με τις δίκωπες τα μετέφερε και τα πέταξε στα ανοικτά του Νεωσοίκου. Όλοι οι ναυτοπρόσκοποι εργάστηκαν και κατά την σημερινή συγκέντρωση εντατικά και μ’ αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε σύντομα ο Νεώσοικος να είναι καθ’ όλα έτοιμος. Ο Διαγωνισμός Ενωμοτιών της Ομάδας Α’ εξαμήνου τελείωσε την 28ην Μαρτίου. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Γλάροι 1145, Δελφίνες 956, Πιγγουΐνοι        760, Αλκυόνες 738.
Παρασκευή 22 Απριλίου 1955
Η ομάδα έκανε σήμερα το πρωΐ συγκέντρωση στον Νεώσοικο.
Και πάλι απουσίασε η ενωμοτία Δελφίνων, ενώ πολλούς απόντες είχε και η ενωμοτία Αλκυόνων καθώς και ο Όμιλος Ανιχνευτών. Οι απουσίες κυρίως οφείλονται στις διάφορες εκδρομές, στις οποίες έχουν πάει οι Ν/πρόσκοποι με τους γονείς τους. Συνεχίστηκαν οι εργασίες τακτοποίησης του Νεωσοίκου. Κυρίως καθαρίστηκαν και άρχισαν να τοποθετούνται στις θέσεις τους τα έπιπλα καθώς και τα εξαρτήματα των λέμβων. Συνεργείο, επάνω στο “Ναυπηγείο” άρχισε τον ελαιοχρωματισμό του “Δελφίνος” καθώς και τον ευπρεπισμό των αγκυρών και των λοιπών εφοδίων της λέμβου. Συγχρόνως με την εργασία, άπαντες οι Ν/πρόσκοποι ασκήθηκαν στην κωπηλασία εκ περιτροπής. Γύρω στο μεσημέρι έγινε και θαλάσσιο λουτρό των εφοδιασμένων με ειδική άδεια των γονέων τους. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης κι’ ενώ στον Νεώσοικο είχαν παραμείνει τα στελέχη της ομάδας, ο Υπενωματάρχης των Πιγγουΐνων Π. Ροδόπουλος γλίστρησε και έπεσε στη σιδηροτροχιά του διαδρόμου καθελκύσεως των λέμβων, και τραυματίστηκε στο πόδι σοβαρά. Του παρασχέθηκαν επί τόπου οι Πρώτες Βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε συνοδευόμενος από τον Ενωμοτάρχη του και από τον Οδηγό του Ομίλου στον Σταθμό Α’ Βοηθειών.
Κυριακή 24 Απριλίου 1955
Με την ευκαιρία της λήξης των εργασιών του Πανελληνίου Συνεδρίου Περιφερειακών Εφόρων, οι τρεις Περιφέρειες της Πρωτεύουσας παρέλασαν στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο ενώπιον των Αρχών του Σ.Ε.Π., του Υπουργού Παιδείας κ. Γεροκωστοπούλου και των Συνέδρων.
Όλη η ομάδα συγκεντρώθηκε το πρωΐ στις 9 στην Λέσχη μας στα Πευκάκια. Έγινε τελετή Υποσχέσεως στην οποία έδωσαν την Προσκοπική Υπόσχεση οι μέχρι τώρα δόκιμοι Πραντούνας Νικ., Πολίτης Αλέξ., Μακρής Παντ. και Κασσάνδρας Χρ. (!). Επίσης ο Αρχηγός Μάγκος παρέδωσε στην νικήτρια του διαγωνισμού ενωμοτιών της ομάδας Α’ εξαμήνου Ενωμοτία “Γλάρων”, το έπαθλο που αθλοθετήθηκε, ένα ατομικό φτιάρι αμερ. κατασκευής.
Στις 9.30 η ομάδα πήγε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για να αποδώσει τιμές μαζί με την 2αν Αεροπροσκόπων και την 29ην Προσκόπων κατά την κατάθεσιν στεφάνου υπό των Συνέδρων Περιφερειακών Εφόρων.
Στη συνέχεια πήγε στον Πανελλήνιο όπου στις 11.30 έγινε η παρέλαση.
Σάββατο 30 Απριλίου 1955
Ο Οδηγός Ανιχνευτών Ι. Κωστόπουλος και οι ενωμοτάρχαι “Πιγγουΐνων” και “Γλάρω픨Γ. Παπαζήσης και Αιμ. Κάρταλης αναχώρησαν το απόγευμα στις 4 για διήμερη εκδρομή δοκιμασίας Α’ τάξης.
Κυριακή 1 Μαΐου 1955
Συγκέντρωση της ομάδας στον νεώσοικο. Έγινε άσκηση κωπηλασίας και καθαριότητα του Νεώσοικου. Συνεργείο με τον Υπαρχηγό Ίβο συνέχισε την εργασία του ελαιοχρωματισμού του “Δελφίνος” στο Ναυπηγείο.
Έγινε επίσης δοκιμασία Β’ τάξης. Λόγω της γιορτής της Πρωτομαγιάς είχαν κατεβεί στον Νεώσοικο μόνο 19 Ν/πρόσκοποι. Επίσης εκτός των 3 στελεχών, τα οποία βρίσκονταν στην εκδρομή Α’ τάξης και ο ενωμοτάρχης και ο Υπενωμοτάρχης των “Αλκυόνων” πήγαν το πρωΐ στον Πύργο Βασιλίσσης για να εξετασθούν στο πτυχίο Μαγείρου.
Κυριακή 8 Μαΐου 1955
Συγκέντρωση της ομάδας στον Νεώσοικο.
Το πρόγραμμα διηύθυνε ο Ανιχνευτής Δημ. Γεννηματάς λόγω απουσίας του Αρχηγού Μάγκου και των Βαθμοφόρων. Σύνολο παρόντων 30. Οι “Αλκυόνες” ήταν “άπαντες παρόντες”. Η ομάδα ασχολήθηκε κυρίως με την προετοιμασία των λέμβων για την επίδειξη της μεταπροσεχούς Κυριακής ενώπιον του Καναδού Αρχιπροσκόπου κ. Σπράϋ. Οι ενωμοτίες ασχολήθηκαν επίσης με την σηματοδοσία. Το μεσημέρι έγινε θαλάσσιο λουτρό. Στον Νεώσοικο κατέβηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. κ. Μ. Σοφιανός ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή εργασία που γίνεται στον Νέωσοικο. Επίσης μας επισκεύθηκαν ο παλαιός Υπαρχηγός μας Β. Παναγιωτίδης καθώς και μερικοί γονείς Ναυτοπροσκόπων.
Κυραική 15 Μαϊου 1955
Συγκέντρωση της ομάδας στον Νεώσοικο. Σύνολο παρόντων 29. Κατά την σημερινή συγκέντρωση συνεχίστηκαν οι εργασίες στις 3 δίκωπες και στον κομήτη, ώστε να είναι έτοιμοι για την ερχόμενη Κυριακή.
Οι Ναυτοπρόσκοποι ασχολήθηκαν επίσης με την εκμάθηση κόμβων. εγινε δοκιμασία Γ’ τάξης. Το μεσημέρι έγινε θαλάσσιο λουτρό. Λίγο πριν από την υποστολή έδωσαν την Προσκοπική Υπόσχεση, οι μέχρι τώρα δόκιμοι, Φάνης Τσιρόγλου και Κωστής Αιλιανός των Πιγγουΐνων. Αποφασίστηκε οι Ν/πρόσκοποι να κατεβούν στον Νεώσοικο και στα μέσα της εβδομάδας, λόγω των προετοιμασιών για την επίδειξη ενώπιον του Καναδού Αρχιπροσκόπου κ. Σπράϋ. Μόνο οι Πιγγουΐνοι θα προετοιμαστούν για το τελικό στάδιο του διαγωνισμού “Αθηνά” στο οποίο οι προκριθέντες θα αντιπροσωπεύσουν την ομάδα. Στη Λέσχη μας των Αθηνών ο Ανιχνευτής Γεννηματάς ασχολήθηκε όλο το πρωϊ με την καταγραφή και τακτοποίηση της Βιβλιοθήκης της ομάδας, ώστε σύντομα να τεθεί στη διάθεση των Ν/πων.
Σάββατο 21 Μαΐου 1955
Τα στελέχη της ομάδας και μερικοί μεγάλοι Ν/πρόσκοποι επωφελήθηκαν της σημερινής αργίας των Σχολείων της γιορτής του διαδόχου Κωνσταντίνου και κατέβηκαν στον Νεώσοικο. Καθελκύσθηκαν οι τρεις δίκωες και ιστιώθηκε ο Κομήτης. Στις 12 το μεσημέρι οι τρεις δίκωπες μεταφέρθηκαν στο Πασαλιμάνι στο Κέντρο των Ν/προσκόπων Πειραιά όπου θα γίνει η αυριανή επίσκεψη του Καναδού κ. Σπράϋ.
Κυριακή 22 Μαΐου 1955
Η ομάδα πραγματοποίησε σήμερα τρεις δράσεις.
Η ενωμοτία Πιγγουΐνων έλαβε μέρος στο Γ’ τελικό στάδιο του διαγωνισμού “Αθηνάς”, το οποίο έγινε στην ημερήσια εκδρομή στο Πύργο Βασιλίσσης. Χάρις στην καλή εργασία και παρ’ όλη την ασθένεια του ενωμοτάρχου της Γ. Παπαζήση πέτυχαν οι “Πιγγουΐνοι” να διακριθούν και να τους απονεμηθεί το σχετικό αναμνηστικό σημαιάκι του διαγωνισμού. Τα πληρώματα των δίκωπων υπό τον Αρχηγό Μάγκο κατέβηκαν το πρωΐ στο Πασαλιμάνι για να συμμετάσχουν στην επίδειξη των Ν/προσκόπων Σαρωνικού, ενώπιον του Διευθυντή του Διεθνούς Προσκοπικού Γραφείου Καναδού Αρχιπροσκόπου κ. Σπράϋ. Επίσης στην επίδειξη συμμετείχε και ο Κομήτης μας με τον Υπαρχηγό Ίβο και τον Ενωμοτάρχη Καρτάλη. Μετά το τέλος της επίδειξης τα σκάφη της ομάδας επέστρεψαν στον Νεώσοικο και ανελκύσθηκαν.
Η υπόλοιπη ομάδα με τον βοηθό ομάδας Ι. Νταλίπη έκανε το πρωΐ κανονική συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Έγιναν μαθήματα (κόμποι-σήματα) και οι συνηθισμένες εργασίες τακτοποίησης και καθαριότητας.
Σύνολο παρόντων σήμερα: 39.
Κυριακή 29 Μαΐου 1955 και Κυριακή 5 Ιουνίου 1955
Κατά τις μέρες αυτές έγινε άσκηση στην κωπηλασία κατόπιν εξόδου και των δύο δικώπων “Αλκυόνη” και “Γλάρος”. Πληρώματα τακτικά και εκ των προτέρων καθορισμένα ανά μισή ώρα έβγαιναν για άσκηση. Άλλοι ασχολήθηκαν με τις εργασίες ευπρεπισμού του “Ναυπηγείου”, της υπ΄αρ. 7 λέμβου (Δελφίνι) της ομάδας η οποία και μεταβλήθηκε σε ιστιοφόρο. Λόγω του περιορισμένου αριθμού επιτελών ιδιαίτερες γνώσεις δεν έγιναν. Επίσης λόγω της απουσίας του Αρχηγού κατά την συγκέντρωση της Κυριακής 29ης Μαΐου δεν έγινε Συμβούλιο Τιμής της αυτή την ημέρα. Η άσκηση κωπηλασίας έγινε ομαλά. Κατά την διάρκεια όμως της άσκησης των Ν/πων Κοσκινά, Σύρου και Ζερβουδάκη σημειώθηκε μικρή απειθαρχία. Ο Υπαρχηγός Ίβος απαγόρευσε σ’ αυτούς την παραπέρα άσκηση για σήμερα καθώς και το θαλάσσιον λουτρό.
Οι συγκεντρώσεις αυτές υπήρξαν και οι τελευταίες της περιόδου 1954-55 συστήθηκε δε κατά τις μέρες αυτές εκ μέρους των Βαθμοφόρων στους Ναυτοπροσκόπους, η ανάγκη της οπωσδήποτε συμμετοχής τους στην κατασκήνωση της ομάδας που θα εγκατασταθεί μετά από λίγο καιρό στο Σούνιο. Οι συγκεντρώσεις της ομάδας θα επαναληφθούν μετά τις σχολικές εξετάσεις τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου. Οι Βαθμοφόροι άρχισαν να προε-τοιμάζουν την θερινή κατασκήνωση.
Τρίτη 28 Ιουνίου 1955
Συμβούλιο Γονέων στο σπίτι της Κυρίας Σπυρ. Κωστοπούλου.
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της θερινής κατασκήνωσης και δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για τους μέλλοντες να κατασκηνώσουν Ν/προσκόπους.
Συμμετείχαν οι περισσότεροι των κ.κ. γονέων.
Πέμπτη 30 Ιουνίου 1955
Κατέβηκαν στον Νεώσοικο από το πρωϊ τα Στελέχη της ομάδας και το απόγευμα πολλοί Ν/πρσόσκοποι. Μεταφέρθηκε η δίκωπη “δελφίνι” από το Ναυπηγείο και φουνταρίστηκε στα ανοικτά του Νεώσοικου για να στανιάρη.
Ο Αρχηγός ανέθεσε στα Στελέχη διάφορες εργασίες προετοιμασίας της θερινής κατασκήνωσης. Συμφωνήθηκε να κατεβαίνουν στον Νεώσοικο κάθε μέρα, όσοι μπορούν από τα στελέχη για ναυτικές εργασίες και ασκήσεις.
Κυριακή 3 Ιουλίου 1955
Η Τοπική μας Εφορία διοργάνωσε σήμερα εκδρομή των Συστημάτων της στην Λυκόβρυση. Η ημερομηνία δεν ήταν και τόσο κατάλληλη λόγω των εισαγωγικών εξετάσεων των Γυμνασίων που δεν είχαν ακόμα τελειώσει και του Φεστιβάλ της Επιδαύρου στο οποίο πολλοί βαθμοφόροι και πρόσκοποι είχαν δηλώσει συμμετοχή.
Παρ’ όλα αυτά η εκδρομή είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι άλλη ημερομηνία στο φετεινό πρόγραμμα εργασίας της Τ.Ε. δεν υπήρχε.
Πράγματι συμμετείχαν έστω και με λίγους προσκόπους οι ομάδες 2α Αερ., 3η Ν/π, 27η Πρ., 29η Πρ. καθώς και η Αγέλη της 3ης Ν/π. Η ομάδα μας συμμε-τείχε με 9 Ν/πους και τον Αρχηγό της Δ. Μάγκο. Στον τόπο της εκδρομής φθάσαμε στις 8.30. Μετά την κατά ομάδες στρατοπέδευση ο κ. Τ.Ε. επιθεώρησε τους καταυλισμούς και στη συνέχεια έγινε έπαρση και προσευχή.
Έγιναν στη συνέχεια ζωηρά παιγνίδια που ενθουσίασαν τους προσκόπους. Μετά τις κατά ομάδες συγκεντρώσεις και το γεύμα στις 4.30 έγινε Μεγάλο Παιγνίδι το οποίο τελείωσε στις 6 με μία μάχη. Μετά την υποστολή της Σημαίας οι ομάδες συγκεντρώθηκαν γύρω από την Πυρά και με τραγούδια και σκέτς τελείωσε η σημερινή μας εκδρομή. Επιστροφή στην Αθήνα ώρα 8 μ.μ.
Σάββατο - Κυριακή 9-10 Ιουλίου 1955
H Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Αθηνών διοργάνωσε για το Σαββατο-κύριακο αυτό το ετήσιο Τζαμπορέττο των Ενωμοταρχών της και των Οδηγών Ομίλων Ανιχνευτών. Στο φετεινό Τζαμπορέττο το οποίο έγινε στο πευκόφυτο κτήμα του Σ.Ε.Π. στο Ζούμπερι συμμετείχαν 56 ενωμοτάρχες και Οδηγοί Ομίλων των Ομάδων Αθηνών. Από την ομάδα μας συμμετείχαν όλοι, δηλαδή ο οδηγός του Ομίλου μας Ι. Κωστόπουλος, ο ενωμοτάρχης των “Αλκυόνων” Πρ. Ιωσηφίδης, ο ενωμοτάρχης των “Γλάρων” Αιμ. Κάρταλης, ο ενωμοτάρχης των “Δελφίνων” Ι. Σημαντήρας και ο εν/χης των “Πιγκουΐνων” Γ. Παπαζήσης.
Στο Αρχηγείο του Τζαμπορέττου πήρε μέρος και ο Αρχηγός της ομάδας μας Δημ. Μάγκος. Οι εν/χες σχημάτισαν έξι ενωμοτίες και οι οδηγοί των ομίλων Ανιχνευτών έναν όμιλο. Εξαιρετικά κολακευτικό και τιμητικό για την ομάδα μας ήταν το ότι του μεν ομίλου Ανιχνευτών επικεφαλής ορίστηκε ο οδηγός Ι. Κωστόπουλος της δε μιας από τις έξι ενωμοτίες επικεφαλής ορίστηκε ο εν/χης Γ. Παπαζήσης. Ο όμιλος ονομάστηκε “Ι. Φωκάς” και η εν/τία “Πιγγουΐνοι” προς τιμήν της ομάδος μας. Το πρόγραμμα του Τζαμπορέττου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και ασφαλώς όλοι οι συμμετεχόντες αποκόμισαν πολλά οφέλη.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
1954 Εκδρομή στη Ζήρεια Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 Κατασκήνωση Σουνίου 15-29 / 7 / 55


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.