Φθινόπωρο 1955


Παρασκευή 5 Αυγούστου 1955
Μετά την θερινή κατασκήνωση, αποφασίστηκε όσοι από τους Ναυτοπροσκόπους θα παρέμεναν στην Αθήνα, να συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα στον Νεώσοικο.
Ο Νεώσοικος την ημέρα αυτή θα παραμένει ανοικτός από τις 4-8.30 μ.μ. για ναυτικές εργασίες και εκπαίδευση.
Σήμερα το απόγευμα πρώτη Παρασκευή μετά την κατασκήνωση κατέβηκαν ο Αρχηγός Μάγκος, ο Εν/χης των Πιγγουΐνων Γ. Παπαζήσης και οι Ν/ποι Αλιβιζάτος Π. και Τσάτσος Ανδρ.
Ασχολήθηκαν κυρίως με την τακτοποίηση του ναυτικού υλικού και την καθαριότητα της πλατείας μπροστά από τον Νεώσοικο.
Παρασκευή 12 Αυγούστου 1955
Κατέβηκαν σήμερα το απόγευμα στον Νεώσοικο ο Αρχηγός Μάγκος, ο ενωμοτάρχης των Αλκυόνων Ιωσηφίδης και οι Ναυτοπρόσκοποι Αλιβιζάτος, Τσάτσος, Κοσκινάς και Σύρος.
Έγινε άσκηση κωπηλασίας και οι συνηθισμένες εργασίες Νεώσοικου. Αποφασίστηκε την προσεχή Κυριακή τα Στελέχη της ομάδος να κατεβούν στον Νεώσοικο και να παραμείνουν όλη την ημέρα.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 1955
Παρόντες στον Νεώσοικο Ο Υπαρχηγός Ίβος, οι εν/χες Παπαζήσης και Ιωσηφίδης και οι Ν/ποι Κοσκινάς και Αλιβιζάτος. Έγινε άσκηση ιστιοπλοΐας με την δίκωπη “Δελφίνι”.
Κυριακή 21 Αυγούστου 1955
Κατέβηκαν από το πρωΐ στον νεώσοικο ο Αρχηγός Μάγκος, ο Υπαρχηγός Ίβος, ο οδηγός Ανιχνευτών Κωστόπουλος και οι εν/χες Παπαζήσης και Ιωσηφίδης. Επίσης κατέβηκε και ο παλαιός μας Υπαρχηγός Στ. Τόγιας ο οποίος σπουδάζει Εμποροπλοίαρχος στην Αγγλία και τις μέρες αυτές βρίσκεται στην Αθήνα.
Βγήκαν οι λέμβοι: “Δελφίνι” (ιστιοφόρος) με τους Υπαρχηγούς Ίβο και Τόγια “Αλκυόνη” (με την εξωλέμβια) Αρχηγός Μάγκος. εν/χης Παπαζήσης. “Γλάρος” οδηγός Κωστόπουλος, εν/χης Ιωσηφίδης.
Παρασκευή 26 Αυγούστου 1955
Παρόντες στον Νεώσοικο: Αρχηγός Μάγκος, Υπαρχηγός Ίβος, εν/χες παπαζήσης και Ιωσηφίδης, Ν/ποι: Αλιβιζάτος, Κοσκινάς, Σύρος, Σπορίδης, Αιλιανός, Ζακάκης.
Έγινε άσκηση ιστιοπολοΐας με το “Δελφίνι”. Ο “Κομήτης” 1616 μεταφέρθηκε από τον νεώσοικό μας στον Ναυτ. Όμιλο Παλ. Φαλήρου προκειμένου να υποστή ριζική επισκευή. Επισκευάστηκε και ο σιδερένιος ιστός κατασκηνώσεως προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση του μπροστά από τον Νεώσοικο.
Κυριακή 28 Αυγούστου 1955
Ο Αρχηγός Μάγκος και ο Εν/χης Παπαζήσης βγήκαν για άσκηση ιστιοπλοΐας με το “Δελφίνι” Επιστροφή 3 μ.μ. Στον Νεώσοικο είχε κατεβεί και ο ενωμοτάρχης Ιωσηφίδης.
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 1955
Παρόντες στον Νεώσοικο:
Ο Αρχηγός, ο εν/χης Σημαντήρας, ο Υπ/χης Ροδόπουλος, οι Ν/ποι Αλιβιζάτος, Ζακάκης, Σύρος και Σπορίδης, ο Δόκιμος Ν/πος Πετράτος. Επίσης κατέβηκε και επισκέφθηκε τον Νεώσοικό μας και ο νεαρός Ελληνοάγγλος Πρόσκοπος Μιχαήλ Καπερνάρος.
Έγινε για λίγο άσκηση κωπηλασίας διότι ο καιρός άρχισε να χαλάει και ακολούθησε ραγδαία βροχή η οποία κράτησε μέχρι τις 8 μ.μ.
Σήμερα ελαιοχρωματίστηκε ο ιστός και η βάση του και καθαρίστηκε η σιδερένια λέμβος “Ναύτης”.
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 1955
Κατόπιν της εισηγήσεως του ενωμοτάρχη των Γλάρων Αιμ. Κάρταλη, να φροντίσουμε για την παραλαβή των δύο σκαφών τύπου ΚΟΜΕΤ, τα οποία δωρίζει ο Βασιλικός Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας, κατέβηκαν στο Τουρκολίμανο ο Υπαρχηγός της ομάδας, ο εν/χης Παπαζήσης και ο εν/χης Κάρταλης. Εκεί στον Νεώσοικο του Β.Ν.Ο.Ε. συναντήσαμε τους αρμόδιους και κανονίσαμε τα της παραλαβής των δύο σκαφών. Εν τέλει για την μεταφορά τους αποφασίσαμε να κατεβούμε το απόγευμα της ίδιας μέρας για να ρίξουμε τους κομήτες στην θάλασσα ώστε να είναι δυνατή η δια θαλάσσης μεταφορά τους την μεθεπομένη στον Νεώσοικό μας, εφ’ όσον θα έχουν στανιάρει.
Πράγματι, το ίδιο απόγευμα ,οι τρεις ίδιοι εκπρόσωποι της ομάδας έπλευσαν με την υπ’ αρ. 7 ιστιοφόρο λέμβο “Δελφίνι” στο Τουρκολίμανο όπου και βοηθούμενοι από τους εκεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό βρισκόμενους, εν/χη Ιωσηφίδη και Υπ/χη Ροδόπουλο έρριξαν στην θάλασσα τα δύο σκάφη και κανόνισαν να τα παραλάβουν την Παρασκευή.
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 1955
Το πρωΐ απέπλευσαν από τον Νεώσοικο προς Τουρκολίμανο για την παραλαβή των δύο σκαφών οι υπ’ αρ. 6 και 7 λέμβοι της ομάδας με πληρώματα τους Υπαρχηγό Ίβο, Εν/χες Παπαζήση, Κάρταλη και Ιωσηφίδη και τον Υπ/χη Ροδόπουλο. Μετά από ευχάριστη πλεύση φθάσαμε στο Τουρκολίμανο όπου και ασχοληθήκαμε αρκετά με τις διατυπώσεις παραλαβής και τις διάφορες προεργασίες της ρυμουλκήσεως. Εν τέλει γύρω στο μεσημέρι η υπ’ αρ. 7 λέμβος αναχώρησε πρώτη, ενώ λίγο αργότερα αναχώρησε και η υπ’ αρ. 6.
Και η μεν 7 λέμβος λόγω της σχετικής καλοκαιρίας που επικρατούσε έφθασε χωρίς κανένα επεισόδιο στο Φάληρο και προσωρμίσθηκε στη θέση λουτρά Ούλεν, περιμένοντας την άλλη λέμβο, η οποία όμως εν τω μεταξύ λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας η οποία ήρθε απροσδόκητα καθυστέρησε για πολύ. Η θέση της υπ’ αρ. 6 έγινε ακόμα πιο δύσκολη διότι εν τω μεταξύ το σκάφος το οποίο ρυμουλκούσε βυθίζονταν λίγο-λίγο λόγω διανοίξεως στους αρμούς του. Αφού πέρασε λίγη ώρα και δεν μπορούσε να βγεί στο Φάληρο παρασύρθηκε από τον δυνατό άνεμο πολύ πέρα του “Τροκαντερό”. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο λέμβαρχος Υπαρχηγός αναγκάστηκε να βουτήξει και να βγεί κολυμπώντας στην ξηρά για να έλθει με άλλο σκάφος για βοήθεια. Ευτυχώς όμως ο εν/χης Κάρταλης Αιμ. ο οποίος ανησυχούσε για την τύχη της άλλης λέμβου νοίκιασε από τον Ν.Ο.Π.Φ. ένα σκάφος με μηχανή και έσπευσε για βοήθεια. Παρέλαβε τον Υπαρχηγό που κολυμπούσε και προσέδεσαν την λέμβο υπ. αρ. 6 και τον ρυμουλκούμενο κομήτη. Λόγω της κακοκαιρίας η οποία ήταν εξαιρετικά δυνατή μόνο μετά από δύο ώρες κατωρθώθηκε η προσέγγιση στον Νεώσοικό μας.
Εν των μεταξύ κατέφθασαν στον Νεώσοικο όπως και τις προηγούμνενες Παρασκευές ο Αρχηγός, ο βοηθός Ομάδας, ο εν/χης Σημαντήρας και οι Ν/ποι Αλιβιζάτος, Σύρος, Κοσκινάς, Τσιρόγλου, Ζακάκης, Σπορίδης, Κασσάνδρας, Ζερβουδάκης, Πετράτος. Επίσης κατέβηκε πάλι και ο Ελληνοάγγλος Πρόσκοπος Μιχ. Καπερνάρος. Μετά την ανέλκυση των κομητών και την τακτοποίησή τους μέσα στο Νεώσοικο έγινε άσκηση κωπηλασίας. Αναχώρηση ώρα 8.30 μ.μ.
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1955
Παρόντες στον Νεώσοικο: Ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός Αγέλης Σάσσης Γ., οι εν/χες Παπαζήσης, Ιωσηφίδης, Σημαντήρας, ο υπ/χης Καρτάλης και οι Ν/ποι Πολίτης, Δ. Ζερβουδάκης, Αιλιανός, Κοσκινάς, Σπορίδης, Τσιρόγλου, Πετράτος. Επίσης κατέβηκαν και ο βοηθός της ομάδας μας Νταλίπης Ι. ως και ο Υπαρχηγός της 18ης Ο.Π.Α. Κώστας Κοντός. Έγινε άσκηση κωπηλασίας με τις δίκωπες “Δελφίνι” και “Γλάρος”. Οι Ν/ποι ρυμούλκησαν και παρέδωσαν στον Ν.Ο.Π.Φ. κότερο Ε.Θ.Ε. το οποίο λόγω της κακοκαιρίας αποσπάστηκε από το αγκυροβόλιό του και σφηνώθηκε στην ακτή μπροστά από τον Νεώσοικό μας. Άλλοι Ν/ποι ασχολήθηκαν με την τακτοποίηση του Νεωσοίκου καθώς και με την καθαριότητα των λέμβων που ήταν μέσα σ’ αυτόν. Ο βοηθός της ομάδας ανέλαβε και εκπαίδευσε στο τοπογραφικό μερικούς Ν/πους.
Πριν από την αναχώρηση των Ν/πων για την Αθήνα έγινε θαλάσσιο λουτρό. Αναχώρηση για την Αθήνα ώρα 8.30 μ.μ.
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 1955
Παρόντες στον Νεώσοικο: Ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός, ο οδηγός ομάδας Ι. Κωστόπουλος, οι εν/χες Κάρταλης, Σημαντήρας, Ιωσηφίδης οι Υπ/χες Καρτάλης, Ροδόπουλος και οι Ν/ποι Γκολεμάς, Ζερβουδάκης, Σύρος και Κοσκινάς. Έγινε άσκηση κωπηλασία εκ περιτροπής. Μεταφέρθηκε από τον Ν.Ο.Π.Φ. και ανελκύστηκε στον Νεώσοικο ο Κομήτης 1616 ο οποίος είχε προ μηνός μεταφερθεί εκεί για γενική επισκευή. Έγινε επίσης εκπαίδευση των στελεχών στο το Τοπογραφικό, τα ναυτικά σήματα και την ιχνηλασία.
Θαλάσσιο λουτρό και συνήθισμένη εργασία τακτοποίησης και καθαριότητας πλωτού υλικού και εγκαταστάσεων Νεωσοίκου. Αναχώρηση 9 μ.μ.Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 1955
Οι ενωμοτάρχες Σημαντήρας Ι., Ιωσηφίδης Πρ., ο Υπ/χης Καρτάλης Αρ. και ο Ανιχνευτής Γεννηματάς αναχώρησαν στις 3 μ.μ. για διήμερη εκδρομή δοκιμασίας Α’ τάξης.
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 1955
Στις εγκαταστάσεις του Σ.Ε.Π. στον Πύργο Βασιλίσσης συνεχίστηκε η δοκιμασία Α’ τάξεως. Από την ομάδα μας ανέβηκαν, εκτός των τεσσάρων της προηγούμενης μέρας και οι εν/χες Παπαζήσης Γ. και Κάρταλης Αιμ. ως και ο Ν/πος Γκολεμάς Λαζ. για δοκιμασία στα πτυχία ειδικοτήτων.
Στον Νεώσοικο κατέβηκαν το πρωΐ ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός και ο Οδηγός Ομίλου Ανιχνευτών για να καταρτίσουν τις γενικές γραμμές του προγράμματος ετγασίας ομάδας 1955-56. Τον Νεώσοικο επισκέφθηκαν και παρέμειναν αρκετά ο Πρόεδρος της Επιτροπής του 9ου Σ.Ν.Α. και μερικοί γονείς και Ν/ποι του πιο πάνω Συστήματος. Οι ανωτέρω εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την άρτια οργάνωση του Νεωσοίκου μας.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 1955
Παρόντες στον Νεώσοικο: 20. Απόντες: 19.
Στην αρχή, πριν από την συγκέντρωση που είχε ωρισθεί στις 11 π.μ. έγινε μεγάλο Συμβούλιο Τιμής, παρισταμένων όλων των βαθμοφόρων και στελεχών της ομάδας, πλην του βοηθού Νταλίπη. Συζητήθηκαν πολλά θέματα μεταξύ των οποίων το γενικό πρόγραμμα του έτους, την νέαν σύνθεση της ομάδας, τα περί ποινών κ.ά. (βλ. και βιβλίο πρακτικών Σ.Τ). μετά από λίγες γενικές εργασίες καθαριότητας στον χώρο μπροστά από τον Νεώσοικο, στήσαμε τον ιστό, ο οποίος δεν είχε στηθεί στη θέση του από την επιστροφή μας από την κατασκήνωση. Μετά την έπαρση άρχισε να βρέχει ραγδαία γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να κινηθούμε ελεύθερα. Οι εν/χες μίλησαν με τους προσκόπους τους για την οργάνωσή τους. Ακόμη δεχτήκαμε την επίσκεψη παλαιού μέλους της ομάδας του κ. Άδωνι Αηδονόπουλου, ο οποίος έμεινε πολύ ικναοποιημένος από την οργάνωση του Νεωσοίκου.
Εν τω μεταξύ η ώρα είχε περάσει και διαλυθήκαμε, αφού συμφωνήσαμε να συμετάσχοιμε στην Λιτανεία του Αγ. Διονυσίου, την επόμενη Δευτέρα 3/10/55.
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 1955
Στις 4.30 μ.μ. συγκεντρωθήκαμε στην Λέσχη μας των Αθηνών σύμφωνα με τις εντολές, που είχαμε λάβει. Δυστυχώς όμως μερικοί αργοπόρησαν και όταν αναχωρήσαμε από την Λέσχη, ήταν 5 παρά 10 ενώ η Λιτανεία άρχιζε στις 5. Είμαστε περίπου 13 πρόσκοποι. Κατευθυνθήκαμε γρήγορα στον Ναό. Ήταν όμως αργά Το Τμήμα των προσκόπων είχε ξεκινήσει πριν από πολλά λεπτά, διότι η λιτανεία είχε αρχίσει πριν από την κανονική ώρα.
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 1955
Ημέρα Εθνικού πένθους. Η Ελλάδα κήδευσε τον εκλιπόντα στρατάρχη Παπάγο. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων δεν έμεινε αμμέτοχο στην γενική θλίψη, συμβάλωντας με προσκόπους από διάφορες ομάδες στην πομπή. Η ομάδα μας αντιπροσωπεύτηκε επάξια από τον υπ/χη Ροδόπουλο.
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 1955
Παρόντες στον Νεώσοικο: 8. Απόντες: 31. Η απελπιστική και συνεχής βροχή του πρωΐνού της Κυριακής ανέκοψε όλα τα σχέδια μας. Λόγω του πολύ κακού καιρού, πολύ λίγοι κατέβηκαν στον Νεώσοικο. Ο Αρχηγός μάλιστα απουσίασε διότι είχε αρρωστήσει. Είχαμε και πάλι την επίσκεψη του κ. Αηδονόπουλου, τον οποίο και βοηθήσαμε στο μπατάρισμα μιας λέμβου. Κατόπιν με την βοήθεια του καμινέτου ξύσαμε αρκετό από το χρώμα του Κόμετ “Θαλασσόλυκος”, για να τον ξαναβάψουμε μελλοντικά.
Στείλαμε όσους μικρούς προσκόπους είχαν έλθει, νωρίς στα σπίτια τους. Έπειτα από ώρα φύγαμε και μεις κάτω από συνεχή βροχή, αφού καθαρίσαμε σχετικά και τον χώρο εμπρός από τον Νεώσοικο.
Κυριακή 16 Οκτωβρίου 1955
Ειδικά σήμερα αρχίσαμε με το Συμβούλιο Τιμής, διότι στις 12 περιμέναμε τον Έφορο κ. Σαράτσογλου να εξετάσει ωρισμένα ναυτικά πτυχία στους Κωστόπουλο και Κάρταλη.
Μετά τα τυπικά της έναρξης, βγήκαν δύο λέμβοι (ο καιρός ήταν θαυμάσιος) ενώ οι άλλες εν/τίες ασχολήθηκαν με το ξύσιμο του “Θαλασσόλυκου” και την καθαριότητα του Νεώσοικου. Όλη η ομάδα βοήθησε τον κ. Αηδονόπουλο να ανεβάσει μία βάρκα από την παραλία στο υπόστεγο του κ. Αντωνόπουλου. Ακολούθησε διαγωνισμός κόμβων μεταξύ των εν/τιών. κατά το μεσημέρι ήρθε και ο κ. Σαράτσογλους. Ο Οδηγός Ο.Α. και ο Ανιχν. Κάρταλης, όπλισαν την δίκωπη και προσπάθησαν να προχωρήσουν με τα πανιά, αλλά μάταια. Η άπνοια ήταν απόλυτη. Η εξέταση αναβλήθηκε. Μετά απ’ αυτό διαλυθήκαμε αφού σημειώσαμε εικοσιδύο παρουσίες και δεκαεπτά απουσίες.
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 1955
Επτά πρόσκοποι της ομάδας μας συνέβαλαν σήμερα στην διεξαγωγή του Πανελλήνιου Εράνου υπέρ των αγωνιζομένων αδελφών μας της Κύπρου. Συγκεντρωθήκαμε στις 9 στον Ναό του Αγ. Νικολάου Πευκακιών, απ’ όπου και ξεκινήσαμε αφού προσκοληθήκαμε σε διάφορα συνεργεία. Ο έρανος έληξε στις 1 με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 1955
Παρόντες στον Νεώσοικο: 24. Απόντες: 14.
Η συγκέντρωση άρχισε κανονικά στις 10.00. Ο καιρός ήταν αίθριος και ευνοϊκότατος για ναυτική εκπαίδευση. Βγήκαν τέσσερα συνολικά πληρώματα από 1/2 ώρα το καθένα.
Έγιναν οι συνηθισμένες γενικές εργασίες καθαριότητας. Εξ’ άλλου συνεχίσαμε το ξύσιμο της λέμβου “Θαλασσόλυκος”, που κοντεύει να τελειώσει. Πρόσκοποι έβαψαν με μίνιο τα ύφαλα. Επίσης συνεχίστηκε και ο διαγωνισμός εν/τιών. Εν τω μεταξύ μας επισκέφθηκαν οι παληοί αρχηγοί της ομάδος Ηλ. Μιχαηλίδης, Α. Ζαραλής και ο τέως υπ/γός Σπανούδης. Στις 12 η συγκέντρωση έληξε. Ακολούθησε μεγάλο συμβούλιο Τιμής, στο οποίο συζητήθηκαν πολλά θέματα.
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 1955
Την παραμονή της επετείου του Ελληνοϊταλικού πολέμου και του “ΟΧΙ” έγινε μεγάλη παρέλαση όλης της σπουδάζουσας νεολαίας καθώς και του Σ.Ε.Π. Η ομάδα μας συνέβαλε με προσκόπους στον εορτασμό της ένδοξης αυτής ημέρας.
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1935
Παρόντες στον Νεώσοικο: 21. Απόντες 16.
Η σημερινή μέρα ήταν η τελευταία, που συγκεντρώθηκε όλη η ομάδα στον Νεώσοικο. Από την επόμενη Κυριακή αρχίζουμε συγκεντρώσεις στην Λέσχη των Αθηνών.
Η συγκέντρωση άρχισε κανονικά. Ο “Θαλασσόλυκος” βάφτηκε ολόκληρος με μίνιο ενώ “μπατάραμε” και τους άλλους κομήτες για να ξυστούν κι’ αυτοί. Βγήκαν δύο πληρώματα με τις δίκωπες για εκπαίδευση.
Σε όλα τα πιο πάνω, σημαντική βοήθεια πρόσφερε ο παληός αρχηγός της ομάδας Μιχαηλίδης Ηλίας, όση ώρα έλειπε ο αρχηγός.
Επίσης μας επισκέφθηκε και ο παληός υπαρχηγός μας Βασίλης Παναγιωτίδης.
Η συγκέντρωση έληξε όπως πάντα κανονικά, λίγο μετά το μεσημέρι. Στο Συμβούλιο Τιμής που ακολούθησε, αποφασίσαμε στο εξής να κατεβαίνουν μία ενωμοτία κάθε Κυριακή στον Νεώσοικο ενώ οι άλλες τρεις θα παραμένουν στη Λέσχη.
Κυριακή 6 Νοεμβρίου 1955
Παρόντες στην Λέσχη Αθηνών: 21. Απόντες: 10. Και η ενωμοτία Πιγγουΐνων παρούσα στον Νεώσοικο.
Η πρώτη μας “χειμερινή” συγκέντρωση άρχισε κανονικά στις 10 και συνεχίστηκε με εξάσκηση στα ναυτικά σήματα. Σχηματίστηκαν τρεις σταθμοί πέμψεως και λήψεως. Με ενθουσιασμό οι μικροί μας πρόσκοποι είδαν πάλι την Λέσχη μας και έλαβαν μεγάλες αποφάσεις για τον εξωραϊσμό της. Εν τω μεταξύ οι ανιχνευτές της ομάδας είχαν συγκεντρωθεί για την προαναγγελθείσα συγκέντρωση των αν/τών της περιφέρειας Αθηνών, η οποία όμως δεν έγινε, ενώ περιμέναμε άδικα.
Η εν/τία, που είχε κατεβεί στον Νεώσοικο εργάστηκε για αρκετή ώρα (γενική καθαριότητα, ξύσιμο κομητών κ.λ.π.) και κατόπιν σχημάτισε πλήρωμα, και βγήκαν για κωπηλασία. Και οι δύο συγκεντρώσεις έληξαν κανονικά στις 12.
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 1955
Μέσα σε γενικό πένθος κηδεύτηκε σήμερα ο Έφορος Π. Κομνηνός. Την κηδεία του παρακολούθησαν μέχρι τον τάφο οι ανώτατοι εκπροσωποι του Σ.Ε.Π., αντιπροσωπείες από ομάδες καθώς και πλήθος κόσμου.
Η ομάδα μας αντιπροσωπεύτηκε από τον Ανιχνευτή Δημ. Γεννηματά.
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 1955
Λέσχη παρόντες: 22. Απόντες: 10.
Η συγκέντρωση άρχισε κανονικά στις 10. έγιναν έπαρση, αναφορά και συγκέντρωση κατά ενωμοτίες. Ακολούθησε διαγωνισμός ναυτικών σημάτων στα “Καμάρια” του Λυκαβητού. Τα αποτελέσματα όμως απέδειξαν ότι εκτός των “Δελφίνων” οι υπόλοιπες εν/τίες υστερούν στα ναυτικά σήματα.
Κατόπιν οι πρόσκοποι τραγούδησαν υπό την διεύθυνση του Υπαρχηγού Παναγιωτίδη. Η εν/τία είχε την πρωτοβουλία να ποικίλλει την συγκέντρωση με ένα διασκεδαστικό σκετσάκι.
Ο Αρχηγός στη συνέχεια ανακοίνωσε τα περί των διαγωνισμών εν/τιών, του καλύτερου προσκόπου 1955/56 καθώς και οδηγίες για την εκδρομή της προσεχούς Κυριακής. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε το Σ.Τ.
Νεώσοικος. Παρόντες: 6. Απόντες: 3. Είχε κατεβεί ο όμιλος Αιολ. και η εν/τία “Αλκυόνων”. Όλη την δράση διηύθυνε ο Υ.Ο. Ίβος. Έγινε άσκηση κωπηλασίας με τον Γλάρο” και ιστιοπλοΐα με το “Δελφίνι”. Η εν/τία ασκήθηκε στα ναυτικά σήματα και συνέχισε την εργασία στους κομήτες “Πειρατής” και “Θαλασσόλυκος” (κάψιμο, γιαλοχαρτάρισμα, μινιάρισμα). Επίσης αερίστηκαν τα ιστία των σκαφών και τκατοποιήθηκαν τα “μπαλαούρα”.
Ο Νεώσοικος παρέμεινε ανοικτός μέχρι και το απόγευμα.
Τρίτη 15 - Σάββατο 19 Νοεμβρίου 1955
Όλες αυτές τις ημέρες η ομάδα κάνει το καθήκον της προς την πατρίδα και την ελευθερία. Οι πρόσκοποί της συλλέγουν υπογραφές για την διαμαρτυρία όλου του Ελληνικού Έθνους έναντι της άδικης καταδίκης σε θάνατο του Κυπρίου πατριώτη Καραολή, με την ψευδή κατηγορία του φόνου. Η έφεσή του κατά της αποφάσεως απορρίφθηκε, είμαστε όμως όλοι αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να γίνει ένα τέτοιο έγκλημα.
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 1955

Παρόντες στην Λέσχη: 23. Απόντες: 3.
>> >> Νεώσοικο:
Και η σημερινή Κυριακή μας βρήκε στη Λέσχη. Η συγκέντρωση μάλιστα άρχισε 1 1/2 ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο. Ήταν η τελευταία μέρα συλλογής υπογραφών για την διαμαρτυρία για την καταδίκη του Καραολή. Γι’ αυτό άλλωστε τον λόγο αναβλήθηκε και η εκδορμή του Αγ. Μερκουρίου, που είχε αποφασιστεί για σήμερα. Η Λέσχη παρουσίαζε πυρετώδη κίνηση. Άλλοι πρόσκοποι έμπαιναν κρατώντας φύλλα χαρτί μουτζουρωμένο από το πολύ μελάνι, άλλοι έφευγαν βιαστικοί για να προλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές... Ένα τόνο ακταστασίας έδινε ακόμη και ο μαραγκός, που είχε έλθει και κάρφωνε με θόρυβο τις πόρτες από ένα ντουλάπι...
Ο Έφορος κ. Μαλακατές μας επισκέφθηκε και ρώτησε “πως τα πάμε”, αφού έδωσε και οδηγίες για την διεκπεραίωση του πατριωτικού έργου, που είχαμε αναλάβει. Η συγκέντρωση έληξε στις 12.30 μ.μ. με αποτελέσματα 1.300 υπογραφές. Βιβλίο εβδομάδας 3.000. Στον Νεώσοικο η εν/τία Γλάρων ασχολήθηκε με το βάψιμο των σκαφών κάτω από την επίβλεψη του Ο.Ο.Α. και του Ανιχ/τού Κάρταλη. Έγινε και άσκηση κωπηλασίας για αρκετή ώρα.
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 1955
Παρόντες : 17. Απόντες: 23. Πραγματοποιήθηκε η εκδρομή της ομάδας που είχε αναβληθεί την περασμένη Κυριάκή στον Αγ. Μερκούριο.
Τόπος του προορισμού μας ήταν πάλι ο ίδιος. Συγκεντρωθήκαμε στις 7 το πρωΐ αλλά μόλις στις 8.15 ξεκινήσαμε γιατί το φορτηγό του Ερ. Σταυρού, που ήρθε να μας πάρει άργησε. Φτάσαμε έπειτα από μία ωραία διαδρομή κατά τις 9.45.
Ήταν μια συννεφιασμένη, παγωμένη, πραγματικά χειμωνιάτικη μέρα. Στις γειτονικές κορυφές κάθονταν βαριά μολυβένια σύννεφα, τα πλατάνια τίναζαν τα κατακίτρινα φύλλα τους... Τα πάντα ήταν βρεγμένα σε απελπιστικό βαθμό όταν κατεβήκαμε κάτω στην ρεματιά του Αγ. Μερκουρίου. Εν τούτοις παρ’ όλο το κρύο, οι ενωμοτίες έκαμαν γρήγορο οδοιπορικό, βρήκαν τόπο για κατασκήνωση κι’ ετοιμάστηκαν για επιθεώρηση. Αργότερα ανάψαμε και δύο γερές φωτιές για να ζεσταθούμε. Μετά το φαΐ έγιναν εξετάσεις Β’ τάξεως και διαγωνισμός σημάτων, υπό την εποπτεία των δύο υπ/γών Παναγιωτίδη και Ίβου.
Συγκεντρωμένοι γύρω στη φωτιά τραγουδήσαμε και κατόπιν κάναμε μία σύντομη επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγ. Μερκουρίου, του οποίου ανάψαμε όλα τα καντήλια.
Κατόπιν αφού διαλύσαμε την κατσασκήνωση κια κάναμε μια γρήγορη ανάβαση προς τον κεντρικό δρόμο όπου και στάθμευσε το αυτοκινητό μας. Γύρω μας πολλοί άλλοι εκδρομείς και πρόσκοποι άλλων ομάδων, ακόμη και λυκόπουλα χαίρονταν το ωραίο εκείνο μέρος, που εγκαταλείψαμε στις 4.30 το απόγευμα γυρίζοντας ευχαριστημένοι και ξεπαγιασμένοι στην Αθήνα κατά τις 5.45.
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 1955
Παρόντες στη Λέσχη: 25. Απόντες: 13.
>> στον Νέωσοικο: 3.
Η σημερινή Κυριακή μας φύλαξε αρκετά απρόοπτα. Και πρώτα ενώ είχε περάσει η ώρα έναρξης της συγκέντρωσης, κανείς βαθμοφόρος δεν βρίσκονταν κοντά μας. Αργότερα μάθαμε ότι ο πατέρας του Υπ/γού Παναγιωτίδη είχε αρρωστήσει, κι’ έτσι τοου ήταν αδύνατο να έρθει στην συγκέντρωση. Μετά απ’ αυτό ανέλαβε ο Αν/τής Γεννηματάς. Μετά τα τυπικά έναρξης έγινε συγκέντρωση κατά ενωμοτίες και γενικός καθαρισμός της Λέσχης, που ήταν άνω-κάτω μετά τις επισκέψεις του ξυλουργού που έκανε γενικές επιδιορθώσεις. Ακολούθησε ομαδικό παιχνίδι και τραγούδι. Εν τω μεταξύ ο Αν/τής Κάρταλης και ο υπ/χης Παπαζήσης έδωσαν συμπληρωματικές εξετάσεις Α’ τάξης σημάτων στον Αρχηγό Γιαννουλόπουλο, και επέτυχαν.
Η συγκέντρωση έληξε στις 12 αφού ορίσαμε ότι η επομένη Κυριακή 10/12/55 θα είναι ελεύθερη.
Εν τω μεταξύ όμως λόγω παρεξηγήσεως δεν κατέβηκε στον Νεώσοικο η εν/τία Πιγγουΐνων, την οποία άδικα περίμεναν ο Αρχηγός, ο υπ/γός Ίβος και ο Ο.Ο.Α. Κωστόπουλος. Οι τρεις έπειτα από τις γενικές εργασίες και την καθαριότητα Νεωσοίκου, βγήκαν για κωπηλασία.
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 1955
Η σημερινή μέρα ορίστηκε να είναι μία “ελεύθερη” για τους προσκόπους Κυριακή, χωρίς δηλαδή να γίνει συγκέντρωση, ούτε στη Λέσχη, ούτε στον Νεώσοικο.
Προαιρετικά όμως, στον Νεώσοικο κατέβηκαν οι Κωστόπουλος, Παναγιωτίδης, Ίβος και αν/τής Κάρταλης, όπου ασχολήθηκαν με την καθαριότητα και την συντήρηση του υλικού, ενώ στη Λέσχη πήγαν οι τέσσερις εν/τάρχες υπό τον Αρχηγό, όπου και έκαμαν την αρχή μιας εργασίας, η οποία κατανάλωσε όλη την επομένη της Κυριακής εβδομάδα. Συγκεκριμένα εν όψει των εορτών και γενικώτερα εντός του προγράμματος εξωραϊσμού της Λέσχης, επήλθαν πολλές μεταβολές στην διακόσμησή της.
Βάψαμε γκρίζο το πατάρι και επενδύσαμε την αποκάτω όψη του, που βλέπει προς τις γωνιές των εν/τιών με τσουβάλι, χάριν ομοιομορφίας με τους γύρω τοίχους, στους οποίους κι’ εκρεμάσαμε διάφορα σκίτσα και εικόνες σχετικά με την προσκοπική μας ζωή. Το ντουλάπι που τελευταία έφτιαξε ο μαραγκός χρησιμεύει ως προθήκη όπου είχαμε τοποθετήσει τα κύπελλα, τα διπλώματα και τις τιμητικές διακρίσεις της ομάδος. Οι εργασίες συνεχίζονται.
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 1955
Ημέρα του Εράνου της Βασιλίσσης για την “Φανέλλα του Στρατιώτη”. Όπως πάντα η ομάδα μας δεν έμεινε αμέτοχη στην ευγενική προσπάθεια της Α.Μ. και συμμετείχε με τους προσκόπους της.
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 1955
Εκδρομή της Τ.Ε. Εξαρχείων στον Πύργο Βασιλίσσης. Η ομάδα στις 8.30 π.μ. συγκεντρώθηκε στο τέρμα Πατησίων, και εκτέλεσε κατά ενωμοτίες ορισμένα ζητήματα που τέθηκαν από την Εφορία εν είδη διαγωνισμού μεταξύ των ομάδων. Κατόπιν περπατήσαμε μέχρι τις εγκαταστάσεις Σ.Ε.Π. του Πυ. Βα. όπου φθάσαμε στις 9.45. Στις 10.20 έγινε επιθεώρηση των ομάδων κατά την οποία επιδείξαμε την κατασκήνωσή μας (αντίσκηνα, κατασκευές, Μαγειρείο κ.λ.π.). Ακολούθησε γενική συγκέντρωση, προσευχηθήκαμε κι’ εκάναμε έπαρση σημαίας. Αμέσως μετά ακολούθησαν ομαδικά παιγνίδια (αρματοδρομίες κ.λ.π.). Μετά το μεσημεριανό γεύμα λάβαμε οδηγίες για το Μεγάλο Παιγνίδι, το οποίο θα ήταν μάχη μεταξύ δύ αντιπάλων ομάδων για την άλωση της σημαίας της μιας και το οποίο έληγε γρήγορα λόγω κακής συνενοήσεως. Μας τέθηκε έκθεση ερωτηματολογίου (σπουδαίες ημερομηνίες, τι είναι προσκοπισμός, σχεδίασμα Κύπρου, κατασκευή πλαισίου γεφυροποιίας κ.λ.π.) στο οποίο και απαντήσαμε με επιτυχία. Ύστερα από λίγη ώρα, κατά την οποία διαλύθηκαν οι κατασκηνώσεις και συγκεντρώθηκε το υλικό, έγινε στο αμφιθέατρο “Περρωτή” Camp-faire με μεγάλη επιτυχία. Η ομάδα μας καθώς και η 7η Ο.Π.Α. παρουσίασαν δύο ωραία σκέτς.
Αλλά είχε ήδη νυχτώσει κι’ ετοιμαστήκαμε για αναχώρηση, με τη διαφορά ότι αναγκαστήκαμε να περιμένουμε γύρω στη μία ώρα μέχρις ότου έρθουν λεωφορεία άδεια για να μας πάρουν. Είμαστε πολλοί και λόγω της Κυριακής η γραμμή Μενιδίου-Αθηνών ήταν υπερφορτωμένη.
Πάντως γυρίσαμε πολύ ευχαριστημένοι από την εκδήλωση αυτή της ομάδας.
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 1955
Το σημερινό πρωϊνό πήρε ένα κάπως κοσμικό χρώμα για την ομάδα μας. Συγκε-κριμένα πάνω στο υπερωκεάνιο “Β. Φρειδερίκη” έγινε μια ωραία τελετή, κατά την οποία οι αδελφοί πρόσκοποι των Η.Π.Α. μας επέδωσαν δώρα των συμπατριωτών τους από την Αμερική, που στάλθηκαν για το Σ.Ε.Π. Ελλάδας.
Παρέστησαν ο αντιπρόσωπος του πρεσβευτή κ. Κάννον και πολλά πρόσωπα της Αμερικανικής παροικίας καθώς και αμερικανοί πρόσκοποι. Από τη δική μας πλευρά παραυρέθηκαν εκπρόσωποι του Σ.Ε.Π. με τον Γενικό Έφορο κ. Αλεξάτο επικεφαλής καθώς και αντιπροσωπεία της ομάδος μας (6 πρόσκοποι συμπερι-λαμβανομένου του Αρχηγού) και άλλων ομάδων. Έπειτα από δύο σύντομους λόγους για την φιλία που συνδέει τους προσκόπους των δύο κρατών, προσφέρ-θηκαν αναψυκτικά και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες, μέσα σε μία ατμόσφαιρα εγκάρδιας χαράς.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
Κατασκήνωση Σουνίου 15-29 / 7 / 55 Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 27 - 31 Δεκεμβρίου 1955 : 5ήμερη Ορειβατική Βαρδούσια ’55


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.