1974 Εκδρομή στο Μέγα Σπήλαιο


6.15΄ π.μ. Κυριακής 27 έως τις 5.30 μ.μ. Δευτέρας 28 Οκτ. 1974
Είδος: Σιδηροδρομική - Περιηγητική.
Συμμετασχούσες Ομάδες: 3η Ο.Α.Ν. & 40η Ο.Π.Α.
Αρχηγός Εκδρομής: Α.Ο. 40ης Αντώνης Μικέλης (Μπούφαλλο)
Αρχηγός Αποστολής 3ης: Πάνος Γκορίτσας, παλιός εν/χης.
Αρχηγείο Τρίτης: Στέφος Αλευράς, (ανιχνευτής), Διονύσης Αντωνόπουλος, παλιός εν/χης.
ΑΛΚΥΟΝΕΣ: Γκόφας Χρ. (εν/χης), Σκιαδάς Θαν. (υπ/χης), Ζαχαριουδάκης Βασίλης, Μελέγκοβιτς Αλέξανδρος, Φατσιάδης Αινείας.
ΓΛΑΡΟΙ: Ζαχαριουδάκης Κωστής.
ΔΕΛΦΙΝΕΣ: Γιαννόπουλος Χρήστος (εν/χης), Σταμάτογλου Βαγγέλης, Κουρπάς Γιώργος, Μελέγκοβιτς ΄Αγγελος, Ζαβιτσιάνος Νίκος, Σιδέρης Γιώργος, Μπαρζούκας Γεράσιμος.
ΠΙΓΓΟΥΪΝΟΙ: Σιδηροκαστρίτης Πάνος (εν/χης), Σκάσσης Ερρίκος, Φιλίππου Αλέξανδρος, Αυγουστάτος Σάββας, Χαράπης Τίμος.
ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΙ: Γκόφας Κων/νος (εν/χης), Ρακάς ΄Αρης (υπ/χης) Αρταβάνης Θεόδωρος, Καρμίρης Κων/νος, Δικαιούλιας Βασίλης.
Το τραίνο έφυγε από τον Σταθμό Πελοποννήσου στις 7 παρά 20΄ π.μ. την Κυριακή. Γεμίσαμε δύο περίπου βαγόνια (26 εμείς, 28 η Τεσσαρακοστή).
Την τελευταία στιγμή ήλθε στο τραίνο η 26η Ο.Π.Α. (18 άτομα).
Μετά 4 περίπου ώρες κατεβήκαμε στο Διακοφτό. Εκεί μπήκαμε αμέσως στον δυστυχισμένο οδοντωτό, ο οποίος είχε κατασκευασθεί για να κουβαλάει με τα δυό του βαγόνια 40 άτομα συνολικάς και όχι 120 περιπου τα οποία τελικά ανέβηκαν και μάλιστα τα 72 με τεράστια σακκίδια. Το εισιτήριο είχε 20 δρχ. και η διαδρομή ως την Ζαχλωρού όπου κατεβήκαμε ήταν περίπου 45΄. Σε όλο της το μήκος ο οδοντωτός περνά δίπλα ή μέσα στην χαράδρα του Βουραϊκού, με τον ομώνυμο ποταμό στο βάθος της.
Την εποχή που τον επισκεφθήκαμε, είχε λίγα, αλλά αρκετά ορμητικά νερά. Η θέα από τα παράθυρα του βαγονιού είναι καταπληκτική. Πότε το τραίνο προχωρούσε δεξιά από την χαράδρα του ποταμού με έναν βράχινο τοίχο να υψώνεται απέναντι, με σχεδόν κάθετα τοιχώματα πάνω από εκατό μέτρα ύψος, όπου φύτρωναν δέντρα ή υπήρχαν κουφώματα με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, ωραία σχήματα ζωγραφισμένα από διαφόρων χρωμάτων πετρώματα και μικρές σπηλιές σκαμμένες από τα νερά.
Αφού περνούσε μία σήραγγα, προχωρούσε αριστερά από τον ποταμό, με μια ατελείωτη σειρά λόφων να απλώνεται απέναντι.
Το θέαμα του ποταμού ήταν ιδιαίτερα ωραίο. Σχηματίζει σήραγγες, λίμνες, καταρράκτες, διακλαδώσεις και έχει σκάψει μια φοβερά περίπλοκη κοίτη. ΄Ολη η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από πηγές παγωμένες και ρυάκια.
Φθάνοντας στην Ζαχλωρού, που έχει λίγα σπίτια, δύο μικρά εστιατόρια, ένα περίπτερο και πολλές γέφυρες, αποβιβαζόμαστε με πολλές περιπέτειες, συντασσόμαστε και ξεκινάμε για το μοναστήρι. Παίρνουμε το νότιο μονοπάτι που ξεκινά παράλληλα και λίγο αριστερώτερα από την γραμμή.
Το μονοπάτι είναι πολύ εύκολο, στο να το βρει κανείς, αλλά αρκετά απότομο. Μετά μισή ώρα πορεία (ανηφόρα) φαίνεται από χαμηλά το μοναστήρι. Μετά άλλα 20 μπαίνουμε στην αυλή του, όπου ντόπιοι πουλάνε σακκούλες με 6-8 μήλα για 6 μόνο δρχ. τη μία, επίσης και καρύδια και πορτοκάλια. Για να μείνει κανείς στον ξενώνα του μοναστηριού, που χωρά πάνω από 50 άτομα, πρέπει να τηλεφωνήσει στον ηγούμενο.
Φάγαμε πρόχειρα στην μεγάλη τραπεζαρία, τριγυρίσαμε λίγο και στρώσαμε για το βράδυ (μερικοί κοιμήθηκαν αναγκαστικά κάτω). Το μοναστήρι μας προμήθευσε 50 κρεββάτια (όσα ζητήσαμε αρχικά) καθώς και κουβέρτες και μαξιλάρια (όχι ακριβώς φρεσκοπλυμμένα).
΄Οταν κλήθηκε το Σ.Τ. έγινε αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν να συζητήσουν ενωμοτάρχες και υπενωμοτάρχες των 5 ενωμοτιών της Τρίτης και των 5 της Τεσσαρακοστής, καθώς και τα 10 μέλη του Αρχηγείου... Αρχικά περιοριστήκαμε στους εν/χες και το αρχηγείο, πάλι όμως είμαστε πολλοί. Τελικά χωριστήκαμε σε διάφορες επιτροπές: για το παιχνίδι, το φαγητό, τον ύπνο, το καψόνι, κ.ά.
Το Σ.Τ. συνεδρίασε στον ένα από τους δύο συνεχόμενους κοιτώνες του ξενώνα (στον τρίτο, ξεχωριστό και μικρότερο ήταν η 26η).
(Φαίνεται πως η συνέχεια της ιστορίας χάθηκε στα σκοτεινά υπόγεια του
ιστορικού μοναστηριού. Οι φήμες γιά καψόνι σε βαθμοφόρο της 26ης δεν
είναι, βέβαια, δυνατό να ανταποκρίνονται στην αλήθεια).

Προηγούμενη

Περιεχόμενα
Επόμενη
1974 Πενθήμερη Συμβουλίου Τιμής στη Μύκονο Τρίτη εικοσιπενταετία, 1964 –1988 Θερινή Κατασκήνωση Ερμιόνης ‘75


(C) Copyright 1913-2002 3η Ο.Α.Ν. Επιτρέπεται η ελεύθερη ανάγνωση από browsers του WWW και παρόμοια προγράμματα. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος.