1962


Τετάρτη 3-1-1962
5 Πιγγουΐνοι πήγαν στο λόφο του Στρέφη για δεντροφύτευση. Εκεί το μόνο που δεν έκαναν ήταν το φύτεμα. Ασχολήθηκαν μόνο με την καθαριότητα. Σφάλμα του Β.Ο. που δεν ειδοποιήθηκαν οι υπόλοιπες ενωμοτίες.

Πέμπτη 4-1-1962
8μ.μ. Σ.Τ. της ομάδας στη λέσχη Αθηνών. Θέμα : Απολογισμός ‘61 - Πρόγραμμα 1962.

Παρασκευή 5-1-1962
5.30μ.μ.Κόψιμο πίτας συστήματος. Έτσι άρχισε και επίσημα η νέα χρονιά.
Όλοι παρόντες εκτός του Α.Ο.Α. Επίσης αισθητή η απουσία του Π.Αλευρά. Το κλασσικό παιχνίδι με τους κουραμπιέδες έγινε και τέλος ήρθε και ο Αϊ Βασίλης, ο Μ.Καρακάσης, ο οποίος μοίρασε τα δώρα. Πρώτη ενωμοτία : Γλάροι

Σάββατο 6-1-1962
10π.μ. Συμμετοχή της ομάδας με άγημα στην τιμητική ακολουθία της πομπής η οποία μετέβηκε στη δεξαμενή, για τον αγιασμό των υδάτων. Οι πρόσκοποι που συμμετείχαν ανταμείφθηκαν με επιπρόσθετο κουραμπιέ - χθεσινό περίσσευμα.
3μ.μ. Το απόγευμα έγινε μακετοποιΐα στη λέσχη.
        
Κυριακή 14-1-1962
10π.μ. Συγκέντρωση στη λέσχη Αθηνών. Παρόντες : 20
Υποδοχή λυκόπουλων, τελετή αναβάσεως.         Ομιλία περί Β.Ν. που είχε γραφτεί από τον εν/χη Ν.Αθανασίου.         Πάντες παρόντες οι Αλκυόνες, Μπράβο .
Οι Ανιχνευτές στο Φάληρο.         3.30μ.μ. μακετοποιία στη λέσχη.

Κυριακή 21-1-1962
Η ομάδα παρακολούθησε τη συναυλία του οκτέττου Αθηνών, η οποία δόθηκε ειδικά για τους προσκόπους και τους φιλοπροσκόπους.         2 στο Φάληρο.
3.30μ.μ. Μακετοποιία ( δεν έγινε ).

Κυριακή 28-1-1962         10.30π.μ. Συγκέντρωση στο Νεώσοικο.
Είχαμε την ευκαιρία να βγάλουμε την οκτάκωπο. Μετά από κανονική κωπηλασία μπήκε δύσκολα πίσω. Οι Ν/Π επέστρεψαν αργά σπίτια τους : 2μ.μ.
3.30μ.μ. Μακετοποιία.

Φεβρουάριος         Οι συγκεντρώσεις διακόπηκαν λόγω των διαγωνισμών.
11 και 18-2-62        Προαιρετικές συγκεντρώσεις στο Φάληρο.

Κυριακή 25-2-1962
Εκδρομή της ομάδας στα Κιούρκα. Μετάβαση και επιστροφή με αυτοκινητάμαξα. Κατασκηνώσαμε σε μια κοιλότητα δίπλα σ’ ένα ποταμάκι. Σήματα Μορς, βόλλεϋ, ποδόσφαιρο. Προπόνηση ομάδας βόλλεϋ. Το απόγευμα έγινε θεωρία περί πυρο-σβεστήρων και πυρκαγιάς.         Καλύτερη εν/τια οι Πιγγουΐνοι, υποφερτοί οι Δελφίνες.

Κυριακή 4-3-1962
11π.μ. στο Πεδίο του Άρεως. 1η δοκιμαστική παρέλαση μπροστά του περιφερειακού εφόρου κ.Ναουμίδη.         3μ.μ. Μακετοποιία.
Ανακοινώθηκε επίσης από τον κ.Τοπικό Ι.Βαρότση ότι η ομάδα μας και το σύστημα πρώτευσαν στο διαγωνισμό Τ.Ε. 1961! Μπράβο σε όλους !!!

Κυριακή 11-3-1962
Συγκέντρωση στη λέσχη και στη συνέχεια μετάβαση στην «περιφέρεια» για επι-θεώρηση. Εκεί παραμείναμε χωρίς να κάνουμε τίποτα μέχρι που αναχωρήσαμε. Αυτή
η απραξία κατά τη γνώμη μας απέχει από κάθε προσκοπική πραγματικότητα. Κατά την επιστροφή είπαμε επιβλητικά πράγματι τραγούδια.         3.30μ.μ. Μακετοποιία στη λέσχη.

Σάββατο 17-3-1962
3.30μ.μ. Προπόνηση Ν/Π στο βόλλεϋ. Προσήλθαν 3 αθλητές μόνο.
6μ.μ. Ο ανιχνευτής Α.Πολίτης έδωσε μουσικό απογευματινό ελαφράς μουσικής, το οποίο σημείωσε επιτυχία. Η λέσχη μας, κατάλληλα διακοσμημένη, υποδέχτηκε τους θιασώτες της τζαζ κατάλληλα. Έργα ταξινομημένα σε είδη μουσικής εκφράσεως και σε σειρά επιτυχίας άφησαν ωραίες εντυπώσεις. Ελπίζουμε ότι η ωραία αυτή εκδήλωση, των απογευματινών, θα έχει απήχηση και σε άλλες προσκοπικές ομάδες. Είναι βέβαιο ότι έτσι ο όμιλος ανιχνευτών «Ι. Φωκάς» εκπληρεί πλήρως τον προορισμό του. Αλλά μιας και αναφέραμε τον όμιλο ας σημειώσουμε ότι κάθε Κυριακή προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο Νεώσοικο. Επίσης οι ανιχνευτές Κρατήρας Ι. και Πολίτης Α. βοηθούν τον Υ.Α. τα Σάββατα το απόγευμα.

Κυριακή 18-3-1962
Η προσκοπική μας δραστηριότητα σήμερα υπήρξε εντονότατη. 8π.μ. Οι «Αλκυόνες», οι «Πιγγουΐνοι» και οι «Δελφίνες» μετέβησαν στη δεξαμενή για να υποστούν τη δοκιμασία του Β΄ σταδίου του διαγωνισμού εν/τιων της Περιφέρειας μας Πρωτευούσης.         Άξια συγχαρητηρίων η εν/τια «Πιγγουΐνων» υπό του εν/χη «Χ. Πετρέα» που σημείωσε «πάντες παρόντες». Επίσης και οι «Αλκυόνες» εκτός του εν/χη τους Τ. Πικραμμένου ήταν όλοι. Απογοητευτική η εμφάνιση των Δελφίνων με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την περαιτέρω δοκιμασία. Ο εν/χης Ι. Καρτάλης είχε να παραδώσει «ιστορική εργασία»!!!         Όπως πληροφορηθήκαμε αργότερα οι «Πιγγουΐνοι» ήταν καλύτεροι των «Αλκυόνων», αλλά το μέτρο ήταν καλό. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα.
«Όρμος Ξηροταγάρου, Ναυτική Βάση Α.Ι.Γεωργίου»
10π.μ. Οι «Γλάροι» κατέβηκαν στο Φάληρο με τους δόκιμους Χατζημανώλη, Χραμπάνη, Φισφή και Ραπίδη, οι οποίοι έδωσαν την υπόσχεση τους.
3μ.μ. Άγημα πήγε στον Αγ.Κοσμά για να λάβει μέρος στους αγώνες βόλλεϋ της τοπικής μας εφορείας Λυκαβηττού. Λόγω καθυστερημένης αφίξεως του υπενωμοτάρχη Καπετανάκη Ι. τιμωρήθηκαν όλοι με αποκλεισμό από τους αγώνες. Ελπίζουμε η αδιαφορία αυτή να μην επαναληφθεί.

Παρασκευή 23-3-1962         3μ.μ. Σ.Τ. της ομάδας στη λέσχη Σίνα 33.

Σάββατο 24-3-1962
Σήμερα παραμονή της εθνικής μας εορτής, η ομάδα μας παρέλασε εκπροσωπούσα το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, κλάδο Ναυτοπροσκόπων.         Η ομοιομορφία των στολών μας (πουλόβερ, μάλλινο παντελόνι) εξασφάλισε την αποκλειστική σχεδόν σύνθεση του τμήματος από τριτομαδίτες.         Η επιτυχής εμφάνιση της τρίτης στις παρελάσεις δεν χρήζει ιδιαίτερης μνείας, πάντως ακούσαμε επαίνους από τον έφορο δημοσίων σχέσεων κ.Μπίτσιο.

Κυριακή 25-3-1962
Η εθνική μας εορτή γιορτάστηκε με μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση, της οποίας προηγούτανε τμήμα προσκόπων. Οι Ν/Π ήταν ξανά όλοι τριτομαδίτες. (Πλην 1-2).
Το μόνο δυσάρεστο ήταν η συντομία της διαδρομής που ακολουθήσαμε, δηλαδή Αμαλίας - Άγνωστος, στροφή στη Βασ. Σοφίας.
Φιλοθεάμονες Ν/Π έσπευσαν ταχύτατα, μετά τη διάλυση της προσκοπικής παρατάξεως να παρακολουθήσουν τα ελληνικά όπλα. Επίσης το πρωί έγινε στους προσκόπους μας μνεία της σημασίας της επικείμενης 49ετηρίδας της ομάδας (28 Μαρτίου).

Τετάρτη 28-3-1962
Σήμερα συμπληρώθηκαν 49 έτη συνεχούς λειτουργίας της ομάδας. Όλοι ευχόμαστε τη συνέχιση της ωραίας παράδοσης. Κατά τα καθιερωμένα εψάλη τρισάγιο στον τάφο του Αρχηγού - Ιδρυτού Μάρκου Μίνδλερ και κατέθεσαν κόκκινες τουλίπες.

Κυριακή 1-4-1962
10π.μ. Δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα ότι είχαμε να συγκεντρωθούμε σε δικό μας χώρο και να παρακολουθήσουμε κανονικά το πρόγραμμα, δύο μήνες. Η συνάντηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη σύσφιξη της πειθαρχίας των παιδιών. Ο Νεώσοικος, όπως πάντα άνω - κάτω από τις φουρτούνες, τακτοποιήθηκε όσο καλύτερα μπορούσε. Κωπηλασία βγήκαν οι 2 δίκωπες.         Διάλυση της συγκέντρωσης στη 1μ.μ.
3μ.μ. Μακετοποιία στην Αθήνα.

Κυριακή 8-4-1962
10π.μ. Νεώσοικος
Η ομάδα μετά τα τυπικά ενάρξεως ασχολήθηκε με το ρίξιμο της οκτάκωπου στη θάλασσα. Στη συνέχεια πήγαμε στον Ν.Ο. Τζιτζιφιών όπου εγκαταστήσαμε μόνιμο αγκυροβόλιο. Έτσι αποφύγαμε το χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Έγινε εντατική προπό-νηση με την οκτάκωπο εν όψει των αγώνων. Απουσίαζαν οι «Πιγκουΐνοι» διότι είχαν πάει εκπαιδευτική εκδρομή εν/τιας, λόγω της προκρίσεως τους στην Τ.Ε. και του επι-κείμενου Γ΄ σταδίου.
Μακετοποιία δεν έγινε γιατί όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι Πιγκουΐνοι.

Κυριακή 15-4-1962
10π.μ. Νεώσοικος.         Πάλι έλειπαν οι Πιγκουΐνοι γιατί είχαν τις εξετάσεις του Γ΄ σταδίου. Όπως πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων δεν κέρδισαν «σημαιάκι» αλλά ήρθαν σε καλή σειρά. Ο εν/χης τους Χ.Πετρέας απουσίαζε λόγω ασθένειας.
Ο κυματισμός εμπόδισε την άνετη διεξαγωγή της κωπηλασίας, έδωσε όμως καιρό για μαθήματα ναυτικών γνώσεων και για καθαρισμό του Νεώσοικου, ο οποίος έγινε «λαμπίκο».         Αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι κωπηλατικοί αγώνες έχουν τονώσει πάρα πολύ το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία βελτιώνουν ταχύτατα τις κωπηλατικές τους ικανότητες.         Μακετοποιία δεν έγινε για τον ίδιο λόγο.

Μεγάλη Παρασκευή 27-4-1962

7μ.μ. Συγκέντρωση της ομάδας στον Άγιο Ελευθέριο απ’ όπου πήγαμε σε παράταξη στην ακολουθία του επιταφίου της Μητροπόλεως.
Στις 10μ.μ. άρχισε η περιφορά του επιταφίου, με τιμητική συνοδεία εκπροσωπούσαν όλα τα στρατιωτικά τμήματα, πρόσκοποι κλπ. Η ομάδα ως συνήθως σε άρτια εμφάνιση παρέταξε τις δύο εξάδες και το ανάλογο επιτελείο.
Μετά το πέρας της λιτανείας συγκεντρωθήκαμε και διαλυθήκαμε στη λέσχη, Σίνα 33.

Κατασκήνωση 1962

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 1962 : Σήμερα για πρώτη φορά μετά την κατασκήνωση 1962, οι Ναυτοπρόσκοποι συγκεντρώθηκαν στην Λέσχη Αθηνών.
Με αληθηνή χαρά συναντηθήκαμε πάλι, διηγούμενοι τα καλοκαιρινά μας “κατορθώματα”. Η γνωστή μας τετράδα των ενωμοτιών Αλκυόνες, οι, Δελφίνες, Πιγγουΐνοι, σχημάτισαν την δύναμη της ομάδας η οποία θα δράσει κατά την νέα περίοδο. Και χρειάζεται πολύ κουράγιο, γιατί το 1963 συμπληρώνουμε τα 50 μας χρόνια. Η προσπάθεια για τον εορτασμό θα είναι πολύ απαιτητική. Τα δύο τυπικά παγνίδια έδωσαν ζωηρότερο τόνο στη συγκέντρωση. Φυσικά δεν αμελήσαμε τα παλαιά τραγούδια, αλλά εκείνο που μας εντυπωσίασε ήταν η ομιλία των συμμετεχόντων στο Τζάμπορι Αμερικής Ναυτοπροσκόπων μας, Πετρέα Χ., Αθανασίου Ν., και Βούλγαρη Κ. Ακολούθησε Αμερικάνικο σκέτς που μας δρόσισε καλά.
Η ώρα όμως πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε και έτσι αποχωρήσαμε κάπως σκυθρωποί, με την βεβαιότητα όμως ότι σύντομα θα ξαναϊδωθούμε.
Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 1962
Πράγματι η Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου μας έδωσε την ευκαιρία αφ’ ενός μεν να συνοδεύσουμε την εικόνα, αφ’ ετέρου δε να συζητήσουμε μεταξύ μας διάφορα θέματα, που η προηγούμενη συγκέντρωση δεν ολοκλήρωσε.
Εν τούτοις ο αριθμός των 14 προσελθόντων φαίνεται απογοητευτικά μικρός. Μόνον όμως γι’ κείνον ο οποίος δεν γνωρίζει ότι τα εκτός Αθηνών σχολεία δεν αργούν την ημέρα αυτή. Στις 4 μ.μ. συγκεντρωθήκαμε στην Λέσχη και στις 5.30 ξεκίνησε η πομπή. Λυκαβητού, Ακαδημίας, Βασ. Σοφίας, Κουμπάρη, Σκουφά. Αρκετά καλή η εμφάνιση της ομάδας.
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 1962
Ο Νεώσοικος είχε πράγματι τρεις μήνες να μας δεχτεί όλους μαζί. Με χαρά κωπηλατήσαμε με τον γνωστό τρόπο. Οι δίκωπες των Αλκυόνων και των Γλάρων ήταν εντάξει. Μόνο εκείνη των Δελφίνων, θύμα παλαιών περιπετειών δεν ήταν καλά “στανιαρισμένη”. Η ενωμοτία Δελφίνων, που ήταν υπηρεσία αυτή την ημέρα ασχολήθηκε με την οκτάκωπο που βρίσκονταν στο λιμανάκι του Δέλτα. Φυσικά δεν αποφύγαμε τον καθαρισμό, ούτε τις ναυτικές γνώσεις.
Φεύγοντας στις 1 μ.μ. είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, κυρίως όμως οι νεαροί δόκιμοι Ν.Π. Φωτόπουλος Μ., Πετρέας Α., Ροσόλυμος Κ. και Γέροντας Α.
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 1962
Το παιγνίδι πόλεως που έγινε στα πλαίσια της Τ.Ε. δεν είναι τόσο ενδιαφέρον για όλα τα παιδιά, διότι κυρίως τις δύσκολες ερωτήσεις αναλαμβάνουν οι μεγάλοι. Κατά ενωμοτίες όμως δίνει περισσότερες ευκαιρίες δράσης σε όλους. Έτσι στις 10.10 ακριβώς τέσσερις φάκελλοι δόθηκαν σε ισάριθμες ενωμοτίες. Αυτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σπίτια, έψαξαν και κατά τις 13.00 οι απαντήσεις ήταν στην Λέσχη των Αθηνών. Μεταξύ των διαφόρων ζητούνταν ο αριθμός των εγκοιλίων της 8κώπου, και το όνομα του παπά του Αγ . Γεωργίου Λυκαβηττού. Τα αποτελέσματα θά ανακοινωθούν στην προσεχή συγκέντρωση.
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 1962
Σήμερα η ομάδα πραγματοποίησε ημερήσια εκαπιδευτική εκδρομή στον Κάλαμο. Ώρα εκκίνησης 7.30. Η τοποθεσία είχε εκλεγεί εκ των προτέρων από τους ανιχνευτές. Οι ενωμοτίες βάδισαν βάσει των προτέρων συντεταγμένων γρήγορου οδοιπορικού. Μετά την επιθεώρηση έγινε το κλασσικό παιγνίδι και στη συνέχεια μαγείρεμα. Τα σουβλάκια ήταν αρκετά νόστιμα.
Το τραγούδι και πάλι είχε την θέση του, όπως και η εκπαίδευση στα σήματα.
Με την αναχώρηση έπιασε βροχή. Όσοι δεν είχαν αδιάβροχα χρησιμοποίησαν τα παλαιά φύλλα αντισκήνου με τον γνωστό τρόπο.
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 1962
Παραμονή της Εθνικής γιορτής. Ακόμη και οι “Ανιχνευτές” (ο ανιχνευτής Αθανασίου Νίκης!) ήρθαν να λάβουν μέρος στην παρέλαση.
Μας ζήτησαν 20 Ναυτοπροσκόπους τους οποίους και παρουσιάσαμε. Στολή όπως πάντα άψογη. Είμαστε φέτος κατ’ εξαίρεση στις 10 π.μ. σρτην πλατεία Προσκόπων. Όπως αποδείχτηκε δεν θα χρησίμευε καθόλου αν είχαμε πάει εκεί από τις 8.30 π.μ. όπως είχαμε επίσημα ειδοποιηθεί.
Η παρέλαση δεν είχε την επιβλητικότητα των περασμένων χρόνων, διότι ο εορτασμός της 28ης άρχισε να φθίνει σαν θεσμός, για να μην προσβάλλεται φίλη σύμμαχος χώρα.
Κυριακή 28 Οκτωβρίου 1962
Παρέλαση για την επέτειο της Εθνικής Εορτής. Η παρέλαση έγινε μόνο με τάγματα και των τριών όπλων. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική.
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 1962
Κανονική συγκέντρωση στην Λέσχη με συμμετοχή αρκετών προσκόπων. Παρατηρείται επίσης προσέλευση νέων προσκόπων.
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 1962
Κανονική συγκέντρωση της ομάδας στην Λέσχη. Πραγματοποιήθηκε επίσης ιστορικό ποδόσφαιρο στα νταμάρια.
Κυραική 17 Νοεμβρίου 1962
Κανονική συγκέντρωση στις 10 στην Λέσχη με μεγάλη συμμετοχή προσκόπων.
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 1962
Η συγκέντρωση έγινε στην Λέσχη όπου ήρθε και ένας νέος Αμερικανός Ναυτοπρόσκοπος για επίσκεψη της ομάδας και των ναυτικών εγκαταστάσεων ονόματι David Walker από το ΤΕΧΑS.
Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1962
Συγκέντρωση στην Λέσχη. Άρχισε η προετοιμασία της ορειβατικής εκδρομής του Σ.Τ.
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 1962
Συγκέντρωση στην Λέσχη με πραγματοποίηση ποδοσφαιρικού αγώνα.
Κυραική 14 Δεκεμβρίου 1962
Συγκέντρωση στην Λέσχη με συμμετοχή ανιχνευτών.
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 1962
Συγκέντρωση στην Λέσχη. Η συμμετοχή ήταν αθρώα λόγω των εορτών καθότι πολλοί Ναυτοπρόσκοποι απουσιάζουν εκτός Αθηνών.
Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 1962
Η μεγάλη ετήσια εκδρομή του Ο.Α. πραγματοποιήθηκε στον Περισσό και ήταν τριήμερη.

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
1961 Δεύτερη εικοσιπενταετία, 1939 -1963 1963


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.